İnşaat Mühendisleri Odası adına İstanbul Şubesi ile Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneği'nin ile birlikte düzenlediği 9. Geoteknik Sempozyumu 22-24 Kasım 2023 tarihlerinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Sempozyum Ceyda PİRALİ (piyano) ve Selmin ARTEMİZ’in (vokal) müzik dinletisiyle başladı. Açılış konuşmaları bölümünde, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Feyza ÇİNİCİOĞLU, Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneği Başkanı Dr. Rasin DÜZCEER, İMO İstanbul Şube Başkanı Fusun SÜMER, İMOYönetim Kurulu 2. Başkanı Nusret SUNA, Kıbrıs İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan YAĞCIOĞLU, Uluslararası Zemin Mekaniği Geoteknik Mühendisliği Cemiyeti Avrupa BaşkanıProf. Dr. Lyesse LALOUI ve Uluslararası Zemin Mekaniği Geoteknik Mühendisliği Cemiyeti Dünya Başkanı Dr. Marc BALLOUZ yer aldı.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Feyza ÇİNİCİOĞLU, “İnşaat Mühendisleri Odamızİstanbul Şube’nin himayelerinde gerçekleştirdiğimiz 9. Geoteknik Sempozyumu’nu idrak etmenin heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. 2005 yılındaSayın Prof. Dr. Mustafa Laman hocamızın inisiyatifiile başlatılan geoteknik sempozyumlarının ilk altısı Adana’da başarıyla gerçekleştirildi. 7. Geoteknik Sempozyumu’ndan itibaren de iki yılda birdüzenlenen geoteknik sempozyumlarımızı İnşaat Mühendisleri odamız ve ZMGM derneğimizin himayelerinde İstanbul’da meslektaşlarımızın yoğun ilgi ve destekleriyle hayata geçirdik. Gördük ki yıllar geçtikçe geoteknik alanının büyümesine paralel olarak geoteknik sempozyumları daha hacim ve nitelik olarak büyüyor. Sunulan bildiriler konuları itibarıyla çeşitleniyor, içerikleri bakımından derinleşiyor. Gerek akademi gerek uygulamadaki arkadaşlarımız bilgi birikimleri çoğaldıkça bu birikimi paylaşarak daha da büyütmek için bilgi paylaşım platformlarına daha da çok ihtiyaç duyuyor.” sözleriyle konuşmasına başladı.
“Geoteknik uzmanlığı büyük veri ve belirsizliklerle birlikte temel davranış anlayışının çözüm sağlayabildiği ender alanlardan birisidir. Ancak günümüzün dijital teknolojisi ile belirsizlik seviyelerinin yönetilebilmesi çok daha geçerli vegüvenilir çözümlere kapı açmaktadır. Görülüyorki, geoteknik uzmanlığı öyle bir bilim alanıdır kiçağımızın tüm gelişimleri ile gün geçtikçe daha dabüyümektedir.” diyen ÇİNİCİOĞLU, ülkemizdeki geoteknik uzmanlığının geldiği seviyeyi yansıtmanın 9. Geoteknik Sempozyumu gibi çok yönlü ve boyutlubilgi platformlarının öncelikli amacı olduğunu, sempozyuma sunulan bildirilerin konularının çeşitliliği ve derinliğinin ülkemizde geotekniktopluluğunun geldiği seçkin seviyeyi yansıttığınaişaret etti. ÇİNİCİOĞLU, “Bu tür bir sempozyu mun kapsadıklarını ve sunduklarını ifade etmek sonuca ulaşınca büyük keyif vermekle birlikte hazırlı kdönemi pek çok emek ve yorgunluk barındırmaktadır.Bu bağlamda böyle bir sempozyumun düzenlenmesi için inisiyatifini ortaya koyan ve her adım ve etaptadesteklerini esirgemeyen İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi bu sempozyumun öncüsüve birincil paydaşıdır. Geoteknik uzmanlık alanınıulusal ve uluslararası seviyede temsil eden ZeminMekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneğigeoteknik uzmanlığının aidiyet merkezidir. Seçkin davetli konuşmacılarımız, panelistlerimiz ve özgünbildirileri ile bu sempozyuma güç katan yazarlarımız sempozyumun olmazsa olmazlarıdır. Sponsorlarımızodamızın büyük bir özveriyle yüklendiği maliharcamalara destek olarak geoteknik alanındaakademi-uygulama birlikteliğine olan inançlarınıkatkılarıyla sergilemişlerdir. Düzenleme kurulu sempozyumun mimarıdır ama bu noktada yürütmekurulunun emek ve özverisi, gece yarılarına kadarsüren mesaisi her türlü takdirin üzerindedir. Buuyumlu ve seçkin topluluğun büyüme ve gelişmeyedevam ederek nice geoteknik sempozyumlarınıbaşarılarla gerçekleştirmesi dileklerimle sevgive saygılarımı sunarım.” sözleriyle konuşmasınısonlandırdı.
Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği DerneğiBaşkanı Dr. Rasin DÜZCEER, “Zemin mekaniğive geoteknik mühendisliği alanındaki uzmanlar, araştırmacılar ve profesyoneller için bir buluşmanoktası olmasının yanı sıra sektördeki gelişmeleri ve deneyimleri, yenilikleri, öğrenme fırsatı sunan önemli bir etkinlik ve paylaşma platformu olduğunuvurgulamak isterim. Sempozyum süresinceTürkiye’de ve dünyada geoteknik alanında yapılan son araştırmalar, teknik yenilikler ve uygulama örnekleri hakkında sunumlar gerçekleştirilecekolup, bu sunumların, katılımcıların sektördekien son gelişmelere hakim olması ve yeni bilgiler edinmesine önemli katkılar sağlayacağı muhakkaktır. Bu sempozyum aynı zamanda meslektaşlarımız arasında işbirliğini arttırarak, bilgi paylaşımını teşvikedecek, gelecek nesil geoteknik mühendisininyetişmesine katkıda bulunarak sektörümüzün dahada güçlenmesini sağlayacak önemli bir etkinliktir.” diye başladığı konuşmasını sempozyuma emeği geçenlere teşekkür ederek sonlandırdı.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Fusun SÜMER, İnşaat Mühendisleri Odası’nın 2005 yılından günümüze değin geoteknik sempozyumları düzenlediğine, ulusal sınırlar içerisinde en kapsamlı, ayrıntılı tartışmalar, açılımlar gerçekleştirdiğine işaretetti. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu, zemin-yapı ilişkisinin yapı güvenliğini doğrudanetkilemesinin geoteknik mühendisliğinin önemini, etkisini arttırdığını ve yaşanan depremlerin büyükyıkım, can ve mal kaybına yol açtığına dikkat çeken SÜMER, “Ülkemizde geoteknik konusunda araştırmaların, çalışmaların, tartışmaların doğru eksene oturtulması gereği açıktır. Meslek odamız, geoteknik tartışmaların gerçekleştirileceği olanaklar hazırlamakta; yenilikler, ilerlemeler, teknolojidek igelişmelerle ilgili meslektaşlarımızı daha donanımlıhale getirmeye çalışmaktadır. Bir başka ifadeile toplumsal ve mesleki sorumluluğunu yerinegetirmektedir. Bilimsel-teknik etkinlikler kapsamında oluşan bilginin kamu yönetimine aktarılması v ehayata geçirilmesi noktasında sorun yaşanıyor.Şimdi burada bilimsel titizlikte hazırlanmışbir sempozyumdayız, konunun uzmanlarını veu ygulamacıları bir araya getirip önemli tartışmalar gerçekleştirilecek, değerli çıktılar oluşacak. Ne yazık ki siyasi karar vericiler yapı üretim sürecini hassasiyetle üzerinde durduğunuz bilimsel kabulleri görmezden gelerek mevzuatı ve hayatlarımızı düzenlemeyi sürdürüyor.” dedi.
Yapı üretim sürecinin bir bütün olduğunu,zemin özelliklerini, zemine uygun projeyi, doğruuygulamayı, nitelikli malzemeyi, hatasız işçiliğiiçermesi gerektiğini, hatasız tasarım, uygulama,denetim ve her aşamada kontrolün gerekli olduğunuve yapı üretim süreci bittikten sonra da yapı bakımve kontrolünün gerekliliğinin altını çizen SÜMER, geotekniğin sadece zemin-yapı ilişkisiyle alakalıolmadığını, sempozyumun deprem haricinde konuları da içerdiğini ve yaşam alanlarımızıetkileyen çevre ve iklim değişikliği, sürdürülebilirlik gibi birçok konunun olduğunu vurguladı.
SÜMER, “Yoğun bir program ile huzurlarınızdayız. Bu nedenle konuşmamı sonlandırırken, bu çalışmalarımızda bizi destekleyen Resmi Sponsorlarımız; Zetaş-Zemin Etüd Aş., Maccaferri ve Akçansa A.Ş.’ye; Ana Sponsorlarımız; SAS SteelTurkey Çelik Tic. Ltd. Şti. ve Dünya Zemin İnşaat’a; Destekleyen Kuruluşlarımız; Kasktaş A.Ş., Sümer Müh., ÇİMSA A.Ş., İksa Mühendislik, İstanbul Teknik İnşaat, Destech Müş. Müh. ve Proje A.Ş., Geocon Zemin Uzmanları ve Mühendislik Ltd. Şti, Altınok Müş. ve ONTÜ Mühendislik’e teşekkür ediyoruz. Bugün burada bizimle olduğunuz için mutluyuz. Tüm konuklarımıza teşekkür ederim. Saygı ve sevgi ile sizleri selamlıyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Nusret SUNA, “Bilim, Danışma ve Düzenleme Kurulu üyeleri olmak üzere, çağrılı konuşmacılara, bildiri sunanmeslektaşlarımıza, İstanbul Şubemizin başkan veyönetim kurulu üyelerine ve işin mutfağında bulunanŞube çalışanlarımıza müteşekkiriz. Böylesine kapsamlı, uluslararası katılıma açık, hazırlıklarınbaşlı başına meşakkatli olduğu bir toplantıyı ekipruhuyla hayata geçirdiler. Her bir meslektaşım övgüyü, teşekkürü hak ediyor. Tabii ki sempozyuma katılım sağlayan, bizleri yalnız bırakmayan İstanbul Şubemizin üyelerine, sevgili meslektaşlarıma da teşekkürü borç bilirim.” sözleriyle konuşmasına başladı.Yakın tarihte yaşanan depremlerde Odamızın gözlem ve tespitlerine, hazırladığı raporlara dikkat çeken SUNA, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde üyelerinin kamu yönetimiyle koordineli bir şekilde hasar tespit çalışmalarıiçin seferber ettiğine değindi ve bu çalışmalar sonrası hazırlanan raporlarda yapısal hasarların nedeni olarak zemin koşullarının zayıflığı, malzeme zafiyetleri, konstrüktif zafiyetler, yapıdüzensizliklerinin yıkıma, değişik düzeylerde hasara yol açtığının görüldüğüne dikkat çekti. Komşu parsellerde bulunan bir yapının yıkılması,diğerinin ayakta kalmasını, zemin koşullarından yapıdüzensizliklerine kadar herhangi bir olumsuzluğun birinde bulunması ya da bulunmamasına bağlı olduğunun görülmesinin altını çizen SUNA, “İnşaat mühendisliği şunu ön kabul olarak kabul eder.Tabii bu öylesine bir tespit değildir. Mühendislik bilimiyle kanıtlanmıştır: Zemin-yapı ilişkisi sağlıklı olursa, zemine uygun tasarım gerçekleştirilirse yapı üretim sürecinin ilk adımı doğru atılmış demektir. Bugerçek bizi sempozyum konumuza, yani geotekniğin önemine götürmektedir. Çünkü geoteknik, güvenliyapı üretilmesine odaklanır, bu çerçevede zemin özelliklerini analiz eder ve inşaat mühendisliğinintemel doğruları ile üretimi gerçekleştirir. Elbette geoteknik başlığı altında pek çok ayrıntı elealınabilir ancak konunun odak noktasında geoteknikile deprem ilişkisi yer almaktadır. Çünkü zemin özellikleri depremde yapıların davranışını doğrudan etkilemekte, direncinin düzeyini belirlemektedir.”diyerek, binaların ve altyapının direncini yükseltmekiçin geoteknik verilerinin baz alındığını, geotekniğin yapıların depreme direnmesi için uygun temeltasarımının nasıl olacağını belirlediğine ve tasarımı ona göre şekillendirdiğine dikkat çekti.“6 Şubat depreminde 11 ilde binlerce bina ya yıkıldıya değişik düzeylerde hasar aldı. 1999 Marmara depreminde de binlerce yapı ya yıkıldı ya hasaraldı. Sadece iki depremde 100 bine yakın cankaybı yaşandı. Durumumuz bu maalesef. Şimdi biz mühendisler, bilim insanları ülkemizin makûstalihini yenmek, doğa olaylarının doğal afet gibiyaşanmasının önüne geçmek için aklımızı, bilgimizi, enerjimizi, mesaimizi harcıyoruz. Değerli bir işyapıyoruz ancak üretimimizin kamu yönetimince uygulamaya alınmasını, yapı üretim sürecinin bir bütün olarak mühendisliğin temel prensipleri ışığında düzenlenmesini talep ediyoruz.” diyen SUNA, “Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünde, gelecek yüz yıla ülkemizi hazırlamak sorumluluğunu omuzlarımızda hissediyoruz. Güvenli yapılar, yaşanabilir kentler hedefine ulaşmayı meslekisorumlulukla birlikte insan hayatına verdiğimiz değerve vatanseverlik olarak kabul ediyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Kıbrıs İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı GürkanYAĞCIOĞLU, “Üç günlük yoğun bir programgerçekleşiyor, odamıza ve değerli emekçilerinebu özverili çalışma için şahsım ve yönetim kuruluadına teşekkür ediyorum.” diyerek başladığı konuşmasında, depremi nasıl ve ne kadarhissedildiği ile ilgili en önemli parametrelerdenbirinin zemin olduğuna ve önemine değindi ve şöyle devam etti: “Birçok eğitim yapıyoruz. Deprem bölgesinde yıkılan yapıları da görünce sorununeğitimsel olmadığını söylemeliyim. Binaları maalesefdeprem denetliyor. Bu denetimden her defasında geçemiyoruz. Dolayısıyla sorun eğitimsel değil, yönetimsel ve ahlaki olduğunu söylemek isterim.Müteahhitlerin de bizlerin de daha ciddi boyutta işiele almamız gerekiyor. 1999’da İstanbul’da birçokbina yıkılmıştı. Şimdi yıkılan binalara baktığımızdada yine aynı şekilde ve aynı bilinçle işlerin yapıldığınıgörüyoruz. Kıbrıs’ta vize denetimini hiç bırakmadık.Hükümet tarafından zaman zaman yapılan engellemelere rağmen mesleki iç denetimi önemlive değerlidir. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarakKıbrıs’ın kuzeyine bir deprem haritası hazırladık. Biryazılım hazırlayarak tüm geoteknik mühendislerine erişim izni verdik. Yapılan tüm çalışmaların verilerioraya girilmeden dosyasına bakılmıyor. Böylelikle organik olarak büyüyen ve gelişen bir zemin haritası oluşturduk.”
Uluslararası Zemin Mekaniği GeoteknikMühendisliği Cemiyeti Avrupa Başkanı Prof. Dr.Lyesse LALOUI şöyle konuştu: “Avrupa geoteknikmühendisleri adına burada olmak benim için büyükbir onur. Türkiye’deki geoteknik mühendislerinin Avrupa’daki aktivitelerimize ne kadar çok katkıda bulunduğundan bahsetmek istiyorum. Çok aktiflerve bizim ne kadar zamandır istediğimiz bir toplantıyı organize ediyorlar. Avrupa’da Akdeniz Konferansı istiyorduk. Türkiye’den meslektaşlarımız yıllar önceBodrum’da düzenlediler. Çok başarılıydı. Ne kadar ilerlemiş olduklarını da gördük. Bu organizasyon önümüzdeki yıl Portekiz’de olacak. Bir sonrakiAvrupa konferansını İstanbul’da yapmayı çok istiyoruz. Avrupalı meslektaşlarımız da katılacak.Feyza Çinicioğlu’da Avrupa destek grubuna katıldıve aktif bir şekilde katkıda bulunuyor. Uluslararası etkinliklerimizi destekliyor. Hem Ortadoğu hem de Akdeniz’de bunları birlikte yapabiliyoruz. Avrupa destek grubunun Lozan’da ilk toplantısından sonraikinci toplantı İstanbul’da bir yıl önce toplandık ve bu katkıların ne kadar önemli olduğunu gördük. Uluslararası topluluğumuz adına sizleri tebrik ediyorum ve yaptığınız her şey için teşekkür ediyorum. Katkılarınız bizim için çok değerli veönemli teşekkür ederim.”
Uluslararası Zemin Mekaniği GeoteknikMühendisliği Cemiyeti Dünya Başkanı Dr. Mar cBALLOUZ yer aldı. BALLOUZ konuşmasına Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanına ve İMO İstanbul Şube Başkanına teşekkür ederek başladı. “Burada olduğum için çok mutluyum. Türkiye’dek idepremde hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Yaralananlara acil şifalar diliyorum. Busempozyum bu büyük felaketin üzerine yenidendoğuş gibi olacak.” diyen BALLOUZ, Uluslararası Zemin Mekaniği Geoteknik Mühendisliği Cemiyeti’nin tanıtımını yaptı. Cemiyetin 1936’da modern geotekniğin babası Karl TERZAGHI tarafından kurulduğunu, 15 ülke ile başladığını,günümüzde 90 üye ülke olduğunu ve Türkiye’ninde aktif bir üye olduğunu aktardı. 90 ülkede 30bin geoteknik mühendisi olduğunu, Cemiyetin enüstte bir konseyi ve 12 tane kurul üyesi olduğunu,Başkan ve altı tane başkan yardımcısı, teknikkomitelerden oluştuğunu, genç mühendislerefinansal olarak da destek olduklarını, sanaleğitimler verdiklerini ve bunların ücretsiz oluğunubelirtti.
Üç salonda paralel olarak gerçekleştirilen Sempozyuma yurtdışından 3, ülkemizden 1 olmak üzere konusunda uzman 4 davetli konuşmacı yer aldı. İlk davetli konuşmacı Prof. Dr. Lyesse LAULI’nin “Numerical Analysis of MultiphysicalProcesses in the Vicinity of Nuclear Waste” sunumuyla yer aldığı oturum, Prof. Dr. FeyzaÇİNİCİOĞLU tarafından yönetildi. Geoteknik Afet Analizleri ve Sürdürülebilirlik temalı 1. Oturum,Prof. Dr. Pelin ÖZENER ve İMO Yönetim Kurulu Üyesi Gülsun PARLAR başkanlığında ana salonda,Geoteknik Araştırması ve Zemin Modellemesi temalı2. Oturum ise Selçuk BİLDİK ve İMO İstanbulŞube Yönetim Kurulu Üyesi Sami GÜLTEKİNbaşkanlığında seminer salonunda gerçekleşti.
İkinci davetli konuşmacı Dr. Marc BALLOUZ’un “Forensic Engineering Marriage Between Theoryand Practice” sunumuyla yer aldığı oturum Dr.Rasin DÜZCEER tarafından yönetildi. Yapı-Zemin Etkileşimi temalı 3. Oturum Prof. Dr. Banu İKİZLER ve İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Nusret SUNAyönetiminde ana salonda ve Geoteknik Araştırmave Zemin Modellemesi temalı 4. Oturum iseProf. Dr. Berna UNUTMAZ ve İMO İstanbul ŞubeYönetim Kurulu Üyesi Özer OR yönetimindeseminer salonunda gerçekleşti. Geoteknik AfetAnalizleri ve Sürdürülebilirlik temalı 5. OturumProf. Dr. Özer ÇİNİCİOĞLU ve İMO YönetimKurulu Sayman Üyesi Jale ALEL başkanlığında ana salonda gerçekleşirken, Geoteknik Tasarımtemalı 6. Oturuma Prof. Dr. Recep İYİSAN ve İMOİstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi EvrenKORKMAZER yönetiminde seminer salonundagerçekleşti.
Sempozyumun 2. günü üç salonda eşzamanlıolarak gerçekleşti. Geoteknik Afet Analizleri veSürdürülebilirlik temalı 7. Oturum Prof. Dr. İlknurBOZBEY, İMO İstanbul Şube Başkanı FusunSÜMER yönetiminde ana salonda, Yapı-ZeminEtkileşimi temalı 8. Oturum Prof. Dr. Aykut ŞENOL,İMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Elif ERSOYyönetiminde seminer salonunda ve GeoteknikAraştırması ve Zemin Modellemesi temalı 9.Oturum ise Prof. Dr. Ayşe EDİNÇLİLER, Doç. Dr.Murat HAMDERİ yönetiminde senato odasındagerçekleşti.
Üçüncü davetli konuşmacı Prof. Dr. Ali Hakan ÖREN’in “Geoteknik Mühendisliğinde Geçirimsiz Bariyerlerin Performans Değerlendirmesi: Hidrolik İletkenlik Deneyleri” sunumuyla yer aldığı oturum,Prof. Dr. Mustafa LAMAN tarafından yönetildi.Geoteknik Afet Analizleri ve Sürdürülebilirlik temalı 10. Oturum Prof. Dr. M. Murat MONKUL, İMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi SinemKOLGU yönetiminde ana salonda, Yapı Zemin Etkileşimi temalı 11. Oturum Doç. Dr. Havvanur KILIÇ, İMO Ankara Şube Başkanı Bülent TATLI yönetiminde seminer salonunda ve Geoteknik AfetAnalizleri ve Sürdürülebilirlik temalı 12. Oturumise Prof. Dr. Şahin ZAİMOĞLU, Önder AKÇAKALyönetiminde senato odasında gerçekleşti.
Geoteknik Araştırması ve Zemin Modelleme sitemalı 13. Oturum Prof. Dr. Cavit ATALAR, Dr.Öğr. Üyesi Aslı Yalçın DAYIOĞLU yönetimindeana salonda, Geoteknik Mühendisliğinde BilgiTeknolojileri temalı 14. Oturum Prof. Dr. Ayfer ERKEN, Prof. Dr. Gülgün YILMAZ yönetiminde seminer salonunda ve Geoteknik Tasarım temalı 15. Oturum ise Suat AKBULUT, Doç. Dr. M. Rifat KAHYAOĞLU yönetiminde senato odasında gerçekleşti.
Zemin Yapı etkileşimi temalı 16. Oturum Prof. Dr.Gürkan ÖZDEN, Doç. Dr. E. Ece BAYAT yönetiminde ana salonda, Geoteknik Araştırması ve Zemin Modellemesi temalı 17. Oturum Prof. Dr. Sadık ÖZTOPRAK, Doç. Dr. Erdal UNCUOĞLU yönetiminde seminer salonunda ve Geoteknik Tasarım temalı 18.Oturum ise Prof. Dr. Taha TAŞKIRAN, Doç. Dr. Tuğba ESKİŞAR yönetiminde senato odasında gerçekleşti.
Sempozyumun üçüncü günü Yapı-Zemin Etkileşimitemalı 19. Oturum Doç. Dr. Nejan Huvaj Sarıhanve Kıbrıs İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu tarafından yönetilirken, Geoteknik Afet Analizlerive Sürdürülebilirlik temalı 20. Oturum ise Doç. Dr.M. Kubilay KELEŞOĞLU, Alp GÖKALP yönetiminde seminer salonunda gerçekleşti. Dördüncü davetli konuşmacı Prof. Dr. Jonathan STEWART’ın “Seismic Earth Pressures on Retaining Structures Based on Soil-Structure” sunumuyla yer aldığı oturum Prof. Dr. Kutay ÖZAYDIN yönetiminde gerçekleşti.
Geoteknik Afe tAnalizleri ve Sürdürülebilirlik temalı 21. OturumProf. Dr. Nurhan ECEMİŞ ve Prof. Dr. Tolga ÖZER yönetiminde ana salonda, Geoteknik Araştırması ve Zemin Modellemesi temalı 22. Oturum ise Prof.Dr. Zülküf KAYA ve Dr. Öğr. Üyesi Berrak TEYMUR yönetiminde seminer salonunda gerçekleşti.Sempozyumun Özel Oturumu ise İMO Sakarya Şube Başkanı Semih UÇAR tarafından yönetildi. Bu oturumda “Haliç Kıyısında Diyafram Duvar,Boru Destek ve Jet Groutlu Bir İksa Uygulaması” sunumuyla Zetaş Zemin Teknolojisi A.Ş.’den Önder AKÇAKAL, “Katar Altyapı Projeleri Kapsamında Yapılan Zemin Etüdü Çalışmaları” sunumuyla ZeminEtüd ve Tasarım A.Ş.’den Doğacan KOÇ ve “Genel Tanıtım ve Uygulamalardan Vaka Analizleri” sunumuylaMaccaferri Türkiye’den Can COŞKUN yer aldı. Sempozyumun son oturumu Geoteknik DepremMühendisliği” konu başlıklı panel ile devam etti.
Panel Prof. Dr. Kemal Önder ÇETİN yönetiminde gerçekleşirken, Prof. Dr. Selçuk TOPRAK, Prof. Dr.Selman SAĞLAM, Prof. Dr. Murat ÖRNEK ve Doç. Dr. Ertan BOL ise panelist olarak katıldılar. Panel sonrası Şube Başkanı Fusun SÜMER’in kapanış konuşmasıyla Sempozyum sona erdi: “9. Geoteknik Sempozyumunu başarıyla tamamlamış bulunuyoruz. 20’den fazla oturum’da 100’e yakınbildiri sunuldu, davetli konuşmacıların sunumlarında ve özel oturumlarda çok değerli bilgiler paylaşıldı. Sorular, katkılar ve tartışmalar da çok değerliydi. Üçgün boyunca geoteknik mühendisliği alanında değerli hocalarımız, araştırmacılar, uzman meslektaşlarımız,hem üç farklı salonda gerçekleştirilen paraleloturumlarda, hem de canlı yayınlarımızda bizimle birlikte oldular, konuşmaları ilgi ve dikkatle takipettiler. Bu açıdan da bilim insanları ile meslekalanındaki uygulamacıları bir araya getiren 9. Geoteknik Sempozyumu’nu amacına ulaşmışsayıyorum. Herkese katılımlarından dolayı teşekkürederim. İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneği desteğiyle gerçekleştirdiğimiz 9. GeoteknikSempozyumu’na ev sahipliği yapmaktan oldukça mutluyuz. Bu fırsatı şubemize veren İnşaatMühendisleri Odası Genel Merkezi’ne, Düzenleme Kurulu Başkanı Sayın Hocam Prof. Dr. FeyzaÇinicioğlu nezdinde tüm sempozyum kurullarımızındeğerli üyelerine, İMO İstanbul Şubemizin özverili personeline, sponsorlarımıza, Genç İMOüyesi öğrenci arkadaşlarımıza, organizasyon veyayın konusunda destek veren teknik ekipteki arkadaşlarımıza teşekkürü borç biliyoruz. 9.Geoteknik Sempozyumu’nun da bir kez daha ortaya koyduğu gibi bilim ve mühendislik için sorgulamanın,araştırmanın, ilerlemenin, gelişimin sınırı yoktur. Önemli olan bu platformlarda oluşan birikiminmeslek alanımızdaki uygulamalara da yansımasıdır.Bu yansıma kamu tarafında yasa ve yönetmeliklerin gelişimi, yeni araştırma konularına kaynakaktarılması, siyaset üretenlerin bilim ve teknikle dahayakın ilişkiler kurmasıyla mümkün olabilir. Başlarken Türkiye bir deprem ülkesidir demiştik. 9. Geoteknik Sempozyumu Geoteknik alanının mesleğimiz olanİnşaat Mühendisliğinin en önemli başlıklarından biriolduğunu bir kez daha hatırlamamıza vesile olmuştur. Yapılarımızı, şehirlerimizi, ülkemizi depremlere vediğer afetlere karşı daha dirençli ve dayanıklı kılmakiçin bu toplantılar sürmelidir. Sözlerime son verirken10. Geoteknik Sempozyumu’nda da bu salonda bulunanlar, aramıza yeni katılacak bilim insanları ve meslektaşlarımızla yeniden birlikte olmayı diliyorum.”
KAYNAK: İMO İstanbul Şubesi / İstanbul Bülten
16 Aralık 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.