Küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanan afetler ve enerji kaynaklarının hızlı tüketimi, enerji tasarrufunun önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Daha sürdürülebilir bir dünya için yaşadığımız binalarda da enerji tasarrufu yapmak artık tercihten öte zorunluluk haline geldi. Modern ve verimli bir ısı yalıtımı (mantolama) işlemi ile kış aylarında yüzde 50’ye varan oranda enerji tasarrufu sağlarken, bütçede de tasarruf etmek mümkün. Avrupa’nın mantolama devi Baumit, verimli bir mantolama uygulamasına dair önemli bilgiler paylaştı.
Dünya olarak afetler, çevre kirliliği ve kaynakların hızlı tüketimi gibi büyük sorunlarla mücadele ediyoruz. Mantolama olarak bilinen ısı yalıtımı sadece konforlu ve sağlıklı değil, daha sürdürülebilir ve çevre dostu yaşam alanları oluşturmak için de artık bir gereklilik haline geldi. Bir konutta enerji verimliliğini sağlamanın yolu da öncelikle ısı yalıtımdan geçiyor. Enerji verimliliği denildiği zaman ısı yalıtımı hâlâ öncelikli olarak akla gelmese de bir konutta enerjinin yüzde 40’ı duvarlardan kaybediliyor. Çevreye verilen zararı engellemek için yalıtım kalınlıklarının ve ısı yalıtımında sistem kullanımının artırılması gerekiyor. Pandemi nedeniyle sağlıklı ve doğal ortamlarda yaşama isteğinin artmasıyla birlikte dış cephe yalıtımı konusunda farkındalığın da arttığına dikkat çeken Baumit, modern ve verimli bir mantolama uygulamasına ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
Isı yalıtım levhasının kalınlığı önemli!
Mantolama işlemiyle ısınma/soğutma giderlerinde yüzde 50’yi geçen bir tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu söyleyen Baumit Satış ve Pazarlama Direktörü Erdil Dinçer, “Bugün dünyanın en öncelikli sorunlarından biri küresel iklim değişikliğiyle mücadele. Bu mücadelede ısı yalıtımı çok stratejik bir konu. Maalesef ülkemizde mevcut bina stoğumuzun yaklaşık %20’si yalıtımla ilgili mevzuatların kapsamında. Bu nedenle de örneğin İstanbul’da mevzuat kapsamında 5 cm mantolama uygulanırken; mevzuata göre İspanya’nın Madrid şehrinde uygulamanın ortalama 12 cm olduğunu görüyoruz. Uygulama Ankara’da 6 cm olarak yapılırken, aynı iklim kuşağında bulunan İngiltere’nin başkenti Londra’da 14 cm olarak uygulanıyor. Modern ve verimli ısı yalıtımı için en önemli etken ısı yalıtım levhasının kalınlığıdır. Mantolama yapılırken ısı yalıtım levhasının kalınlığında yapılacak 1 cm’lik artış, yüzde 20 daha verimli bir ısı yalıtımı sağlıyor. Bu artışın maliyeti ise işçilik dâhil yaklaşık yüzde 4-5 oranında” dedi.
Doğru mantolama ile olumsuz hava koşullarına dayanıklılık sağlanıyor
Mantolama sistemiyle kış aylarında ısınma, yaz aylarında ise soğutma için harcanan enerji tüketimini minimum düzeye indirerek, yapılarda ortalama yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlanabileceğini söyleyen Dinçer, “Modern ve verimli bir mantolama uygulaması, tüm yıl boyunca konforlu iç mekân iklimi sağlar, duvarları çatlaklardan korur, olumsuz hava koşullarına daha dayanıklı hale getirir. Çevre dostu, enerji verimliliği yüksek bir yaşam alanı sağlar. İnşaat maliyetlerinden tasarruf ettirerek tasarrufa henüz inşaat aşamasında başlamanıza yardımcı olur. Soğuk havalarda ısı köprülerinin oluşmasını engeller, böylece ısıtma ve soğutma giderleriniz kalıcı olarak azalır. Ayrıca özgün tasarım ve yaratıcılık imkânı sunar” diyerek doğru mantolamanın sağladığı avantajlara dikkat çekti.
İç mekânlarda virüs, bakteri ve küf oluşumunu engellemek mümkün
Son dönemlerde yapılan araştırmalar iç mekândaki nem oranını yüzde 40 ila 60 seviyelerinde tutmanın insan sağlığı için ideal olduğunu gösteriyor. İç mekânları bu nem aralığında tutmak virüs, bakteri, alerjen ve küf oluşumunu da engelliyor. Baumit’in Avrupa'nın karşılaştırmalı yapı malzemeleri araştırmaları için kurulmuş olan en büyük araştırma tesisi Viva Park’ta elde ettiği verilerden yola çıkarak iç cepheler için geliştirdiği Klima sıva ve boya sistemi, sıvama işlevine yeni bir boyut katıyor. İç mekânlar Baumit Klima sıvalarla sıvandıktan ve sistemin tamamlayıcı ürünü olan Baumit Klima boyalarla boyandığı zaman, oda içerisindeki nem oranı dengeleniyor. Baumit Klima Sistem sıvaları, kireç taşı içeren mineral bazlı sıvalar olduğundan doğal nem düzenleyici görevini üstleniyor. Ortamdaki nem yüzde 60’ın üzerine çıktığı zaman havadaki fazla nemi hapsediyor, yüzde 40’ın altına düşmeye başladığındaysa ortama ihtiyacı olan nemi sağlıyor. Böylelikle içinde yaşanan yapı, insan sağlığı için en ideal nem seviyesine uygun hale gelmiş oluyor.
Baumit Hakkında...
Yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Avusturya merkezli Schmid Industrie Holding’in en büyük şirketlerinden biri olan ve Avrupa’nın mantolama devi olarak anılan Baumit. 25 ülkede, kırkın üzerinde üretim tesisi ile yıllık 6,5 milyon ton üretim kapasitesi ile hizmet veriyor. Bugün ciro büyüklüğü 1 milyar euroyu aşmış olan Baumit, Türkiye'de 2007 yılında faaliyet göstermeye başlamış; Gebze'de bulunan Türkiye üretim tesisi ise 2008'de faaliyete geçmişti. Toplamda 14 milyon euroluk bir yatırımla açılan tesis, yıllık 300 bin ton üretim kapasitesine ve likit üretim yeteneğine sahip.
20 Eylül 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.