Döngüsel, biyo-bazlı ve enerji açısından nötr binalara oldukça iyi bir örnek teşkil eden "The Natural Pavilion" basit ama oldukça yaratıcı çözümler içeriyor.
Pavyonun çevresel etkisi, biyo-bazlı ve döngüsel malzeme kullanımı, kaynak kullanımının en aza indirilmesi, hafif ve ahşap kazıklı temel ile binaya yeşilliklerin entegre edilmesi nedeniyle minimum düzeyde...
Hollanda merkezli DP6 architectuurstudio tarafından tasarlanan The Natural Pavilion (Doğal Pavyon)'un yenilikçi ve biyo-bazlı inşaatlara bir model teşkil etmesi arzulanmış. Almere (Hollanda)’de düzenlenen Floriade Bahçecilik Fuarı için inşa edilen Pavyon, konut sıkıntısıyla karşı karşıya olan ülkenin mücadele etmek zorunda kaldığı mekânsal problemlerin yanı sıra biyolojik çeşitliliğin yeniden sağlanması, iklim değişikliğine uyum, daha sürdürülebilir enerji ve malzeme üretimine geçiş ile tarımın sürdürülebilir hale getirilmesi gerekliliklerine odaklanmış.
Pavyon'un yenilikçi yapı konsepti yerel kaynak kullanımlı, yerel ahşap kirişlerden oluşan bir matris kullanılarak inşa edilen ve standartlaştırılmış, geri dönüştürülmüş çelik bağlantılarla birbirine bağlanan bir çerçeveden oluşuyor. Yapıda ızgara şeklindeki çerçeve, çapraz lamine ahşaptan yapılmış zeminler ve duvarlar ile Lahey’deki bir hükümet binasından geri dönüştürülmüş camlarla yapılmış pencereler de dahil olmak üzere çeşitli biyolojik kaynaklı ve geri dönüştürülmüş malzemeleri destekliyor. Ahşap zeminler, biyo-bazlı duvarlar ve yeniden kullanılan cam pencereler gibi sürdürülebilir unsurlara ek olarak akustik veya yangın güvenliği gereksinimleri de üst düzeyde karşılanmış.
72 ahşap modül
Yaklaşık 900 metrekarelik dikdörtgen planlı pavyon, ihtiyaca göre kapalı, yarı açık veya açık olarak tasarlanan 72 adet küp şeklinde ahşap modülden (3,50 x 3,50 metre) oluşuyor. Modüller, çelikten yapılmış ve özel olarak geliştirilmiş bir bağlantı elemanıyla birbirlerine bağlanıyor. Şantiyeye prefabrik olarak teslim edilmiş “tak ve çalıştır prensibine” göre sahada montajı yapılmış. Her modül iki yönde serbestçe birleştirilebiliyor. Rüzgar desteği için bağlantı çubukları serbestçe konumlandırılabiliyor.
Yapay ısıtma ve soğutma gereksinimi en alt düzeyde
Minimum yapay ısıtma ve soğutma ile konforlu bir iç ortam sağlamak üzere optimize edilen The Natural Pavilion’un cepheleri, doğal ışığın alanları aydınlatmasına izin verirken doğrudan güneş ışığını sınırlamak için en uygun şekilde konumlandırılmış ahşap panjurları da içeriyor. Ahşap panjurlar, güneş ışığı ve sıcaklık arasında optimum denge sağlamak için parametrik olarak tasarlanmış ve her iki tarafta benzersiz cepheler ortaya çıkmış. Cephelerdeki kendi kendini ayarlayan cam panjurlar, ahşap çatıdaki çatı pencereleriyle birlikte doğal havalandırma sağlıyor.
Pavyonun kendisi kadar, temelinin de mümkün olduğunca sürdürülebilir olması gerekiyordu... Binada ahşap kazıklar ve yeniden kullanılabilir bağlantı modülleri kullanılmış... (üstte)
Basit ama yaratıcı... Ve yeniden monte edilebiliyor
Farklı bir konumda farklı bir konfigürasyonda yeniden inşa edilebilen, neredeyse yüzde 100 biyobazlı, döngüsel ve tamamen sökülebilir bir yapıya sahip The Natural Pavilion, Floriade Expo 2022’den sonra çeşitli amaçlara da hizmet vermiş. Yapı, 2025’ten sonra ise FlevoCampus sürdürülebilir gıda projesinin bir parçası olacak.
Yüzde 95 biyo-bazlı malzemeler
Pavyonda kullanılan malzemelerin neredeyse tamamı biyo-bazlı ve yenilenebilir. Doğramanın Hollanda kaynaklı ahşabı ve ahşap zeminler ve merdivenlerin yanı sıra tüm iç duvarlar saman, keten, kırmızı biber sapları ve ıspanak tohumu gibi tarım ve bahçe faaliyetlerinden arta kalan malzemelerden yapılmış. Pavyon, flora ve faunanın yapılı çevreye nasıl yerleştirilebileceğini, şehirdeki biyolojik çeşitliliğin nasıl iyileştirilebileceğini ve binaların şehirde yağmur suyu depolama ve soğutmaya nasıl katkıda bulunabileceğini gösteriyor.
Doğrama ve duvar elemanları, “tak ve çalıştır montajı” için atölyede üretilmiş ve bu da son derece düşük CO2 emisyonuna neden oluyor.
Fotoğraflar Daria Scagliola & Stijn Brakkee
15 Temmuz 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.