19. yüzyılda tasarlanan bir yapının bugün yeniden işlevlendirilerek kullanılabiliyor olması, şimdilerin yapılaşma mantığına örnek olmalı... Zira sadece 50 yıl sonra ekonomik ömrünü doldurduğu için yıkmak zorunda kalacağımız betonarme kuleciklerle donatmayalım şehirlerimizi…
Yazan: Y. Mimar Revan ÇEVİK / Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Son dönemlerde özellikle büyükşehirlerde bir toplu konut furyasıdır gidiyor...
"Tip Proje" mantığıyla maalesef arazi ile hiçbir uyumu olmayan kulecikler dikiliyor her yere...
Hele ki günümüz şartlarında elbette düşük maliyetlerle ev sahibi olmak isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat...
Buradan hareketle ülkemizdeki ilk toplu konut projesi olan İstanbul’daki Akaretler Sıraevler yapı grubuna değinmek istiyorum.
Akaretler Sıraevleri, Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılması amaçlanan Maçka Aziziye Camii’ne akar olması, yani gelir getirmesi için 1875 yılında inşaa edilmeye başlanıyor. Anlayacağınız üzere semt, ismini de buradan alıyor.
Mimar Sarkis Balyan tarafından tasarlanan Akaretler Sıraevleri her ne kadar inşaa edilmiş olsa da, Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilmesi nedeniyle Maçka Aziziye Camii yaptırılamamış; ancak kayıtlarda vakıf üzerine gelir kayıtları bulunuyor.
Maçka ile Beşiktaş arasında bulunan Akaretler Sıraevleri, Süleyman Seba Caddesi ile Şair Nedim Caddesi’nin üçgen biçiminde birleştikleri yerde, iki yöne yayılmış dört koldan oluşuyor. Toplamda 66 parsel üzerinde 133 konut biriminden oluşan sıraev grubu oldukça eğimli bir arazi üzerinde inşaa edilmiş. Yola dik olarak konumlanan parseller sayesinde sokak perspektifi açısından anıtsal bir görünüm elde edilen Akaretler Sıraevleri bu anlamda sıraev konut tipinin en önemli örnekleri arasında.
Sarkis Balyan’ın “Cepheden planlamaya geçiş” ilkesine göre tasarladığı Akaretler Sıraevler’in cephesinde yalın, simetrik, neo-klasik tarzda motifler kullanılmış. Geleneksel Türk Konutu ile tezat oluşturan hususlar olsa da cumbalı pencere kullanımı gibi noktalarda yerel bir yaklaşımın olduğu da söylenebilir. Yapı adeta son dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi düzeni gibi, geleneksel ile batılı unsurların bir sentezi olarak tarihteki yerini alıyor.
Tam da burada küçük bir dipnot düşmek isterim; "Bir dönem Zübeyde Hanım’ın da burada kaldığı; hatta Mustafa Kemal Atatürk’ün dilbilimci Ferdinand de Saussure ile tanıştığı ve ileride hayata geçireceği Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu’nun temellerini burada attığı biliniyor."
Uzun süre Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün himayesinde olan Akaretler Sıraevler'in 90’lı yıllarda yenileme çalışmalarına başlansa da ancak 2008 yılında tam anlamıyla bitirilebilmişti. Bugün aslına sadık kalınarak restore edilen Osmanlı’nın tarihi semti Akaretler’in modern kent hayatına kazandırılması, zamanında arazi şartlarına uygun, kent gelişimini destekleyecek bir anlayışla tasarlandığının en güzel örneklerinden biri.
19. yüzyılda tasarlanan bir yapının bugün yeniden işlevlendirilerek kullanılabiliyor olması, şimdilerin yapılaşma mantığına örnek olmalı. Zira sadece 50 yıl sonra ekonomik ömrünü doldurduğu için yıkmak zorunda kalacağımız betonarme kuleciklerle donatmayalım şehirlerimizi…
Fotoğraflar, Bilgili Holding web sitesi (www.bilgiliholding.com) ve Vitra'nın katkılarıyla hazırlanan www.vbenzeri.com web sitelerinden alınmıştır.
9 Ağustos 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.