İstanbulluları her gün bir kıtadan diğerine ulaştıran, Avrupa’nın en büyük toplu deniz ulaşım sağlayıcısı olan Şehir Hatları, 174. yılını kutluyor. 1851 yılında Şirket-i Hayriye adıyla kurulan köklü kuruluş, İstanbul’un kültürel mirasında vazgeçilmez bir değer olarak öne çıkıyor.
Tam 174 yıldır İstanbul’a kesintisiz deniz ulaşımı sunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Grubu iştiraki Şehir Hatları, 17 Ocak 1851'de Osmanlı döneminde Boğaziçi’nde deniz ulaşımını sağlamak amacıyla kuruldu. Osmanlı’nın ilk anonim şirketi olan Şirket-i Hayriye, günümüzdeki adıyla Şehir Hatları, bugün Avrupa’nın en büyük toplu deniz ulaşım sağlayıcısı konumunda. İstanbullulara güvenli, rahat ve keyifli bir yolculuk sunan Şehir Hatları; Boğaz, Adalar ve Haliç’te seferler gerçekleştiriyor. Toplam 32 hat ve 53 iskelede, günde ortalama 900 sefer düzenleyerek yılda 40 milyon yolcu taşıyor.
Şehir Hatları, ayrıca Haliç Tersanesi’nde ürettiği Deniz Taksilerle İstanbullulara 7/24 deniz ulaşım hizmeti sağlıyor. Düşük yolcu yoğunluğuna sahip hatlarda kullanmak üzere yine tersanede inşa edilen Deniz Dolmuşlar da kamu kaynaklarını verimli kullanmak adına atılan önemli adımlardan biri olarak dikkat çekiyor. Kaliteli hizmeti uygun fiyata sunduğu Vapur Kafeler ise ikonik hediyelikleri ve harika manzaralarıyla tüm İstanbulluların keyifle zaman geçirdiği sosyal alanlar olarak tercih ediliyor.
“İSTANBUL’DA VAPURA BİNMEYEN KALMASIN İSTİYORUZ”
Şehir Hatları Genel Müdürü Güçlü Şeneler, “Şirket-i Hayriye’nin 174. yılını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. İstanbul denilince akla ilk gelen görüntülerden biri, masmavi bir deniz üzerinde süzülen bir Şehir Hatları vapurudur.İstanbul’un bir simgesi, bir değeri, bir vazgeçilmezi olan bu vapurların her biri nice şarkılara, şiirlere, tablolara konu olmuş, nice İstanbullunun hatıralarında yer etmiş ve hâlâ anılar biriktirmektedir. Biz bu değeri daha fazla İstanbullu ile buluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Şehir Hatları olarak İstanbul’da vapura binmeyen kimse kalmasın istiyoruz. Bu amaçla özellikle dezavantajlı vatandaşlarımız içinBoğaz Turları düzenleyerek daha fazla İstanbulluyu denizle buluşturacağız” dedi.
Güçlü Şeneler, “Üç imparatorluğa başkentlik yapmış, dünyanın eşsiz şehirlerinden biri olan İstanbul’da 174 yıldır toplu deniz ulaşımı hizmeti veren Şehir Hatları olarak tarihimize sahip çıkarken, İstanbul’a değer katacak projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Amacımız, İstanbul'da deniz ulaşımının kullanımını artırmak ve bu doğrultuda çeşitli projeler gerçekleştirmek. Bunun yanı sıra, dünyanın yaşayan ve üreten en eski tersanesi olan Haliç Tersanesi’nde restorasyon, yeni inşa ve bakım onarım çalışmaları gibi birçok alanda üretim ve faaliyetlerimiz de artarak sürüyor” ifadelerini kullandı.
476 GEMİYE BAKIM ONARIM YAPILDI
Şehir Hatları bünyesindeki Haliç Tersanesi de son beş yılda önemli projelere imza attı. Kapanmaktan kurtarılan tarihi Haliç Tersanesi’nde 2019 yılında üretim kapasitesi sıfırken, canlandırma faaliyetlerinden sonra 63 yeni inşa gerçekleştirildi. Ayrıca, beş yeni geminin inşasına daha başlandı. Tersanede, 2019’dan 2024 yılı sonuna kadar toplam 476 gemiye bakım ve onarım hizmeti verildi. İstanbul’un simge vapurlarından Paşabahçe, Kızıltoprak ve İsmail Hakkı Durusu, Haliç Tersanesi’nde restore edilerek yok olmaktan kurtarıldı ve yeniden İstanbul halkının kullanımına sunuldu. Beşi elektrik hibrit olan toplam 50 Deniz Taksi, Haliç Tersanesi’nde üretilerek 7/24 İstanbulluların hizmetine sunuldu. Düşük yolcu yoğunluğu olan hatlarda yüksek kapasiteli gemiler yerine kullanılmak üzere 33 kişilik çevreci Deniz Dolmuşlar da inşa edilerek toplu deniz ulaşımında bir ilke imza atıldı. Deniz Dolmuşlar kamu kaynaklarını verimli kullanmak ve sefer optimizasyonu sağlamak amacıyla atılan önemli bir adım oldu. Şehir Hatları ayrıca son beş yılda toplumda fırsat eşitliği kapsamında, kadın gemicilere ve kaptanlara sağladığı istihdamla kadın çalışan sayısını neredeyse dört kat artırdı. Şehir Hatları ve Haliç Tersanesi tarihinden aldığı güçle, İstanbulluların ve toplumun yararına fayda sağlamayı sürdürürken denizcilik mirasını da geleceğe taşımaya kararlılıkla devam ediyor.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
19 Ocak 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.