86 yıldır sayısız teknik eleman yetiştiren ve eğitimin yanında “mesleki adabı” da öğreten “Yapı Usta Okulu”ndan 10. Yılını Kutlayan YAPIMED’e...
Ne güzel de adı varmış: “Yapı Usta Okulu”... Şimdiki ismiyle “Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”... Merkezi ise, Zincirlikuyu’da tarihi bir binada, Padişah Abdülaziz’in oğlu Veliaht Prens Yusuf İzzettin Efendi (1857-1916)’nin yazlık av köşkü olarak bilinen binada... Köşk, İstanbul’a Çırağan Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Ortaköy Mecidiye Camii, Yıldız Camii gibi yapılar kazandıran dönemin ünlü mimarı Sarkis Balyan’a yaptırılmış. Verimli bir kuyunun başına Mabeyin Köşkü, Harem Köşkü ve Bendegan Köşkü olmak üzere 3 yapı inşa edilmiş. Ayrıca birçok havuz, sera ve birkaç önemsiz yapı da eklenmiş. Özellikle bahçesi özenle seçilmiş Akdeniz iklimine özgü ağaçlarla bezenmiş. Uzun yıllar yaz aylarında Yusuf İzzettin’e barınak olan Zincirlikuyu Kasırları, 2. Meşrutiyet’in ilanı ve Yusuf İzzettin’in İttihat ve Terakki ile ters düşmesi ile zorunlu ikameti haline gelmiş. O tarihlerden itibaren münzevi bir hayat süren Yusuf İzzettin Efendi, 2 Şubat 1916’da, babası Abdülaziz’le aynı kaderi paylaşmış ve bileklerini harem köşkünde keserek intihar etmiş (ya da öldürülmüş). Ancak aile bireyleri saltanatın kaldırılışına kadar burada ikamet etmiş. Ardından kasırlar, 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte Balkan, 1. Dünya, Çanakkale Savaşları’ndaki şehit çocuklarına ilkokul seviyesinde tahsil veren “Dar’ül-eytam” adı altında yuva-okul olarak hizmete başlamış; sonradan Hürriyet-i Ebediye İlkokulu’na dönüştürülmüş. 1938 -1939 öğretim yılında bu ilkokul, Mecidiyeköy’e taşınmış. Okul, 1939-1940 yılında “Yapı Usta Okulu” adı altında öğretime başlayarak mesleki eğitime geçmiş. Yıllar ilerledikçe 40 dönüm arazi içindeki okula pek çok bina yapılmış. “Yapı Enstitüsü”, “Yapı Sanat Enstitüsü”, “İstanbul Yapı Meslek Lisesi” ise tarihinde aldığı isimler olmuş.
Yıllardır inşaat sektörünün en önemli paydaşlarından biri olan ve bugünlerde “Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” olarak faaliyet gösteren bu köklü ve güçlü geleneğe sahip kurumun bir de YAPIMED (İstanbul Zincirlikuyu İnşaat Teknik ve Yapı Meslek Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği) isimli bir derneği var. Yapı sektörüne sayısız teknik eleman kazandıran ve uzman yetiştiren böylesine önemli bir kurumun derneği de doğal olarak oldukça aktif ve daha da aktif olma çabasında... Gerek üyelerinin gerekse okul ve öğrencilerinin sosyal, kültürel, sportif, mesleki ve bilimsel yaşantılarına katkıda bulunmak; üyeler arasında dayanışmayı artırmak; iş olanakları sağlamak amacıyla çalışmalar yapmak; okulun, öğrencilerin ve mezunların sorunlarıyla ilgilenmek; Cumhuriyet, Atatürk devrim ve kazanımlarının genelde ülke, özelde kendi camiasında yaygınlaştırılması için çaba sarfetmek gibi amaçlarla 2015 yılında kurulan YAPIMED, bugünlerde 10. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın heyecanını yaşıyor... Biz de bu kapsamda hem tarihi öneme sahip, önemli işlevleri yerine getiren okul hem de bu “özel” okula farklı bir ruh, boyut ve değer kazandıran YAPIMED’le ilgili derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Işıl Özsait-Kocabaş ve Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Arkın Polat’tan bilgiler aldık...
Şantiye: 10. kuruluş yılını kutlayan YAPIMED (İstanbul Zincirlikuyu İnşaat Teknik ve Yapı Meslek Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği) hakkında bilgi alabilir miyiz? Ne zaman, hangi amaçlarla kuruldu? Bu zamana kadar neler yapıldı?..
Doç. Dr. Işıl Özsait-Kocabaş: Biz, gençlerin eğitimini ve sosyal gelişimini desteklemeyi, mezunlarımıza ve topluma katkı sağlamayı amaçlayan, tamamen gönüllük esasına dayalı çalışan bir sivil toplum örgütüyüz. Derneğimiz, lise öğretmenlerimiz Gönül Togay, Ahmet Keskin, Abdullah İçen, Mustafa Özdemir ve kurucu üyelerimizin özverili çabalarıyla 2015 yılında kuruldu. O günden bu yana çalışmalarını sürdüren YAPIMED’in 4. Dönem Yönetim Kurulu, Ocak 2025’te göreve başladı. Onursal başkanımız Ahmet Keskin öğretmenimiz ve önceki dönem başkanımız, şu anda onursal üyemiz olan Aydın Aykanat ile birlikte toplamda 38 kişilik güçlü bir ekibiz. Yönetim kadromuz, deneyimli kurucu üyeler, farklı meslek alanlarında uzmanlaşmış yeni üyeler ve yakın dönem mezunlarımızın katılımıyla oluşturuldu. Böylece geniş bir bakış açısı kazanmayı, tecrübe ile dinamizmi buluşturarak güçlü bir sinerji yaratmayı hedefledik. Gençlerin faaliyetlerimizde aktif rol almasını, derneğimizin geleceğini şekillendirmek açısından özellikle önemsiyoruz. Şu anda 463 üyemiz bulunuyor ve topluluğumuzun etkinliklere dâhil olmasını teşvik ediyoruz. Çünkü birlikte daha güçlü olduğumuza inanıyoruz.
Kuruluşumuzdan bu yana üyelerimizin katkıları ve bağışları sayesinde iki yüzü aşkın öğrencimize karşılıksız burs sağladık. Okulumuza bir maket atölyesi kazandırdık, müzik enstrümanları, mekanik cihaz ve ekipmanlar temin ettik. Gelecek nesillerin eğitimine katkıda bulunmanın mutluluğunu paylaşırken, emeği geçen ve destek olan herkese gönülden teşekkür ediyoruz. Düzenli etkinliklerimiz arasında Geleneksel Pilav Günü, Mezunlar Kahvaltısı, Öğretmenler Günü Kahvaltısı, Yeni Yıla Hoş Geldin Yemeği ve üyelerimize yönelik kültürel geziler yer alıyor. Öte yandan 2019 yılından bu yana uluslararası kültürel miras platformu Heritage İstanbul Fuarı’na katılarak okulumuzu ve derneğimizi tanıtıyoruz. Bu sayede geniş bir iletişim ağı oluşturduk. Ayrıca, Yapı Fuarı gibi sektörel etkinliklerde yer almak için girişimlerde bulunuyoruz. Bu organizasyonların, öğrencilerimizin staj imkânları bulması ve mezunlarımızın iş hayatına güçlü bir başlangıç yapması açısından büyük önem taşıdığını düşünüyoruz.
Yine 2019 yılında yazdığımız bir AB IPA projesi olan Genç Ustalar-Ahşap Mirasın Korunmasında Geleneksel Dokunuş: Usta Eller-Genç Beyinler İşbirliği Projesi ile hibe desteği aldık. Derneğimiz liderliğinde, İstanbul Üniversitesi ve Selanik Avrupa Bizans ve Bizans Sonrası Anıtlar Merkezi eş ortaklığında yürüttüğümüz bu proje, deneyimlerimizi genişleten, önemli çıktılar üreten ve etkisi bugünlere kadar ulaşan çok başarılı bir çalışma oldu. 2022 yılında tamamlanan proje kapsamında, lisemizden 25 öğrenci, geleneksel ahşap sanatlarını usta atölyelerinde uygulamalı olarak öğrendi. Teknik gezilerle farklı kültürlerin ahşap eserlerini yerinde inceleme fırsatı buldu. Öğrencilerimizin atölyelerde yaptığı çalışmalar İstanbul ve Selanik’te sergilendi. Ancak bizim için en değerli kazanım, kurduğumuz uluslararası dostluklar ve genç ustalarla halen devam eden bağımız oldu.
YAPIMED Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Işıl Özsait-Kocabaş
Şantiye: Okulunuz aslında Türk eğitim tarihinin önemli kurumlarından biri... Bu kapsamda hem okul hem de sizle ilgili de kısa bir bilgi alsak...
Doç. Dr. Işıl Özsait-Kocabaş: Evet doğrudur, derneğimizin kapsamını anlatabilmek için okulumuzun değerini vurgulamak büyük önem taşıyor. Okulumuz, yapı sektörüne teknik eleman yetiştiren köklü bir eğitim kurumudur. 1884 yılında Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz’in oğlu veliaht Prens Yusuf İzzettin Efendi’nin yazlık av köşkü olarak, dönemin ünlü mimarı Sarkis Balyan tarafından inşa edilmiştir. 1939 yılında Yapı Usta Okulu adıyla mesleki eğitime geçmiş, o günden bu yana sayısız teknik eleman ve uzman yetiştirmiştir. Bizler böylesine tarihi bir çevrede, yalnızca mesleki eğitim almakla kalmadık; aynı zamanda meslek adabını da öğrenerek yetiştik. Her birimiz farklı alanlarda edindiğimiz bilgi ve deneyimle meslek hayatımıza katkı sağladık, başarılı işlere imza attık ve şimdi okulumuza geri dönerek vefa borcumuzu ödemek için çalışıyoruz.
Ben ise, lisemin 1987 yılı Restorasyon Bölümü mezunuyum. Eğitimime Marmara Üniversitesi İçmimarlık Anasanat Dalı ve İstanbul Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü’nde devam ettim. 1995 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi’nde görev yapmaktayım. Araştırmalarımı geleneksel ahşap oyma sanatlarının korunması, sanat eserleri restorasyonu, arkeolojik eserlerin belgelenmesi, antik gemi inşa teknolojisi ve rekonstrüksiyonu üzerine sürdürüyorum. Zincirlikuyu İnşaat Teknik ve Yapı Meslek Lisesi’nde edindiğim sağlam mesleki disiplin ve hocalarımın ilham verici katkıları, kariyerimi şekillendirmemde önemli bir rol oynadı. Özellikle ünlü heykeltıraş Mehmet Taşbaşı hocamdan ahşap oyma sanatını öğrenmiş olmak, mesleki yolculuğumda özel bir yer tutuyor. Aslında, Genç Ustalar Projesi de aslında onun vizyoner bakış açısı ve başlattığı ışık sayesinde hayat buldu ve 2022 yılında, yine aynı lisenin öğrencilerine dokundu.
Şantiye: Dernek olarak bugünlerde gündeminizde neler var; öncelikleriniz neler?
Doç. Dr. Işıl Özsait-Kocabaş: Öncelikli hedeflerimizden biri, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın kariyerlerini destekleyerek mesleki hayata daha iyi koşullarda atılmalarını sağlamak. Bu doğrultuda, sektörün önde gelen firmalarıyla staj ve istihdam olanaklarını iyileştirmek için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
Önümüzdeki dönemde de öğrenci burs programlarımızı sürdüreceğiz. Bununla birlikte, mezunlarımıza yönelik çalışmalarımızı artırmayı planlıyoruz. Mesleki yetkinliklerin geliştirilmesini teşvik edecek ve mezunlarımızın inşaat sektörünün hızla değişen dinamiklerine uyum sağlamasına yardımcı olacak modern eğitim programları, seminerler, teknik geziler ve networking buluşmaları düzenlemeyi önceliklerimiz arasında görüyoruz. Aynı zamanda, sektör temsilcileriyle ortak projeler ve işbirlikleri oluşturarak öğrencilerimize ve mezunlarımıza daha fazla fırsat sunmayı hedefliyoruz.
Bizi heyecanlandıran projelerimizden biri, okul öğrencilerimize yönelik Mesleki Beceri Tabanlı Proje Yarışması. Danışman hocalarının rehberliğinde öğrencilerin katılacağı bu yarışma, inovatif fikirlerin geliştirilmesi ve faydalı modeller oluşturulması amacıyla tasarlandı. Okul yönetimiyle birlikte yarışma temalarını çevre ve geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik, engelli bireyler için çözümler, üretim, imalat ve yaşam alanı tasarımı olarak belirledik. Kazanan takımı, bilim ve teknoloji odaklı organizasyonlara katılım için desteklemeyi ve başarılı fikirlerin prototipe dönüştürülmesi için fon sağlamayı planlıyoruz.
Üyelerimiz için gerçekleştireceğimiz projelerden biri “Yaşam Ustalığı: Mezunlarımız için Koçluk ve Gelişim Programı.” YAPIMED ve Uzman Koçlar Derneği işbirliğinde yürütülecek bu çevrimiçi program, mezunlarımızın mesleki ve kişisel gelişimlerini desteklemeyi, geçmişten gelen güçlü temellerini, bugünün fırsatlarıyla birleştirerek geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Diğer bir önemli projemiz ise planlama aşamasında. Derneğimiz aracılığıyla, mezunlarımız, öğrenciler ve sektör temsilcileri arasında güçlü bir iletişim ağı kurmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, altyapı çalışmaları ve ön araştırmalarımız devam ediyor. Bu projeyi hayata geçirebilmek için her türlü destek ve öneriye açığız. Üzerinde çalışmak istediğimiz birçok konu var ve bu yönde sponsorluk görüşmelerimiz sürüyor. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum: “Gelin, hep birlikte gençlere daha güçlü bir gelecek sunalım”.
Son olarak, 13 Nisan 2025’te derneğimizin 10. yılına ulaşmanın gururunu ve sevincini paylaşacağız. Bu özel günü, üyelerimiz, mezunlarımız ve sektördeki dostlarımızla bir araya gelerek birlikteliğimizi pekiştireceğimiz, hep birlikte daha büyük hedeflere yürüyeceğimiz anlamlı bir buluşmaya dönüştürmeyi amaçlıyoruz.
Görsel: YAPIMED Yönetim Kurulu 2025
Şantiye: Yapı sektörünün nitelikli iş gücüne ulaşması için çok önemli bir işlevi yerine getiriyorsunuz... Üyeleriniz bu kapsamda yapı sektörüne nasıl bir katkı sunuyor?
Doç. Dr. Işıl Özsait-Kocabaş: Üyelerimiz, okulumuzun İnşaat Altyapı ve Üstyapı, Restorasyon, Yapı Teknik Ressamlığı, Yapı Yüzey Kaplama ve Yalıtımı, Tesisat ve Enerji Sistemleri, Soğutma ve İklimlendirme Sistemleri ile Harita Kadastro alanlarından mezun olmuş; teknik bilgiye sahip, uygulama yetkinliği yüksek nitelikli iş gücünü oluşturmaktadır. Öğrenimleri süresince kazandıkları teorik bilgi ve atölye deneyimini sahada etkin bir şekilde kullanarak yapı sektörünün gelişimine doğrudan katkı sağlamaktadırlar. Üyelerimiz yalnızca yapı sektöründe çalışan bireyler değil; aynı zamanda girişimcilik ruhuyla kendi işlerini kurarak yeni istihdam alanları yaratan profesyonellerdir. Bilgi birikimimiz, saha deneyimimiz ve meslek etiğimizle yapı sektörünün güçlü ve güvenilir paydaşları olduğumuza inanıyoruz.
Şantiye: Dernek için hayaliniz ne?
Doç. Dr. Işıl Özsait-Kocabaş: Yapı sektörünün en önemli sorunlarından biri, meslek lisesi öğrencilerinin eğitim aldıkları alanlarda iş bulmakta zorlanması, buna karşılık sektörde giderek artan nitelikli teknik eleman açığıdır. Özellikle bu dualitenin dengelenmesi ve etkili çözümler üretilmesi için çalışmayı önemsiyorum. Hayalim ise, mezunlarımızın eğitim hayatından meslek ve sosyal hayatına kadar her aşamada birbirlerine destek olduğu, dayanışma kültürünün güçlendiği, iş birliğini teşvik eden bir yapı oluşturabilmek. Mezunlarımız ve öğrencilerimiz için bir referans noktası haline gelen; mesleki ve toplumsal fayda sağlayan projeler üreten, uluslararası ağlarla entegre olan ve mali açıdan istikrarlı bir dernek yapısı hayal ediyorum.
Derneğimizin eğitim, bilim ve kültür alanlarında topluma katkı sağlayan, sektörde söz sahibi, yönlendirici ve ilham verici bir merkez olmasına önem veriyorum. Uzman üyelerimizle yapı sektörüne kapsamlı katkı sunan, uygulamalı kurslar ve eğitim programları düzenleyen, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik eden bir mesleki buluşma noktası olması en büyük hedeflerimden biri. Dernek logomuzdaki kırlangıç okulumuzun her bir öğrencisini simgeliyor. Bu bağlamda, kırlangıçların okuldan sonraki ikinci yuvası misali, mezunlarımızın bir araya geldiği güvenli ve destekleyici bir çatı oluşturmayı amaçlıyorum.
Şantiye: Dernek olarak inşaat sektöründen beklentileriniz neler?
Doç. Dr. Işıl Özsait-Kocabaş: Dernek olarak inşaat sektöründen başlıca beklentimiz, meslek lisesi mezunlarının yetkinliklerinin karşılık bulması, bilgi ve becerilerinin en iyi şekilde değerlendirilmesidir. Mezunlarımızın mesleklerine doğru koşullarda başlayabilmeleri için daha fazla desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. İşverenlerin meslek lisesi mezunlarını sadece bir iş gücü olarak görmemesi; aksine, onları birer uzman olarak yetiştirecek fırsatlar sunması ve kariyerlerinin başındaki gençlere rehberlik etmesi büyük önem taşıyor. Staj ve işbaşı eğitim programlarının artırılması, öğrencilere sektör firmalarında çalışmaya yönelik ön eğitimler sunulması, kurumsal oryantasyon programlarının düzenlenmesi, gençlerin meslek hayatına daha donanımlı başlamalarına olanak tanıyacak ve sektörde nitelikli iş gücünün gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır.
Mezunlarımızın geleceğe güvenle bakabilmesi ve mesleklerine sahip çıkabilmesi için sürdürülebilir iyileştirmelerin uygulanmasını önemsiyoruz. İnşaat sektörünün derneğimizi bir paydaş olarak görmesini ve meslek lisesi mezunlarının gelişimine daha fazla yatırım yapmasını bekliyoruz.
Şantiye: Öncelikle Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında da bilgi alabilir miyiz? Tarihçesi, imkânları, eğitim programını özetleyebilir misiniz?
Arkın Polat: Okulumuz, 1884 yılında inşa edilen ve tarihi bir önemi olan bir kampüste (1939-1940) “Yapı Usta Okulu” olarak öğretime başlamış ve mesleki eğitime geçmiştir. Yıllar içinde 40 dönüm arazi içindeki okula pek çok bina yapılmıştır. Yapı Enstitüsü, Yapı Sanat Enstitüsü, İstanbul Yapı Meslek Lisesi, tarihinde aldığı isimlerdir. Teknik Lise, 1970’lerde, Anadolu Teknik Lisesi 1989’da okulun bünyesine katılmıştır. Okulumuz, 2000 yılında İstanbul Valiliği ve İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV)’nın protokolü ile İSOV İnşaat Anadolu Teknik, İnşaat Anadolu Meslek, İnşaat Teknik ve Yapı Meslek Lisesi adını almıştır. 2009 yılında okulumuzun ismi İSOV Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak; 2014 yılı itibariyle de “Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” olarak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından değiştirilmiştir.
Öğrenci sayımız 1156, öğretmen sayımız ise 115. Okul kampüsümüz 37716 metrekare, toplam kapalı alanımız 11500 metrekare ve yeşil alanımız 26216 metrekaredir. Kampüsümüzde 3 derslik binası, 8 bilgisayar laboratuvarı, 14 elle çizim atölyesi, 16 alan ve dal atölyesi, konferans salonu, kütüphane, toplantı salonu, açık basket sahası, kapalı spor salonu bulunmaktadır.
Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Arkın Polat
Şantiye: Eğitim programınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Öğrencilere ne tür dersler ve imkânlar sunuyorsunuz?
Arkın Polat: Türk Milli Eğitimi’nin amaçları doğrultusunda, ilköğretimi bitiren öğrencilerin devam edebileceği 4 yıllık eğitim sonunda meslek kazandıran, ülke ekonomisine katkı sağlayacak ara eleman yetiştiren orta öğretim kurumlarıdır. Öğrenciler öğrenimleri süresince haftanın belli günlerinde mesleki eğitimlerine yönelik kurum ve kuruluşlarda staj yaparlar. 2014 yılında Endüstri Meslek Lisesi ve Teknik ve Meslek Lisesi sıfatları yerini Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bırakmıştır.
Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde Anadolu Teknik Programı (ATP) ile Anadolu Meslek Programı (AMP) bulunur. Her ikisi deteknisyen unvanı kazandıran mesleki ortaöğretim programlarıdır. Her iki program mezunları iş yeri açma belgesi alabilmektedir.Teknik programda matematik, fizik, kimya, biyoloji dersleri ağırlıklıdır. Teknik Programda aynı zamanda yükseköğretimeöğrenci yerleştirmeyi hedefleyen bir eğitim verilmektedir. Teknik programda 10 ve 11. sınıflarda toplam 320 saat olan yaz stajı vardır. Meslek programında ise 12. sınıfta ders yılı içinde haftada 3 gün işletmelerde beceri eğitimi vardır.
Okulumuzdaki Alan ve Dallar şöyledir: TESİSAT TEKNOLOJİSİ ALANINDA ANADOLU MESLEK PROGRAMI“Tesisat ve Enerji Sistemleri Dalı”, “Soğutma ve İklimlendirme Sistemleri Dalı” / İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANINDA ANADOLU TEKNİK PROGRAMI “İnşaat Alt Yapı Dalı”, “İnşaat Üst Yapı Dalı”, “Mimari Restorasyon Dalı”, “Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalı”, “Statik Yapı Teknik Ressamlığı Dalı” ve “Yapı Yüzey Kaplama ve Yalıtım Dalı” / İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANINDA ANADOLU MESLEK PROGRAMI “İnşaat Alt Yapı Dalı”, “İnşaat Üst Yapı Dalı”, “Mimari Restorasyon Dalı”, “Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalı”, “Statik Yapı Teknik Ressamlığı Dalı”, “Yapı Yüzey Kaplama ve Yalıtım Dalı” / HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANINDA ANADOLU TEKNİK PROGRAMI “Tapu Dalı”, “Harita Kadastro Dalı” / HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANINDA ANADOLU MESLEK PROGRAMI “Tapu Dalı” ve “Harita Kadastro Dalı” ile MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ.
Mesleki Açık Öğretim Lisesine başvuru yapacak öğrenciler “İnşaat Teknolojisi Alanı”, “Harita-Tapu-Kadastro Alanı” ve “Tesisat Teknolojisi Alanı ve İklimlendirme Alanı”ndan birini tercih edebilirler. Mesleki Açık Öğretim Lisesi’ne sağlık durumu ve Okul/Kurum tarafından belirlenecek diğer şartları öğrenim görmek istediği meslek eğitimine uygun olanlardan “İlköğretim Okulu/ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olanlar”, “Ortaöğretim düzeyindeki okullardan ayrılanlar (tasdikname alanlar)”, “Ortaöğretim düzeyindeki okullardan mezun olanlar (lise diplomalı)”, Denklik belgelerinde belirtilen öğretim düzeylerinin yukarıdaki şartlardan birisini taşıması durumunda, yurt dışında öğrenim görmüş olanlar, kayıt yaptırabilir. Daha önce herhangi bir liseden mezun olan kişiler, Mesleki Açık Öğretim Lisesinin programında belirtilen alanlardan herhangi birine kayıt yaptırarak ikinci lise diploması alabilirler.
Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) fertlere, emek piyasasında geçerliliği olan bir işi yapabilmeleri için gerekli meslekibilgi ve davranışları kazandıraneğitim kurumudur. 6764 sayılı kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.Milli Eğitim Temel Kanunu Madde26:Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlaması zorunludur.
Çıraklar haftada1 gün okulda teorik eğitim,5 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar.Uygulanan ProgramlarMesleki Eğitim Merkezlerinde farklımeslek alanlarında çeşitlidallardaeğitim verilmektedir.Aday çırak ve çırağa asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez.Çırak öğrencilerin hastalık, meslek hastalığı ve iş kazası sigorta primleri devlet tarafından yatırılır.Çıraklara yaşlarına uygun olan asgari ücretin en az üçte biri oranında ücreti çalıştıkları işyeri öder.6764 sayılı kanun ile;devlet tarafından çırak çalıştıran işverene çırağa ödediği (asgari ücretin 1/3 oranında) ücretin 20’den az işçi çalıştıran işletmelerde üçte ikisi geri ödenmektedir.Okulumuzdaki MESEM Programı uygulanan Tesisat Teknolojisi Alanında Anadolu Meslek Programı (AMP)kapsamında Tesisat ve Enerji Sistemleri Dalı mevcuttur.
Şantiye: Okulun inşaat sektörü açısından önemini özetleyebilir misiniz?
Arkın Polat: İnşaat sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir gelişim içindedir. İnşaat sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin ekonomik yapılarında canlanma ve büyük kalkınma hamleleri bakımından lokomotif sektör olarak ön plana çıkmaktadır. Okulumuzda inşaat sektörü içerisinde ve Çerçeve Öğretim Programı’nda yer alan tüm dallarda aktif şekilde eğitim öğretim faaliyetleri devam etmektedir. Bu dallar “İnşaat Altyapı”, “İnşaat Üstyapı”, “Mimari Restorasyon”, “Mimari Yapı Teknik Ressamlığı”, “Statik Yapı Teknik Ressamlığı” ile “Yapı Yüzey Kaplama ve Yalıtım”dır.
Şantiye: Hem okulunuz hem mezunlarınız yapı sektörüne nasıl bir katkı sunuyor? Mezunlarınızın sektördeki diğer profesyonellerden ne gibi farkları oluyor?
Arkın Polat: Toplumların teknoloji çağından bilgi çağına doğru geçmesiyle son yıllarda meydana gelen bilimsel, teknolojik, sosyal değişim ve gelişmeler ekseninde toplumun geleceğin üyelerinden beklentileri de farklılaşmıştır. Bu gelişme ve ilerlemeler öğrencilere temel bilgi ve becerilerin yanı sıra eleştirel düşünme, özgün düşünme, araştırma yapma, sorun çözme gibi bilişsel; toplumsal ve kültürel katılım, girişimcilik, iletişim kurma, empati kurma gibi sosyal; öz denetim, öz güven, kararlılık, liderlik gibi kişisel yeterlilik ve becerilerin kazandırılmasını zorunlu kılmaktadır. Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz tüm bu özelliklere sahip olarak mezun olmaktadırlar. Ve sektöre bu bilinçle daha farklı katkılar sunmaktadırlar.
Şantiye: Son yıllarda sektörün de hızlı gelişimine paralel uyum çalışmaları yürütüyor musunuz? Yeni dersler ve etkinlikler gündeminize giriyor mu?
Arkın Polat: Evet, 32 İnşaat Teknolojisi Alanı öğretmenimiz var ve öğretmenlerimiz, alanlarında uzman ve devamlı sektörle iç içeler. Ayrıca tüm Türkiye’de okutulan İnşaat Teknolojisi Alanı derslerinin kitap yazımlarında da öğretmenlerimiz aktif olarak yer almaktadır. Sektörün gelişimine paralel olarak gerek derslerde gerek atölyelerde sektörün önde gelen firmaları ile devamlı dirsek teması içerisindeyiz. Bu gelişimleri ve değişimleri kitap yazımında görev yapan öğretmenlerimiz ders müfredatlarına da eklemektedir.
Şantiye: İnşaat sektörüyle ilişkileriniz ne düzeyde ne tür iş birlikleri yürütüyorsunuz?
Arkın Polat: İnşaat sektöründen işbirliği protokolü yaptığımız firmalarımız var (Urtim, Seranit Granit, Ardex Yapı Kimyasalları). Bu protokollerin amacı, İnşaat Teknolojisi Alanında okulun, eğitsel, sosyal ve ekonomik gereksinimlerinin giderilmesi yolu ile güçlendirilmesi ve öğrencilerimizi, iş birliği yaptığımız firmaların ihtiyaç duyduğu her türlü iş ve işlemleri bilen ve yeterliklere sahip, sorumlu, nitelikli eleman gücünü yeni teknik ve yöntemlere dayalı olarak yetiştirmektir. Ayrıca protokol yapmadığımız, ancak öğretmenlerimizin ikili ilişkileri ile okulumuza hem malzeme desteği hem de öğretmen-öğrenci eğitimleri gerçekleştiren sektörde öncü firmalarla da çalışmalarımız devam etmektedir.
Şantiye: Mezunlarınız inşaat sektöründe genelde hangi pozisyonlarda görev alıyorlar?
Arkın Polat: Mezunlarımız üniversitelerin mimarlık ve inşaat mühendisliği bölümleri başta olmak üzere inşaat sektörü ile ilgili üniversitelerde okumaktadır. Üniversite okumak istemeyen ve iş hayatına atılmak isteyen öğrencilerimiz de sektörde teknisyen olarak işe başlamaktadır.
Şantiye: Okul olarak inşaat sektöründen beklentileriniz neler?
Arkın Polat: İnşaat sektöründen beklentimiz, öğrencilerimiz için staj yapma imkanlarının artırılması ve istihdama yönelik çalışmalar yapılmasıdır.
BU İÇERİĞE, ŞANTİYE®NİN MART - NİSAN 2025 (410.) SAYISININ E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ… LÜTFEN TIKLAYIN...
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
8 Nisan 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.