İlk defa uygulanan yumurta kesitli betonarme Çürütme Tankları ile dikkat çeken
BALTALİMANI BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ
İSKİ’nin Baltalimanı’nda 1997 yılında hizmete aldığı Baltalimanı Ön Arıtma Tesisi’nin Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine dönüştürülmesi işi tüm hızıyla sürüyor. 2017’de inşaatına başlanan tesis kapsamında ön arıtma ünitelerinin inşaat imalatları büyük oranda tamamlandı. Türkiye’de ilk defa uygulanan yumurta kesitli 6 adet betonarme Çürütme Tankı ile dikkat çeken tesiste günde 44 bin Nm3 biyogaz üretilecek...
Projeye Şubat 2021 (385.) sayımızın E-Dergi versiyonundan göz atmak için lütfen tıklayın
Mevcut tesis hakkında...
1997 yılında hizmete alınan ve Kâğıthane, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer ilçelerinin atıksuyunun arıtıldığı Baltalimanı Atıksu Ön Arıtma Tesisi günde ortalama 600 bin metreküp (2 milyon 400 bin eşdeğer nüfus) debideki evsel atıksuyun işlendiği bir tesis. Ön arıtmaya tabi tutulan su 2200 mm çaplı 2 deşarj hattı ile kıyıdan 350 metre uzakta İstanbul Boğazı’nın 70 metre derinliğindeki dip akıntısına veriliyor.
İnşa Edilen Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi
Mevcut ön arıtma üniteleri, yeni yapılacak tesis işletmeye alındıktan sonra da çalışmaya devam edecek. Tesise sahil kuşaklama tünelinden (-11,94 m) ve Cendere tünellerinden (- 7,70 m) gelen atıksu, Ön Arıtma Ünitelerinden geçecek ve Yüksek Yüklü Aktif Çamur Sistemi ile arıtılacak. Tesisten çıkan arıtma çamuru, çürütme tanklarında çürütüldükten sonra susuzlaştırılacak ve katı madde oranı yüzde 45 olacak şekilde kurutularak uzaklaştırılacak.
Tesisin başlıca üniteleri ise şunlar: “Taş Tutucu, Kaba Izgara ve Giriş Terfi Ünitesi”, “İnce Izgara Ünitesi”, “Kum ve Yağ Tutucu Ünitesi”, “Perfore Izgara Ünitesi”, “A Prosesi Havuzları”, “Son Çöktürme Tankları”, “Çamur Bertaraf Üniteleri”, “Biyogaz Üretim ve İşleme Üniteleri”.
Taş Tutucu
Tesise gelen taş, çakıl gibi maddelerin ekipmanda ve ünitelerde oluşturduğu problemlerin önüne geçmek amacıyla tünellerin çıkışına Taş Tutucu Ünitesi yapılıyor.
- Atıksu, Taş Tutucu Ünitesine eksi 12.00 metre kotunda giriyor.
- Taş Tutucu Sayısı: 2 adet
Kaba Izgara Ünitesi
Taş tutucu ünitelerinden sonra otomatik temizlemeli, 50 mm aralıklı Kaba Izgara üniteleri inşa ve temin ediliyor.
- Kaba Izgara Sayısı: 9 adet
- Izgara Tip: Kapma Kepçe Izgara
- Her bir Izgara Kapasitesi: 6.000 m3/saat
- Izgara Aralığı: 50 mm
Giriş Terfi Merkezi
Atıksu taş tutucu ve kaba ızgaralardan geçtikten sonra Giriş Terfi Merkezi’nde toplanacak. İki bölmeli olan terfi haznesindeki atıksu dalgıç tip pompalarla basılacak. Terfi merkezi binası eksi 16.00 metre kotu ile +16.00 m kotları arasında toplam 32 metre derinliğinde.
- Toplam Pompa Sayısı: 18 adet
- I. Grup Pompa Kapasitesi: 3.600 m3/saat, 375 kw (10 adet)
- II. Grup Pompa Kapasitesi: 2.700 m3/saat, 310 kw (4 adet)
- III. Grup Pompa Kapasitesi: 1.800 m3/saat, 250 kw (4 adet)
İnce Izgara Ünitesi
Giriş terfi ünitesinden sonra, atıksu +15,75 metre kotundan otomatik temizlemeli, 10 mm aralıklı İnce Izgara ünitelerine geliyor.
- İnce Izgara Sayısı: 12 adet
- Her bir İnce Izgara Debisi: 4500 m3/saat
Perfore Izgara Ünitesi
Kum ve Yağ Tutucu ünitesinden sonra, atıksu 6 mm aralıklı 12 adet Perfore Izgara ünitelerine geçiyor.
Kum ve Yağ Tutucu Ünitesi
İnce Izgaralardan geçen atıksu, içerisindeki kum ve yağın ayrılması için kabarcıklı difüzörler ile havalandırılan 6 adet Kum ve Yağ Tutucu Ünitesine alınacak.
Yüksek Yüklü Aktif Çamur Sistemi
Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi prosesi, Yüksek Yüklü Aktif Çamur Sistemi (A Prosesi) olup, organik bileşiklerin çamur flokları üzerine adsorpsiyonla tutunması sağlanıp, sistemden hızlıca çekilmesi esasına dayanıyor. Sistem, sırasıyla havalandırma tankı ve son çöktürme tankından oluşuyor. Bu sistemde hidrolik bekleme süresi maksimum 1 saat alınıyor.
Havalandırma Havuzları
İnce kabarcıklı difüzör sistemi bulunan paralel 4 adet havalandırma havuzu inşa ediliyor. Havuz içerisinde aktif çamurun çökmesini engellemek amacıyla mikserler yerleştirilecek.
- Toplam Proses Havuzu Hacmi: 25.000 m3
- Çamur Yaşı: 8 saat
- Geri Devir Oranı: %50
Havalandırma Havuzları ve Son Çöktürme Tankları
Çöktürme havuzları arazi planına göre dikdörtgen olarak yapılmış. Her tankta 2’şer adet bulunan sıyırıcılar vesilesiyle çamur ve köpük sistemden uzaklaştırılacak.
- Son Çöktürme Tank Sayısı: 12 adet
- Toplam Kapasite: 40.000 m3/saat
- Sıyırıcı Sayısı: 12x2 adet
- Rotatif Burgulu Elek Sayısı: 1x2 adet
Çamur Bertaraf Üniteleri
Atıksu Arıtma Tesisi’nin çamur arıtma sistemi santrifüj tipi dekantörler ile yoğunlaştırma, çamur çürütme, çamursusuzlaştırma ve çamur kurutma ünitelerinden oluşuyor.
Çamur Yoğunlaştırma Ünitesi
Fazla çamur deposundan alınacak çamur, pompalar ile çamur binasında yer alan çamur yoğunlaştırma dekantörlerine iletilecek. Dekantörler, fazla çamur konsantrasyonunu %1,5’ten %6’ya çıkaracak.
Çamur Çürütücüler
Çürütücüler Türkiye’de ilk defa bu projede uygulanacak olan yumurta kesitli olarak inşa ediliyor. Bu tip çürütücülerde verimlilik daha yüksek. Çürütücünün şeklinin etkili bir karıştırma ile proses kontrolüne uygun olması, verimliliği artıran en önemli etken.
- Çamur Çürütücü Sayısı: 6 adet
- Her Bir Çürütücü Hacmi: 10.000 m3
- Bekleme Süresi: 20 gün
- Toplam Üretilen Biyogaz: 44.000 Nm/gün
Çamur Susuzlaştırma Dekantörü
Çürütücülerden çıkan çamur, pompalar ile çamursusuzlaştırma dekantörlerine alınacak. Dekantörler, çürümüş çamur konsantrasyonunu %4,2’den %25’e çıkaracak.
- Santrifüj Dekantör Sayısı: 3+3 adet
- Santrifüj Dekantör Kapasitesi: 40 m3/saat
Çamur Kurutma Ünitesi
Çamur Kurutma Ünitesi ile %25 KM içeriğine sahip 600 ton/gün kapasitedeki çamur keki, kuru madde içeriği en az %45 KM olan nihai ürün haline getirilecek.
Termal Üniteleri
- Tesis ihtiyacı (Çamur Çürütme için) olan termal ısının üretilebilmesi için 2 adet Kızgın Yağ Kazanı ve acil durumlar için 1 adet Sıcak Su Kazanı temin edilecek.
- Kızgın yağ kazanları çamur kurutma tesisine hizmet edecek olup, sıcak su kazanları ise gaz motorlarının çalışmadığı acil durumlarda çamur çürütme ünitesinin ısıtılmasında kullanılacak.
- Bu sistemle beraber tesiste 4 adet, her biri 1.2 MWh elektrik üretimine sahip gaz motorları bulunacak; bu motorlardan tesisin yaklaşık yüzde 60 enerjisi sağlanacak.
- Gaz motorlarının atık ısısından ve baca gazı atık ısısından termal kazanım elde edilecek.
Projeyi Şubat 2021 sayımızın E-Dergi versiyonundan göz atmak için lütfen tıklayın
8 Şubat 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.