Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası Türkiye’nin ilk ekolojik yuvası olma özelliğini taşıyor...
İstanbul'un Sahrayıcedit Mahallesi’nde faaliyet gösteren ve Dilekçi Architect tarafından tasarlanan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası, 2016 yılının eylül ayında hizmete açılmıştı. Türkiye’nin ilk ekolojik yuvası olma özelliği taşıyan bina, inşaatından iç tefrişatına, enerji ve su gibi temel altyapısına kadar bütünüyle çevreci bir tasarımla hayata geçirilmiş. “Yeşil Yuva” projesi her yönüyle sağlıklı öğrenim ve öğretim mekanları, enerji tasarrufu, uygulamalı ve doğa dostu eğitim amaçlanarak projelendirilmiş. Bu yüzden binayı kullanacak çocuklar ve eğitimciler için dayanıklı, emniyetli, sağlıklı, rahat ve ekonomik ortamlar sağlanmış.
Binanın tasarım, yapım, işletim, kullanım, bakım, onarım, yeni işlev kazandırma aşamalarında ekolojik sistemin korunması için enerji, su, malzeme, arsa, sermaye gibi tüm kaynaklar etkin bir şekilde kullanılmış. Yuvanın ısınma ve aydınlatması güneş panelleriyle sağlanıyor. Yuvada ayrıca yağmur suyu biriktirilerek bahçe sulama ve klozetlerde kullanılıyor. Beş sınıfa sahip olan yuvada 3-6 yaş arası 110 çocuk hizmet alıyor.
Toplam 1208 m² kapalı ve 1633 m² açık alandan oluşan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’nın bahçesi de çocukların gelişimine uygun olarak tasarlanmış. Bahçede çeşitli meyve ve sebze yetiştirilen perma kültür çalışmalarının uygulandığı alanlar mevcut. Çocuklar burada hem meyve ve sebzelerin nasıl yetiştiğini görüyor, hem de yetişen meyve ve sebzelerin tadına bakabiliyorlar.
Projelendirilme aşamasında tüm disiplinler ekolojik bina ilkeleri doğrultusunda hazırlanmış. Uygulama sürecinde, proje verilerine bağlı kalınarak imalat tamamlanmış. İmalat aşamasında LEED sertifikasyon sürecinde istenilen her türlü test, gözlem, analiz ve bilgilendirme çalışmaları yürütülmüş.
İki katlı binanın zemin katında, farklı yaş grupları için 5 adet sınıf ve ortak oyun alanı, karşılama, bekleme, idari personel için olan alanlar ve servis alanları; bodrum katta uyku odası, faaliyet sınıfı ve fen sınıfı, yemekhane ve mutfak, teknik bölümler ile servis alanları; açık alanda ise her sınıfın kendine ait terasları, çocuk oyun alanı, labirent bahçe, sebze bostanları, çim tepeler ve oturma alanları bulunuyor.