İSKİ Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, ilk defa uygulanan yumurta kesitli betonarme Çürütme Tankları ile dikkat çekiyor. KUZU Toplu Konut İnşaat A.Ş. tarafından inşa edilen projede yer alan farklı yapılardaki çeşitli kalıp ve iskele çözümlerinin tamamı PERI tarafından karşılandı.
İSKİ’nin Baltalimanı’nda 1997 yılında hizmete aldığı Baltalimanı Ön Arıtma Tesisinin Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine dönüştürülmesi tamamlanmak üzere. 2017’de inşaatına başlanan tesis kapsamında Türkiye’de ilk defa uygulanan yumurta kesitli 6 adet betonarme Çürütme Tankı inşa edildi. Tesiste günde 44 bin Nm3 biyogaz üretilecek.
1997 yılında hizmete alınan ve Kâğıthane, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer ilçelerinin atık suyunun arıtıldığı mevcuttaki Baltalimanı Atıksu ÖnArıtma Tesisi günde ortalama 600 bin metreküp (2 milyon 400 bin eşdeğer nüfus) debideki evsel atıksuyun işlendiği bir tesisti. Mevcut ön arıtma üniteleri, yeni yapılan tesis işletmeye alındıktan sonra da çalışmaya devam edecek. Yeni yapılacak tesis kapsamı, günde 1.296.000 m3 kapasitede ön arıtma üniteleri, günde 600.000 m3 kapasitede Yüksek Yüklü Aktif Çamur Sistemi (A Prosesi) ve günde 960.000 m3 kapasitede olmak üzere A prosesi çöktürme havuzlarını içeriyor.
Tesise sahil kuşaklama tünelinden (-11,94 m) ve Cendere tünellerinden (-7,70 m) gelen atıksu, Ön Arıtma Ünitelerinden geçecek ve Yüksek Yüklü Aktif Çamur Sistemi ile arıtılacak. Tesisten çıkan arıtma çamuru, çürütme tanklarında çürütüldükten sonra susuzlaştırılacak ve katı madde oranı yüzde 45 olacak şekilde kurutularak uzaklaştırılacak.
Yumurta Kesitli Çamur Çürütücüler Çürütücüler
Türkiye’de ilk defa bu projede yumurta kesitli olarak inşa edildi. İnşasında PERI kalıp ve iskele çözümlerinin kullanıldığı bu tip çürütücülerde verimlilik daha yüksek. Çürütücünün şeklinin etkili bir karıştırma ile proses kontrolüne uygun olması ise verimliliği artıran en önemli etken.
Şantiyede Kullanılan PERI Çözümleri, Miktarları ve Kullanıldıkları Yerler
Projenin Çökertme Havuzları, Giriş Transfer Yapısı, Havalandırma Havuzu Perdelerinde PERI TRIO Perde Kalıp Sistemi (400 m2); Giriş Transfer Yapısında VARIO VT20K Perde Kalıp Sistemi (150 m2); Ofis Binaları ve Havuz Kanallarında PD8 İskele Sistemi (1200m2 h=6 m yüksekliğinde); Giriş Transfer Yapısında PERI UP İskele Sistemi (750 m2 h=40 m) ve tesisin en göze çarpan yapısı Yumurta Kesitli Çürütücüde VARIOKIT Dairesel Perde Kalıp Sistemi (2000 m2), VARIO GT 24 Perde Kalıp Sistemi (1000 m2), SCS Sistem Tırmanır Konsollar (2 Takım) ve PERI UP İskele Sistemi (4 Takım) kullanıldı.
İnş. Müh. Şafak KIYI / KUZU Toplu Konut İnşaat A.Ş. Şantiye Şefi
"Klasik yöntemlerle yapılması mümkün olmayan yumurta kesitli çürütücü tankların inşaatını VARIO GT24 ve SCS tırmanır kalıp sistemleri sayesinde başardık"
“Arıtma sektörü basta olmak üzere toplu konut projelerinde de dünyada marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyen KUZU Toplu Konut İnşaat A.Ş.’nin yapımını üstlendiği Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesinin kalıp ve iskele sistemlerinde PERI Türkiye firmasıyla çalıştık. Klasik yöntemlerle yapılması mümkün olmayan yumurta kesitli çürütücü tankların inşaatını VARIOGT24 ve SCS tırmanır kalıp sistemleri sayesinde başardık. Projemiz kapsamında yapım olarak bizleri en çok zorlayan yapı çürütücü tankları oldu. Yapının başlangıcından sonuna kadar 9farklı kalıp tipi kullandık. Bu kalıp sistemlerini dış bölgede PERI UP İskele Sistemi, iç bölgede isetırmanır SRC sistemiyle destekleyerek tamamladık. Özellikle yapının geometrik formasyonu ve yüksek olmasından kaynaklı her ilerleme asamasında PERI UP İskele Sisteminin kolay, güvenlive fonksiyonel olmasından memnun kaldığımızı belirtmek isterim. Bu zorlu projede başlıca mühendislik ve kalıp sistemlerinin sahadaki tatbiki konusunda vermiş oldugu desteklerinden dolayı PERI Türkiye ailesine teşekkürlerimi sunarım.”
5 Aralık 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.