Küresel ısınma ve iklim değişimi ile daha belirgin hale gelen çevresel kriz, her geçen gün etkisini artırmakta ve beraberinde birçok söylemi ve kavramı da gündeme getirmektedir.
Levent Ürkmez
BTM Yönetim Kurulu Başkanı
Ekonomik büyümenin, alternatif yaşam biçiminin ve toplumsal düzenin var olabileceği yeni yaklaşımlar söz konusu olmaktadır. Bugün bu yaklaşımların en önemlisi, Avrupa Birliği ülkelerinin 2050 yılına kadar net sera gazlarının sıfırlanmasını, kaynak açısından verimli ve rekabetçi bir ekonomiye sahip, adil bir büyüme stratejisi olarak tanımladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM)’dır. Bu mutabakat, güncel konjonktürde Paris Antlaşması’nın bir uzantısı olup, içerisinde sadece çevre stratejisini değil, uluslararası ticaret sistemine de etki eden yaptırımlar niteliğindedir. AYM’nin “2030 yılına kadar sera gazı azaltımlarını 1990 yılına kıyasla %55 oranında azaltma” ve “2050 yılına kadar sıfır karbon” hedefini yakalama, doğal kaynaklara dayalı çalışan endüstrilere önemli değişimleri ve dönüşümleri zorunlu kılmaktadır.
Mevcutta yaşanan savaş koşulları ile başta petrol fiyatları olmak üzere, emtia fiyatlarının da yukarı yönlü hareketinin devam etmesi ve ekonomik dengenin bozulması; kısa vadeli planları, uzun vadeli planların önüne geçirmekte, ülkelerin belirledikleri karbonsuzlaşma hedefleri de göz önüne alındığında, alternatif enerji kaynakları arayışları ile birlikte alternatif enerji tasarruf yöntemleri de gündeme gelmektedir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayınladığı rakamlara göre, ülkemizde kullanılan ve sera gazı salımında önemli payı bulunan enerji tüketiminin %33,4’ü sanayi sektöründen, %30,5’i ise binaların enerji tüketiminden kaynaklandığı göz önüne alındığında, bu iki kullanım alanında alınacak önlemlerin önceliklendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Bu amaçla, biz de BTM olarak önümüzdeki süreçte üretim tesislerimizde, sürdürülebilirlik hedefli aksiyonlara, çevre dostu yatırımlara, dijital dönüşüme ve yeşil ürünlere odaklandık. 2022 yılı için enerji verimliliği ile ilgili fırsatları tespit ederek, uygulama planlarımızı gerçekleştirdik. Yaptığımız tasarım projeleriyle, yıl içerisinde doğalgazdan en az %10 tasarruf etmeyi ve enerjimizin ~%50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyoruz. Diğer yandan, sektöründe ilk ve tek olan Ar-Ge Merkezimizde yürüttüğümüz TÜBİTAK ve UNIDO destekli projelerle de, su ve ısı yalıtım pazarında düşük karbonlu, çevre dostu, sürdürülebilir ürünleri ön plana çıkarmayı ve ihracatta rekabet gücümüzü artırmayı amaçlıyoruz.
Binalarda Isı ve Su Yalıtımı Öne Çıkıyor
19 Şubat 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ndeki değişikliklere göre, “Neredeyse Sıfır Enerji Binalar (NSEB)” konseptine geçiş zorunlu hale geliyor. 2025’e kadar 5 bin metrekare, sonrasında 2 bin metrekareden büyük olarak yapılan NSEB’ın yüksek enerji verimliliği kurallarına uygun şekilde yapılması, en az C olması gereken enerji performansı sınıfının B’ye yükseltilmesi şartı koşuluyor. Enerji verimliliğinin yapı ruhsatlarına bağlanmış olmasının da konuda hızlı bir şekilde dönüşümlere neden olacağı aşikar. Ülkemizdeki konutların %70’inden fazlasında ısı yalıtımı olmadığı göz önünde bulundurulduğunda; hem yükselen enerji maliyetlerinden tasarruf etmek hem enerjide dışa bağımlılığı azaltmak hem de sera gazı salım hedeflerine erişebilmek amacıyla ısı yalıtım malzemeleri ve uygulamalarının önemi giderek artıyor. Bu anlamda İZODER’in binalarda U değerini düşürmek için başlatmış olduğu "Tek Yol U Dönüşü" farkındalık yaratma kampanyasına BTM olarak destek veriyoruz ve bilinçlendirme eğitimleri düzenliyoruz.
Binalardaki enerji kayıplarının ortalama %15’inin çatı bölümlerinden kaynaklandığı düşünüldüğünde ise; çatı tasarımlarının doğru ürünler kullanarak, uygun su ve ısı yalıtım uygulamaları ile yapılması; çatıların ve binaların güvenilir, ekonomik, uzun ömürlü olmasının yanında bütçemiz, sağlığımız ve ekosistem üzerinde de önemli etkilere sahip. Bu doğrultuda yerli malı kullanımı stratejimizle, kaliteden ödün vermeden, AB uyumlu, katma değerli ürünlerimiz ile birlikte, “yapılara hayat veren çözümler” üretmeye devam ediyoruz.
4 Haziran 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.