Kötü yönetilen risk, belirsizlik ve güvensizliğe yol açar... Kötü yönetilen kriz, insanları kaosa ve ümitsizliğe sürükler.
Yazan: Ari Zingillioğlu / İnş. Y. Müh. / İletişim: az2544@columbia.edu
Türkiye, geçtiğimiz şubat ayında, büyüklükleri 7.4 ve 7.8 olan iki büyük depremle sarsıldı.
Dahası ve daha kötüsü ise bu depremlerin şiddetleriydi. Mercalli ölçeğine göre en şiddetli olan, "XII"..
Yani tarihte, yeryüzünde meydana gelen en büyük yer ivmelerinden biri.
Bu doğal afet binlerce can aldı, 10 şehirden bina sakinlerini evsiz bıraktı ve binlerce binayı yıkarak maddi ve manevi hasara sebebiyet verdi.
Hasarın geri dönüşü yok!
Peki,
- Hayati tehlike teşkil eden bu önemli konuda ülke çapında ne durumdayız?
- Milletçe bu durumun ciddiyetinin ne kadar farkındayız?
- Hala kriz yönetimine mi odaklanmalıyız yoksa risk yönetimine mi?
Kriz henüz yeterli şekilde algılanamadı; ve kriz şimdiye kadar kötü yönetildi. Buna rağmen, bu güzel ülkenin geleceğine dair risk yönetiminde başarılı olma şansımız var.
Afet sonrası gözlemlerimden deprem risk yönetiminin de tehlikede olduğunu söyleyebilirim. Deprem sonrası süreçte, önceden edindiğim teknik bilgileri tekrar gözden geçirdim, mühendis meslektaşlarıma ulaştım, inşaat mühendisliğini uygulayan profesyonellerle görüştüm ve yapı ve deprem mühendisliği dalında uzmanlaşmış akademisyenlerin yayınlarını takip ettim. Daha da öteye giderek depremle ilgili araştırma yazılarını ve betonarme binaların güçlendirme metodlarını okudum. Farklı bir bakış açısı yakalamak adına konut müteahhitlerine ulaştım. Müteahhitlerin yerel belediye yönetmeliklerine ve ulusal deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde binaların kentsel dönüşüm, yenileme veya güçlendirme konusuna yaklaşımlarını idrak etmeye çalıştım.
Bu konuyu ciddiye alan profesyonel kurumlar, statik proje bürolar ve belediyeler çok limitli sayıda. Konuyu ciddiye alan bu kurumlar da riski azaltma adına bütünsel bir yaklaşım sergiliyorlar. Ancak özel sektöre ait çoğu kurum ve firma işin sadece maddi tarafıyla ilgileniyor. Ana müteahhit ve yeni ev sahibi olmak isteyenler olayın sadece maddi yönüne odaklanmış durumda. Ne istediklerinin kalitesinden ne de işin doğru yapım prosedüründen haberdarlar...
Bu konuya yaklaşım sırasının değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Projeye, müteahhite giderek değil, öncelikle proje beyanı ile başlanmalı. Yeniden mi inşaa edilecek, onarılacak mı, yoksa güçlendirilecek mi, buna karar verilmeli.
- İşin gerekçesi nedir?
- İşin tanımı ve kapsamı belli mi?
- İnşaat yapım öncesinde kime danışılmalı?
- Risk iştahımız nedir ve risk dosyamızı hazırladık mı?
- Paydaş dosyamızı hazırladık mı?
- Projenin güçlü ve zayıf yanlarını biliyor muyuz?
- Projeyi bekleyen fırsatlar ve tehlikeler neler?
- PROJE YÖNETİM PLANI mevcut mu?
Ön hazırlık dosyası oluşturmak, İnşaat Proje Yönetimini profesyonelce yapabilmek için esastır!
Bu soruları sormaya başlarsak, daha parlak bir gelecek, ulusal refahımıza ışık tutabilir.
Şu andan itibaren kenetlenmiş bir ulus olarak, en azından deprem risk yönetimi sürecini iyi yönetebilir miyiz?
Dolayısıyla "TANIMLA", "ANALİZ ET", "ÖNEM SIRALAMASI YAP", "GÖREVLENDİR", "PLANLA", "GÖZETLE", "ELE AL" ve "RAPORLA".
LÜTFEN...
2 Mayıs 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.