Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Projesi, Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu-Özel İşbirliği modeli ile yapılan Türkiye’nin en büyük 3. sağlık yatırım projesi olup, İstanbul ve çevre illere yönelik yaklaşık 23 bin 600 hastaya hizmet verebiliyor.
YAZAN: Cem Ercan / İnş. Y. Müh. - Emülzer Proje ve Teknik Satış Müdürü
MAKALEYİ, MAYIS-HAZİRAN 2021 (387.) SAYIMIZIN E-DERGİ VERSİYONUNDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN
Rönesans Sağlık Yatırım’ın Japon Sojitz ortaklığı ile hayata geçirdiği Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi 163 milyar JPY tutarındaki finansal kapanışıyla, iş dünyasının en prestijli yayın organlarından Thomson Reuters’ın Project Finance International Awards (PFI- Uluslararası Finans Proje Ödülleri) kapsamında Avrupa’da “Yılın PPP Anlaşması” seçilmişti.
1917 yılından bu yana yayın hayatını sürdüren uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın 8. kez düzenlediği ve toplamda 6 kıtadan 21 farklı ülkede gerçekleştirilen projelerin değerlendirildiği “Küresel En İyi Projeler” yarışmasının “Sağlık Hizmetleri” kategorisinde de Merit Ödülü’ne layık görülmüştü.
1.000.000 metrekare kapalı inşaat alanı ve 2 bin 682 yatak kapasitesi ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, ana hastane binasına yerleştirilen 2.040 sismik izolatörle “Dünyanın En Büyük Sismik İzolatörlü Binası” unvanına da sahip. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, dünyanın en ileri teknolojili deprem izolatörleri sayesinde, yaşanması olası en şiddetli deprem sırasında ve sonrasında bile tüm operasyonel faaliyetlerini hiçbir aksama olmadan yerine getirmeye devam edecek şekilde tasarlanmış.
Pandemi sonrasında hastanelerin öneminin daha da arttığı bir dönemde Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, İstanbul’daki hastane eksikliğinin önemli bir bölümünü karşılıyor. Ancak, bir benzerinin de Anadolu yakasında kurulması gerektiği açık.
Ciddi bir mühendislik yapısı
Hastane enine ve boyuna geniş açıklığa sahip ciddi bir mühendislik yapısı. Şayet yapı tek parça halinde inşa edilmiş olsaydı, zemin oturmaları ve beton ile demir donatı miktarı artacak, betonarmede çatlaklar meydana gelecekti. Yapıda dilatasyonlar oluşturularak, her blokta farklı oturmalar (deplasmanlar) oluşturulmuş. Böylece yapı hem statik olarak hem de fonksiyonel olarak daha elverişli hale getirilmiş.
Dilatasyonların bırakılma amacı...
Dilatasyonların bırakılma amacına, “TS 500’ün 6.3.4. Genleşme, Büzülme ve Sünme Etkileri” başlığı altında yer verilmiştir. Buna göre, “Sıcaklık değişimleri ve büzülme etkileri göz önünde bulundurularak, uzunlukları fazla olan hiperstatik yapılarda, üst yapıda genleşme derzleri düzenlenmelidir. Dış etkilere açık yapılarda, derz aralıkları 40 metreyi aşmamalıdır. Sıcaklık değişimlerine karşı korunmuş ve uçlarında rijit perde bulunmayan çerçeve türü yapılarda, derz aralığı 60 metreye kadar artırılabilir. Zamana bağlı davranışı göz önüne alan hesapların yapılması veya büzülmeyi azaltan özel önlemler alınması koşuluyla bu sınırlar aşılabilir. Simetrik olmayan sistemlerde ve simetrik olmasına rağmen iki yanında yanal ötelenmeleri önleyen rijit düşey elemanlar bulunan sistemlerde, derzler arasında kalan blok boylarının daha küçük tutulmasına özen gösterilmelidir.”
Binadaki bazı Emülzer uygulamaları
Betonarmenin yapımı sırasında iki bloğu ayırmak için ısı yalıtım levhaları yerleştirilmişti. Isı yalıtım levhasının üst kısmı dilatasyon (genleşme derzi) genişliğinden biraz daha fazla derinlikte kazınarak çıkarıldı. Bu boşluğa, genişliğinden 3-5 mm daha geniş çapta polietilen fitil yerleştirildi. Astar sürüldü. Daha sonra iki bileşenli, elastik, bitüm-poliüretan esaslı Emülzer HDM PU 2K uygun bir karıştırıcı ile karıştırıldı ve derz boşluğuna döküldü.
Emülzer HDM PU 2K ile dilatasyon su yalıtımı yapıldıktan sonra, dilatasyon boşluğunun üzerine, darbeye karşı koruma sağlamak için dilatasyon profili konuldu. Piyasada satışı yapılan alüminyum esaslı, ortası kauçuklu olan dilatasyon profillerinin genelde su yalıtım özelliği yoktur. Bu nedenle dilatasyon içine su yalıtımı yapılması şarttır.
1 Haziran 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.