Hindistan’da 2018’de açılışı yapılan Signature (İmza) Köprüsü, ülkenin ilk asimetrik kablo askılı köprüsü olma özelliğine sahip. Yaklaşık 15 yılda tamamlanan köprü Wazirabad’ı Doğu Delhi'ye bağlayan otoyolun önemli bir unsuru.
1998’de, mevcut dar ve oldukça eski olan Wazirabad Köprüsü’nde meydana gelen bir kazada 22 öğrencinin hayatını kaybetmesinden sonraki yıllarda projelendirilen Köprü’nün yapımı özellikle 2004’ten sonra hızlanmış.
Hindistan’da “inşaat mühendisliği gösterisi” olarak da adlandırılan Köprü’nün bazı dikkat çekici özellikleri şunlar:
- Dış çevre yolu ile Wazirabad yolu arasında bağlantı görevi gören sekiz şeritli bir yol
- Seyahat süresini yaklaşık 30 dakika azaltıyor
- Hindistan’ın ilk asimetrik kablo askılı köprüsü
- Camdan yapılmış bir izleme mekanına sahip. İzleme mekanı insanlara şehrin panoramik manzarasını sunuyor ve aynı zamanda bir selfie noktası görevi görüyor.
Hindistan’ın ilk asimetrik kablo destekli köprüsünün bumerang şeklindeki pilonu, ortada kıvrılan iki eğimli sütundan oluşuyor. Pilonun üst kısmı, arp benzeri bir şekilde düzenlenmiş arka destek kablolarını ve ana açıklık kablolarını sabitliyor. Pilonun ucu, geceleri uzaktan görülebilen bir simge oluşturmak için aydınlatılabilen 30 metre yüksekliğinde bir çelik-cam yapı tarafından oluşturuluyor. Köprünün özel bir ayrıntısı, pilonun kendi ağırlığının, pilon ayağının pivot noktasına göre ağırlık merkezinin eksantrik konumu aracılığıyla üst yapının kendi ağırlığını dengelemesi. Bu, arka destek kablolarındaki yükü azaltmak için iyi bir çözüm olarak görülmüş. Modüller kaynaklanmak yerine şantiyede cıvatalanmış. Köprünün yay şeklindeki pilonunun bacaklarına dört asansör yerleştirilmiş. İki asansör 60 derece eğimliyken diğer ikisi 80 derece eğimli.
Köprünün toplam uzunluğu: 675 metre (100 metre batı uzantısı dahil)
Ana açıklık: 251 metre
Yan açıklıklar: 36 metre
Genişlik: 35,2 metre
Pilonun yüksekliği: 165 metre
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
23 Şubat 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.