Türkiye’de konut sahipliği oranının yükselmesi için fiyatların düşmesini isteyenler, indirimi müteahhitlerden bekliyor. Ancak konut maliyetinde en büyük payı oluşturan arsa paylarına düzenleme getirilmeden fiyatlarda gerçek bir gevşeme olması zor. Karmar A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, “Kendine kalan pay üzerinden hem maliyetleri hem riskleri üstlenen müteahhidin konut fiyatlarındaki inisiyatifi oldukça düşük. Fahiş fiyatlı arsaların üzerine inşa edilecek konutların maliyeti, bitmiş konutlardan daha yüksek çıkıyor.” dedi.
Türkiye’de yüzde 56’lar seviyesine gerileyen konut sahipliği oranının yükselmesi için fiyatların düşmesini isteyenler, indirimi müteahhitlerden bekliyor. Ancak büyükşehirlerde yüzde 50’yi aşan arsa payları, bir yandan malzeme fiyatlarındaki enflasyon, bir yandan işçilik sorunları ile uğraşan müteahhitler cephesinde büyük oranlı fiyat düşüşleri mümkün görünmüyor. Karmar A.Ş. İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, konut maliyetinde en büyük payı oluşturan ve yüzde 50’leri aşan arsa paylarına düzenleme getirilmeden fiyatlarda gerçek bir gevşemenin zor olduğuna dikkat çekti. Emrullah Yedikardeş, “Kendine kalan pay üzerinden hem maliyetleri hem riskleri üstlenen müteahhidin konut fiyatlarındaki inisiyatifi oldukça düşük” yorumunu yaptı.
3 Yıldır konut fiyatları baskılandı
İnşaat sektöründe maliyetlerin hala yükselişte olduğunu, sektörün bu maliyetleri uzun zamandır satış fiyatlarına tam ölçekli yansıtmadığını ifade eden Yüksek Mimar Emrullah Yedikardeş, 3 yıldır konut fiyatlarının baskılandığını açıkladı. Emrullah Yedikardeş sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin, 3 yıl önce 30 dolar olan hazır betonun metreküpü bugün 85 dolar. Dolar bazında 3 katlık bir artış var. Hazır betonun yapı maliyetine etkisi ortalama yüzde 8 olarak açıklanıyor. Ancak bu payı küçümsemeyin. Hesap yaparken hem doların yükselişini hem de fiyatın 3’e katlanmasını da göz önünde bulundurun. Kaldı ki tek malzeme beton da değil. Son bir yılda yüzde 40'ın altında artan bir malzeme fiyatı neredeyse yok. Üretim maliyetine bakarken, işçiliği de ayrı düşünmelisiniz. Artık malzemeye verilen para işçiye ödenen paranın çok altında…”
Büyükşehirlerde gerçek maliyet arsa payları
Büyükşehirlerde arsa payının yüzde 50’yi geçtiğini ve arsanın tek başına maliyetin yarısını oluşturduğunu ifade eden Emrullah Yedikardeş, “Satılık imarlı arsaların fiyatları fahiş düzeyde. Dolayısıyla bu arsaların üzerine inşa edilecek konutların maliyeti, bitmiş konutlardan daha yüksek çıkıyor. Yani mevcut konutlardan daha ucuza mal etmenin bir yolu yok” dedi.
Konut fiyat hareketlerinin müteahhitlerin ya da proje geliştirenlerin tekelinde olmadığını ifade eden Emrullah Yedikardeş, sözlerini şöyle sürdürdü: “10 milyon liralık konutta müteahhidin payı 5 milyon ise arsa sahibinin payı da 5 milyon. Dolayısıyla müteahhit indirim yapacaksa eğer kendine düşen bu 5 milyon üzerinden indirim yapacaktır. Bunu da betonundan işçisine, camından nakliyesine, vergisinden elektriğine tüm masrafı karşılayarak, kendisine kalan pay üzerinden yapması gerekecektir. Üstelik müteahhit tüm bunları yaparken inşaat sürecindeki tüm riskleri o süre zarfında üstlenecek olan kişi ya da kurumdur. Bu nedenle müteahhidin konut fiyatının gevşemesindeki rolü düşüktür. Burada asıl maliyeti düşürecek olan, mevcut koşullarda hiç de ticari vasıf taşımayan talepler öne süren arsa sahiplerinin hırslarını dizginlemesi olacaktır.”
Önümüzdeki dönemde konuta erişilebilirliği nispeten kolaylaştıracak unsurun finansman imkanları olabileceğini dile getiren Emrullah Yedikardeş, son haftalarda düşen kredi oranlarının satışları nasıl hareketlendirdiğine dikkat çekti.
Konut kredisi oranlarının sene başındaki yüzde 3.05 seviyesinden yüzde 2.55 seviyesine gerilemesiyle birlikte geçen hafta konut kredisi kullanımının bir haftada 3 milyar liradan fazla artış gösterdiğini hatırlatan Emrullah Yedikardeş, “Yarım puanlık düşüşün kredi hacimlerine ne denli etki ettiğini gösteren bu rakamlar, daha makul orandaki kredi oranlarının kredi taleplerinde daha da yüksek bir hacim oluşturacağının kanıtıdır. Ancak piyasanın beklediği faiz indirimleri henüz gerçekleşmedi. Faizde toplumun konut ihtiyacını karşılamayı destekleyecek olan indirimlerin en erken 2026 yılı başında olabileceğini öngörmekteyiz” diye konuştu.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
26 Mart 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.