Florya Atatürk Ormanı’nın 100 bin metrekarelik bölümünde yer alan ve öncesinde belediye başkanları ile bazı bürokratlar tarafından kullanılan şu anki İPA Kampüsü’nde mevcuttaki 12 villa ofislere, 1 villa kafeteryaya, 1 villa toplantı salonuna, 1 villa idari ofise, 1 depo “Hangar” adı korunarak ortak çalışma ve atölye alanına, 1000 metrekarelik yüzme havuzu ise yapının formu bozulmadan ve “Havuz” adı korunarak 300 kişilik bir etkinlik alanına dönüştürülmüş. Kentin ruhunu yeniden yaşatmak ve İstanbul’un geleceğini yeni bakış açılarıyla hep birlikte tasarlama amacıyla 2020 yılında kapılarını açan İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Kampüsü’ne yeni eklenen tek yapı ise İPA İstanbul Kitaplığı olmuş.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul’un bilimsel çalışmalar ışığında farklı disiplinlerden uzman, akademisyenlerin katkıları ve İstanbulluların katılımıyla planlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak 2020 yılında kuruldu. Ajans, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum, üniversiteler, uzmanlar, özel sektör, uluslararası kurumlar ve İstanbullular ile birlikte çalışan bir ortak akıl mekanizması olma özelliğine sahip. İPA, İstanbul’un güncel sorunlarını tespit ediyor, bu sorunların çözümüne yönelik veriye dayalı kısa, orta ve uzun vadeli strateji ve politika önerileri geliştiriyor. İstanbul hakkında güncel nitel ve nicel verilerin üretilmesi, ikincil verilerin derlenmesi, kamusal alan tasarımına ilişkin süreç tasarımı, kentin dezavantajlı gruplarına yönelik sosyal politikaların geliştirilmesi ve İstanbul Vizyon 2050 çalışmasının koordinasyonu İPA’nın temel sorumluluk ve uzmanlık alanları arasında yer alıyor.
Bir Dönüşüm Hikayesi
İPA Kampüs, Florya Atatürk Ormanı’nın 100 bin metrekarelik bölümünde yer alıyor. Bu alan, önceki dönemlerde belediye başkanları ve bazı bürokratlar tarafından kullanılan özel bir alandı. O dönemlerde içinde 15 villa, 1 yüzme havuzu, hobi odası, hediye ve özel eşyaların depolandığı hangar ve özel spor alanları yer alıyordu.
2019’da başkanlık lojmanı dâhil olmak üzere tüm konutlar boşaltılarak söz konusu alanın İstanbulluların erişime açık bir kampüs haline getirilmesi için dönüşüm süreci başlatıldı. 12 villa, 20-25 kişilik çalışma kapasiteli ofislere, 1 villa kafeteryaya, 1 villa toplantı salonuna, 1 villa idari ofise dönüştürülürken, öncesinde depo olarak kullanılan alan da “Hangar” adı korunarak ortak çalışma ve atölye alanına dönüştürüldü.
Alandaki yaklaşık bin metrekarelik yüzme havuzu ise yapının formu bozulmadan ve “Havuz” adı korunarak 300 kişilik bir etkinlik alanına dönüştürüldü. Hobi odası olarak kullanılan yapı ise toplantı salonu fonksiyonu kazandı.
Kampüse eklenen tek yeni yapı ise İPA İstanbul Kitaplığı oldu. 40 bin kitap kapasiteli İPA İstanbul Kitaplığı, kent ve İstanbul çalışmalarına odaklanan özel bir uzmanlık kütüphanesi olarak tasarlandı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye ve dünya kentleri hakkında eksiksiz bir koleksiyon oluşturmayı amaçlayan İPA İstanbul Kitaplığı (İstanbul Kent Araştırmaları Kitaplığı) yoğunlukla kent araştırmaları, mimarlık, şehir planlama ve benzer uzmanlık alanlarında 20 binden fazla basılı kitaba ev sahipliği yapıyor. Yerleşkede bir “ihtisas kütüphanesi” olarak kurulan İPA İstanbul Kitaplığı’nda zamanla İstanbul hakkında yayınlanmış tüm matbu ve dijital kaynakları bir araya getirmek amaçlanıyor. İPA İstanbul Kitaplığı, bir araştırma kütüphanesine dönüştürülen Atatürk Kitaplığı ile entegre çalışarak, orada yer alan 40 binden fazla İstanbul araştırmalarını konu alan basılı yayını da kullanıcıların hizmetine sunacak. Bununla birlikte, Atatürk Kitaplığı ile birlikte geliştirilecek kapsamlı bir dijital veritabanı en kısa zamanda kullanıcıların hizmetinde olacak. Düzenlenecek araştırmacı destek programları aracılığıyla misafir araştırmacılara İPA İstanbul Kitaplığı çatısı altında çalışma alanı ve öncelikli hizmet sunularak, İstanbul merkezli çalışmaların üretilmesine destek sağlanacak.
İstanbul Planlama Ajansı Kampüsü’nde bilim insanları, uzmanlar, gençler, araştırmacılar ve İstanbullular bir araya geliyor. İstanbul için birlikte düşünmek, tasarlamak ve üretmek isteyenler için birlikte çalışma ortamı sağlanıyor.
2021’de İPA Kampüs’e çağımızın en önemli bilim insanlarından Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in isimleri verilmişti.
Dönüşüm Kapsamında Neler Yapıldı?
- Villa tipi 15 yapı ofis, toplantı salonu ve kafe gibi fonksiyonlu yapılara dönüştürüldü
- Asfalt yollar kaldırılarak yayalaştırıldı
- Kampüs içi ulaşım bisiklet ve elektrikli araçlarla sağlanmaya başladı
- 4 bin metrekare yeşil alan kazandırıldı
- Güneş enerjisiyle aydınlatma enerjisi üreten GES alanı oluşturuldu
- İBB tarafından geliştirilen ürünlerin prototipleri yerleştirildi
- “Havuz” ve “Hangar”, yapıların orijinal yapısı yıkılıp yeniden yapılmadan, dönüştürülerek seminer, konser, çalıştay, atölye ve toplantı gibi etkinliklerin gerçekleştirilebileceği çok amaçlı alanlara dönüştürüldü
- 40 bin kitap kapasitesiyle İPA İstanbul Kitaplığı açıldı.
7 Haziran 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.