Üç boyutlu beton baskı teknolojisiyle Almanya’da üretilen ilk müstakil konut, inşaat sektöründe üretkenliği artırmanın, sürdürülebilirliği ve optimizasyonu sağlamanın, sağlıklı konutlara ulaşım için pratik çözümler geliştirmenin imkanlarını göstermesi açısından oldukça ilgi çekici bir örnek...
Almanya’nın Beckum kentinde Üç Boyutlu (3D) Beton Yazıcıyla inşa edilen ve Alman Mense Korte Architects tarafından tasarlanan 160 metrekarelik yaşam alanına sahip iki katlı binanın ilk katı oturma odası, yemek alanı ve ortada şömine bulunan açık bir kat planına sahip. İkinci katta ise üç ayrı oda ve üç banyo bulunuyor.
2021’in yaz aylarında kullanıma sunulan ev, Alman mimarlık ofisi Mense Korte Architects, kalıp ve iskele sektörünün global anlamda öncü firmalarından PERI, uluslararası yapı malzemesi ve çimento üreticisi HeidelbergCement ve Alman inşaat firması Hous3Druck şirketlerinin ortak çalışmaları sonucunda hayata geçirilmiş.
Verimli ve inovatif bir süreçte imal edilen bu pilot yapıda firmalar ilk kez yaşanan planlama zorluklarının üstesinden gelmekle kalmamışlar, yerel yönetimin onay sürecinde de farklı tecrübeler kazanmışlar.
3D Yazıcı iki operatör tarafından çalıştırılıyor
Sadece iki operatör tarafından çalıştırılan üç boyutlu yazıcı beş dakikada 1 metrekarelik bir çift cepheli duvar örebiliyor.
Binanın dış duvarları üç katmanlı; ve araları yalıtım malzemesiyle doldurulmuş.
Yazıcı, imalat esnasında elektrik ve su tesisatı için gerekli boşlukları bırakmış. Baskı makinesi çalışırken baskı alanı içinde boru, kablo ve diğer unsurların montajı da sürece kolayca entegre edilebilmiş.
Beton imalatında farklı bir basınç yöntemi kullanılan proje 8 ayda tamamlanmış.
Evde, baskı katmanlarının karakteristik çizgileri günümüzde de belirgin bir şekilde kendini gösteriyor.
Daha hızlı ve daha düşük maliyetle konutlar inşa edilebiliyor
İnşaat sektöründe üretkenliği artırmak ve sağlıklı konutlara ulaşım için oldukça pratik çözümler sunan 3D Baskı Teknolojisi sayesinde ne bir taş kaldırılıp şantiyeye taşınmış ne de prefabrik parçalar monte edilmiş. Dolayısıyla 3D beton baskı, akıllı tasarımlar ve malzemelerin optimize edilmiş kullanımı sayesinde çevresel anlamda da sürdürülebilir bir katkı sunuyor.
3D beton baskının önümüzdeki birkaç yıl içinde öneminin artacağına ve inşaat sürecinin endüstriyelleşmesini sağlayacağına inanılıyor.
Projede kullanılan yazıcı, modüler bir yapıya sahip; dolayısıyla ayrı ayrı yapılandırabiliyor (her biri 2,5 metre uzunluğunda modüller). Ayrıca hem şantiye hem de fabrikada kullanılabiliyor.
18 Ağustos 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.