Ankara’nın en köklü liselerinden Gazi Anadolu Lisesi’nin Beytepe’de konumlanan yeni binasının inşaatı tamamlandı. Modülerlik, esneklik ve kuvvetli dolaşım bağlantıları kriterleri ekseninde planlanan yapının tasarımı ise yurt içi ve dışında gerçekleştirdikleri ödüllü projelerle son dönemde adından söz ettiren Aura Design Studio’ya ait.
TOBB tarafından 21.038 metrekarelik bir arsa üzerine inşa edilen Gazi Anadolu Lisesi’nin mimari ve iç mimari tasarımı, Mimar Filiz Cingi Yurdakul liderliğindeki Aura Design Studio imzası taşıyor. Aynı ebatta olması gereken derslik ve laboratuvar modüllerinin tasarımın çıkış noktası olduğu projede yapının tasarımı, modülerlik, esneklik ve kuvvetli dolaşım bağlantıları kriterleri ekseninde tamamlanmış. Yapı, yerleşim, cephe karakteri ve detay çözümleriyle modüler olarak çözümlenmiş.
İnsan dolaşımı ve ulaşımının öncelikli tutulduğu tasarımda mimarlar, farklı fonksiyon ve yükseklik ihtiyaçlarını avlu etrafında kurgulamış; yarı açık arkad ile zemin ve 1. kata bağlantı kurulmuş. Yapı, güney yönelimli ve korunaklı bir avlu çevresinde planlanmış. Derslikler, spor salonu ve konferans salonu blokları, bağımsız olarak avluya açılıyor ve kuvvetli sirkülasyon bağlantıları ile bir arada çalışıyor. Avlu, spor salonu, çok amaçlı salon ile yemekhane-kantin gibi sosyal alanlar, derslikler, laboratuvar ve bilgisayar odaları gibi uygulama amaçlı mekânlar, eğitimcilerin, öğrencilerin ve bu yapıyı kullanacak olan diğer kullanıcıların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Tören alanı ve avlu arkadla çevrelenirken; konferans salonu, spor salonu, yemekhane, kantin ve okul giriş alanı arkad yapısıyla birbirine bağlanarak, kapalı alan, yarı açık alan ve açık alan dengesi sağlanmış.
Tüm aksların 4 metre olarak ele alındığı yapının cephe tasarımı, iç mekân tasarımı, koridorları, derslikleri, konferans salonu ve spor salonu detayları modüler sistemlerle ele alınmış. 4 metrelik akslar iç mekânlarda kolon ve kirişlerle dışa vurularak yapı ritmini okutmak hedeflenmiş. Aynı ritim cephelerde de kendini göstererek, bisküvi tuğla, cam ve mantolama yüzeyler cephe tasarımına uygun olarak tekrar ediyor. Spor salonu ve konferans salonu çelik çatı sistemi ile çözümlenirken, yapının geri kalanı betonarme olarak tasarlanmış. Cephelerde kırmızı renkli tuğla ve beyaz renkli mantolama, cam ve polikarbon yarı transparan yüzeyler kullanılırken, aynı renk paleti, iç mimaride de tekrarlanmış. Kırmızı tuğla, beyaz sıva ve tavanlar ile kırmızı derslik kapıları ve brüt beton tavanlar dışa vurulmuş. Tüm yapıda dış ve iç cephelerde koyu renk gri doğrama ve metal aksam kullanılmış. Kırmızı tuğlanın yarattığı sıcak etkiden yararlanılarak ana giriş holü, asansör kovaları, fuaye duvarları kırmızı tuğla ile kaplanmış, dersliklerin kapılarında ve merdivenlerin korkuluklarında kullanılan kırmızı renk ile bu etki tekrarlanmış. Konferans salonunda ise Gazi Anadolu Lisesi’nin logosundaki mavi renk ile renk geçişli koltuk dizilimi tasarımı yapılarak akustik ahşap paneller ve gri renkli halı ile ise salon iç mekân tasarımı tamamlanmış.
Zemin katta dersliklere yer verilmeyen yapının bu katı, sosyal mekânlara hizmet etmek üzere tasarlanmış. Ana gövdede kütüphane, doktor odası, rehberlik ve öğrenci işleri ofisi gibi hizmet ve işletme mekânları bulunan katın avluya bakan cephelerinde arkadlı bağlantı yolu yer alıyor. Açılı olan kanada yerleştirilmiş, her iki kattan da giriş alabilen ve her iki katta da fuayesi olan konferans salonunun alt kat fuayesi ile spor salonu birbiri ile etkileşimli ve zemin katta avluya açılacak şekilde tasarlanmış. Bu mekânların karşısında, yapının dik kanadında yer alan yemekhane ve kantin mekanları da arkad bağlantısı ile avluya açılmaktadır.
Birinci katta açılı olan kanatta sosyal alanlar devam ederken, ana gövdeye ve dik kanatta derslikler yerleştirilmiş. Yapının ana gövdesinin önünde, avluya açılan bir protokol alanı tasarlanmış. Açılı kanatta konumlandırılan sosyal alanlar ile ana gövde arasında laboratuvarlar, bilgisayar odaları ve atölyeler kurgulanmış. 2. katta yapının dik kanadında derslikler devam ettirilirken, derslik alanlarının sonlarında da teneffüs alanları planlanmış. Bu alanlara ıslak hacim, dolaşım ve teknik servis alanları yerleştirilmiş.
Gerek kurgulanan mekânsal ilişkiler, gerek kullanılan materyaller ve oluşturulan çevre ve avlu tasarımıyla mevcut yapıda bulunan sıkıntılara çözüm önerileri geliştiren mimarlar, yapının kullanıcılarına fonksiyonel ve bir o kadar da zengin yeni bir mekân deneyimi sunmuş.
17 Şubat 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.