Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ahşap binaların tasarlanmasının ve yapılmasının önünü açacak olan “Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik” 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Taşıyıcı ahşap yapı elemanlarının güvenli bir şekilde tasarlanması ve inşa edilmesi için gerekli yöntemleri ve kuralları belirleyen yönetmelik, alternatif yapı sistemlerinin yaygınlaştırılmasını da sağlayacak.
Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönetmelik doğal, çevresel ayak izi düşük, esnek, geri dönüştürülebilir, olası depremlerde kolay göçmeyen ahşabın, yapılaşmada kullanılmasını kolaylaştıracak ve tercih edilmesine katkı sunacak.
Söz konusu yönetmelik, ağaçların görsel mukavemet sınıflarını, ağaç türlerini ve kaynaklarını listeleyen TS EN 1912 “Yapı kerestesi-Mukavemet sınıfları-Ağaç türleri görsel sınıfların tasnifi” standardında yer alan ağaç türlerinin kullanılmasına izin veriyor. TS EN 1912 standardında birçok ülkenin kullandığı çam, ladin, göknar gibi ağaç türleri sınıflandırmasında, ülkemizden de karaçam, göknar, sarıçam, kızılçam, sedir ve ladin ağaç türleri yer alıyor.
Yönetmelikle, ahşap bina tasarlamak isteyen uzmanlar ve ruhsat vermeye yetkili ilgili idareler için de kurallar belirlendi. Klasik hafif çerçeve ahşap sistemlerin yanı sıra dünyada sıkça kullanılan taşıma kapasitesi çok yüksek olan çapraz lamine ahşap (CLT) sistemler de yönetmelik kapsamında yer aldı. Ahşap binaların inşasında ülkemizdeki yetiştirme ormanlarından elde edilen yerli ağaçların kullanılması ile hem yerel ekonomiye hem de yapıların daha ekonomik inşa edilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.
TASARIM ÖRNEKLERİ KILAVUZU HAZIRLANDI
Öte yandan yönetmeliğin daha kolay anlaşılabilmesi ve uygulama birliğinin sağlanabilmesi için tasarımcılara yol gösterecek "Tasarım Örnekleri Kılavuzu" da hazırlandı. Kılavuz, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün https://meslekihizmetler.csb.gov.tr/ internet sitesinde ilgililerin kullanımına açılacak.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
27 Aralık 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.