Dünyanın önemli su çözümleri üreticilerinden Grundfos, Distributed Pumping (DiPu) teknolojisi ile merkezi tek bir pompa yerine sisteme özgü dağıtımlı pompalarla verimli ve konforlu soğutma sistemleri gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu yeni sistem çözümü ile Grundfos, konfor ve verimliliği üst seviyelere taşıyarak her geçen gün daha çok artan soğutma taleplerini karşılıyor. Ayrıca binalarda harcanan enerji kullanımı ve enerji harcamalarını da önemli ölçüde azaltıyor.
Uzmanlar tarafından küresel enerji kullanımının 2050 yılına kadar neredeyse %25 artması bekleniyor. Son 20 yılda, yalnızca küresel soğutma talebinin iki katına çıkması soğutulmuş su sistemlerini yeniden düşünmeyi ve enerji verimliliğini artırmayı önemli hale getirdi.
Soğutulmuş su sistemleri söz konusu olduğunda birçok bina hala verimsiz, geleneksel çözümlerle çalışıyor. Sonuç olarak bu sistemleri kullananlar genellikle kötü pompa kontrolü, düşük Delta T, bina enerji mevzuatına uyum güçlükleri ile kurulum ve devreye alma karmaşıklıkları gibi çeşitli zorluklara maruz kalıyorlar.
POMPA KONTRLOLÜNÜN ZAYIFLIĞI AŞIRI ENERJİ TÜKETİMİNE NEDEN OLUYOR
Tam sistem akışı ve maksimum basınç kaybı için boyutlandırılmış pompalar çok yüksek hızda çalıştığında ortaya verimsizlik çıkıyor. Bu durum aşırı basınç ve düşük Delta T'ye neden oluyor. Bu nedenle kontrol ve balans vanaları, el freni ile bir arabanın hızını kontrol ederken olduğu gibi akışı ve basıncı azaltmak zorunda kalıyor.
Yetersiz devreye alma ve pompa kontrolünün zayıf olması da dengesiz sistemlere ve aşırı enerji tüketimine neden oluyor. Sorun sadece enerji israfı olmaktan çıkıp binada oturanların iç mekân konforunun da tehlikeye girmesine neden oluyor. Bunun yanında, enerji tüketimi gereksinimlerine tam olarak uyulmadığı takdirde ceza riski de ortaya çıkıyor.
DİPU İLE %54’E KADAR ENERJİ TÜKETİMİNİ DÜŞÜRMEK MÜMKÜN
Birçok bina, merkezi ve verimsiz soğutma sistemleriyle çalışıyor. Kontrol ve balans vanasını Distributed Pumping, DiPu ile değiştirmek, soğutulmuş su döngüsü için toplam pompa enerji tüketimini %54’e kadar azaltarak enerjinin etkin kullanılmasını sağlayabilir.
SOĞUTMA SİSTEMLERİNDEKİ POMPALARIN YAKLAŞIK %45’İ AZAMİ YÜKTE ÇALIŞIYOR
Soğutulmuş su sistemlerindeki pompaların %45'inin sürekli olarak azami yükte çalıştığı tahmin ediliyor. Ancak soğutulmuş su sistemleri yalnızca kısa bir süre (yaklaşık %1-3) en yüksek tüketimde çalıştığından dolayı bu seviye nadiren gerekli oluyor.
VANA YERİNE POMPALARIN KULLANILMASIYLA ENERJİ TÜKETİMİ AZALIYOR
“Soğutulmuş su sitemlerinin belirtilen noktalarında balans ve kontrol vanalarının kullanılmasına gerek olmasaydı ne olurdu?” sorusunu irdeleyen Dünyanın lider su çözümleri üreticisi Grundfos, bunu sağlamak için sistemin, binadaki her katta akıllı pompalara gerek duyduğunu sonuç olarak da basınç, gereken yer ve zamanda sağlandığından bu vanaların kullanılmasına gerek kalmadığını ortaya koyuyor.
Vanaların yerine pompaların kullanılması, tüm terminal ünitelerine her zaman ideal düzeyde basınç ve akış olmasını sağlıyor. Talebe dayalı bu tür sistemler kolay devreye alınıyor ve binanın ömrü boyunca otomatik olarak dengelenen bir sistem oluşturuyor. Ayrıca bu sistemler geliştirilmiş Delta T sağlayarak sorunsuz entegre oluyor ve minimum pompa basıncıyla çalışıyor. Tüm bunların sonucunda ise enerji tüketiminin büyük ölçüde azaldığı görülüyor.
ENERJİ HARCAMALARI AZALIYOR
Grundfos iSOLUTIONS, soğutulmuş su sistemleri için "DiPu" olarak adlandırılan yeni bir çözüm ile karşımıza çıkıyor. Grundfos MAGNA3 gibi daha küçük akıllı pompalar ile balans veya kontrol vanası gereği ortadan kalkıyor. Bu çözüm ile her bir pompa yalnızca gerekli basınç miktarını oluşturduğundan sistemdeki toplam basınç geleneksel sisteme göre önemli ölçüde daha düşük olarak gerçekleşiyor.
Tüm bunlara ek olarak, binalarda büyük birincil pompa yerine Grundfos TPE3 gibi daha küçük ve akıllı bir pompa kullanımı önemli oranda CAPEX tasarrufu sağlıyor. Akıllı pompalar sensörlere bağlı olduğundan çalışması da talebe göre ayarlanıyor. Sistem tasarımı DiPu ile gerçekleştirildiğinde enerji kullanımı ve enerji harcamaları önemli ölçüde azalıyor.
SOĞUTULMUŞ SUYU SİRKÜLE ETMENİN EN VERİMLİ YOLU
Sonuç olarak Grundfos Distributed Pumping, DiPu günümüzde HVAC sistemlerinde soğutulmuş suyu sirküle etmenin en verimli yolu olarak karşımıza çıkıyor. OPEX, devreye alma süresi ve enerji tüketimi seviyelerini daha üst seviyelere taşıyarak bina konforunu ve verimliliğini sağlıyor. Böylece, ticari binalar için Grundfos DiPu ile soğutulmuş su sistemini tam olarak kontrol edebilir, enerji ve maliyetleri en aza indirebilir ve iç mekânda çok daha konforlu bir ortam elde edebilirsiniz.
28 Nisan 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.