Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS)'nin 4’üncü ünitesinin inşası, sahada düzenlenen törenle resmen başladı. 4’üncü güç ünitesinin inşaatına başlanmasıyla Akkuyu NGS Projesi’nde çalışmaların en yoğun olacağı aşamaya girilmiş oldu.
Törene, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Enerji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanı Zafer Demircan ve Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Afşın Burak Bostancı katıldı.
Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Akkuyu NGS, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Rusya dışında yürüttüğü projeler içinde amiral gemisi konumundadır. Bizim en büyük inşaat projemiz olan Akkuyu NGS sahasında nükleer altyapı tesislerinin inşaatı artık aynı anda 4 ünitede birden gerçekleştirilecek. Sizinle birlikte, nükleer santralin inşaat çalışmaları için ne kadar muazzam bir iş yapıldığını görebiliyoruz. Rus ve Türk şirketleri arasındaki verimli iş birliği, Türk sanayisinin projeye ilgisi ve verimli bir tedarik zincirinin oluşturulması sayesinde projemizin iki ülke arasındaki etkileşimin önemli bir örneği olduğunu güvenle söyleyebilirim. Modern ve güvenilir Rus nükleer teknolojileri lehine bir seçim yapan Türkiye Cumhuriyeti, Akkuyu NGS ile on yıllar boyunca enerji istikrarı sağlama hedefini güvence altına alacaktır.”
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Cumhuriyet tarihimizin tek kalemdeki en büyük yatırımı. Tamamlandığında 4 reaktör elektrik talebimizin yüzde 10’unu tek başına karşılayacak. Akkuyu sadece üreteceği elektrikle değil aynı zamanda yeşil enerji hedefimize yapacağı katkıyla da önemli bir rol üstlenecek. Akkuyu yılda 35 milyon ton, işletmede kalacağı 60 yıl zarfında ise toplam 2,1 milyar ton karbon emisyonunun engelleyecek. Akkuyu’da da en yüksek güvenlik standartlarına sahip en son teknoloji ürünü üçüncü nesil VVER-1200 tipi reaktörler kullanılacak. Böylece enerji arz güvenliğimizi çevreci, rekabetçi ve güvenilir bir enerji kaynağıyla desteklemiş olacağız.”
Akkuyu NGS'nin 4’üncü güç ünitesinin inşasına ilişkin lisans, Ekim 2021'de Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından verildi. Beton dökme çalışmalarından önce drenaj çalışmaları, çukur kazma çalışmaları, beton yastığının montajı ve su yalıtımı, temelin güçlendirilmesi ve gömülü parçaların montajı gibi bir dizi hazırlık yapıldı. İnşa edilecek ünitenin temeline takviye ile güçlendirilmiş beton dökülüyor. Temel ise “döküm” olarak adlandırılan 16 bloğa ayrılmış durumda. Temele toplamda 17 bin metreküp beton karışımı dökülecek. Betonlama yüksekliği 2,6 metre, her bloğun ortalama hacmi ise bin 100 metreküp olacak.
Beton dökme işlemi, beton fabrikasının laboratuvar uzmanları, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. temsilcileri, ana inşaat yüklenicisi TITAN 2 IC İçtaş İnşaat A.Ş. ortak girişimi ve bağımsız inşaat kontrol kuruluşlarının denetiminde gerçekleştirilecek.
İnşaat çalışmaları sahanın tamamında devam ediyor. 1’inci ünitede reaktör binası ve türbin binasının temel plakalarının betonlanması tamamlandı. Aynı zamanda kor tutucu, reaktör basınç kabı, buhar jeneratörleri, ana sirkülasyon pompa üniteleri de takıldı ve ana sirkülasyon boru hattının kaynağı bitirildi. Ünitede ayrıca iç koruma kabuğunun (İKK) beşinci katmanı da monte edildi. Şu anda ise kubbenin alt kısmı olan iç koruma kabuğunun 6’ncı katmanı monte ediliyor ve kutup vincinin ön montajı yapılıyor. 2’nci ünitede ise kor tutucu kuruldu, reaktör binasının temel plakalarının betonlanması ve türbin binası tamamlandı. Ayrıca iç koruma kabuğunun üçüncü katmanı da monte edildi. 3’üncü ünitede de reaktör binası ve türbin binasının temel döşemelerinin güçlendirilmesi tamamlanırken, türbin binasının ve reaktör binasının temeline beton döküldü ve kor tutucu kuruldu.
Akkuyu NGS Projesi’nin hayata geçirilmesinde Türk şirketleri aktif olarak yer alıyor. Projeye malzeme, ekipman ve hizmet sağlayan ve çeşitli çalışmalar yürüten yüzlerce Türk şirketi bulunuyor. Türk tedarikçilere verilen sipariş hacmi şimdiden 3 milyar doları aşmış durumda. Proje, bölgenin altyapısının gelişmesine ve istihdam artışına önemli katkı sağlıyor.
Akkuyu NGS sahasında şu anda yaklaşık %80'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 25 binden fazla kişi çalışıyor. Bölgedeki işçiler aktif olarak projede yer alıyor. Sadece geçen yıl içinde Gülnar ilçesinden 600'den fazla kişi sahada istihdam edildi. Akkuyu NGS, Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre Mersin’in en büyük işvereni olma özeliğini taşıyor.
Projedeki tüm çalışmalar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), Türkiye Enerji, Atom Enerjisi ve Madencilik Araştırmaları Kurumu (TENMAK), Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer ilgili birimleri ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) onayı ile yakın iş birliği içinde yürütülüyor.
22 Temmuz 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.