“Cer” kelimesi Arapça' da "Çekmek, sürüklemek" anlamına gelir. Halk dilinde ise lokomotiflerin teknik bakımının yapıldığı ve yenilerinin imal edildiği fabrikalara "cer atölyesi" denir.
Peki size "Ankara Cer Modern" desem…
Yazan: Y. Mimar Revan ÇEVİK / Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Eminim birçoğunuzda çağrışım yapmıştır. Müsaade ederseniz birkaç cümle de ben kurmak isterim...
Cumhuriyet’in ilk yıllarında (1926-1927) “yurdun demir ağlarla örülmesi” politikası çerçevesinde demiryolları millileştirilmiş ve Ankara’ da “Cer Atölyeleri” yine bu dönemde inşa edilmiştir. Bu atölyeler prensip olarak tasarım ve işlevinden uzaklaşmadan, zaman zaman tadilatlar yapılarak 1995 yılına kadar kullanılmıştır.
Cer atölyeleri, inşaa edildiği dönemin cephe anlayışından izler taşıması, Osmanlı mimarisinden, çağdaş mimariye geçişin bazı öğelerini bulundurması, Ankara'daki endüstri arkeolojisinin nadir örneklerinden birisi olması, konumu ve yeniden işlevlendirilebilir özelliği nedeniyle kentsel dönüşümü sağlayabilecek niteliklere sahip olması gibi korumaya değer nitelikler gösterdiğinden 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde, Uygur Mimarlık tasarımı ile renovasyonu tamamlanmış ve Ankara’nın ilk modern sanatlar merkezi olarak kullanıma açılmıştır.
Bugün Atatürk Kültür Merkezi Bölgesi olarak bilinen alan, Ankara’nın çoğunlukla Cumhuriyet dönemi yapılarının bulunduğu, şimdilerde kültür-sanat ve rekreasyon alanı olarak değerlendirilen bir bölgedir. Bir diğer deyişle tarih ve kültür adası; Sıhhiye… İşte Ankara Cer Modern de bu bölge içinde, CSO Binası’nın hemen güneyinde yer almaktadır.
Üç birimden oluşan cer atölyeleri ve tren bakım hangarlarının ikisi, tren yolunu geçirmek için kısmen yıkılmıştır. Korunan yapının varlık nedeninin “tren ve demiryolu” olduğu düşünüldüğünde hem bu düşünceyi desteklemek hem de korunan ve yeni yapılan yapı ile bütünlüğü sağlamak için eğrisel ve sarmal, şeffaf duvarlarla çevrelenmiştir.
Müze ve sergi salonları için gerekli olan geniş mahaller avlunun altında, yeraltına alınarak özgün yapının ölçeği ile çelişkiye düşülmemiştir.
Yeni yapının çağdaş yapım tekniği ve kullanılan strüktür elemanları ile korunan yapının geleneksel yapım tekniği görsel olarak sergilenerek “zıtlık içinde uyum” sağlanmıştır.
Cer ve modern…
Bu iki sözcük geçmişle bugünü birleştiriyor adeta…
Tren bakım-onarım atölyelerinin ve hangarlarının onarılarak ve biçimlendirilerek yeni bir kültürel kimliğe bürünmesi, çok yönlü bir sanat merkezine dönüştürülmesi de ismine yakışır bir eylem olmuş haliyle…
Yer: Altındağ, Ankara
Tasarım: Uygur Mimarlık
Mal Sahibi / Müşteri: Kültür ve Turizm Bakanlığı
Strüktürel Proje: Danyal Kubin, Prota Mühendislik
Mekanik Proje: Bahri Türkmen, Bahri Türkmen Mühendislik
Elektrik Proje: Mehmet S. Yurdakul
Yapım: 2000-2010
İnşa Alanı: 9380 m2
Güncel Fotoğraflar: Cemal Emden
Güncel fotoğraflar Uygur Mimarlık'ın web sitesinden alınmıştır ve Mimar&Fotoğrafçı Cemal Emden'e aittir.
30 Ağustos 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.