Cem ERCAN / İnşaat Y. Müh.
EMÜLZER / Proje ve Teknik Satış Müdürü
cem@emulzer.com.tr
Gerek artan arsa fiyatları gerekse gelişen inşaat teknolojileri ile insanlar yaşadıkları mekânlarında doğanın vazgeçilmezi “yeşil”le daha fazla birlikte olmak istemektedir. Kentin stresli ortamından uzaklaşıp, yaşama ferahlık katmak artık herkesin hedefi. Yeni inşa edilen yapılarda da peyzaj tasarımı buna göre yapılmaktadır. Nihai tüketicinin talebi üzerine müteahhit firmalar, site projelerinde yeşil donatı alanlarına daha fazla önem vermektedir. Mevcutta kullanılmayan terasların, düz çatıların, mimariden dolayı oluşan çıkıntıların veya yeraltı otoparklarının üzerinde bulunan alanların sadece boşluk olarak değil de, “kullanılabilir yeşil alan” olarak düzenlenmesi talep görmektedir.
Peyzaj düzenlemeleri ve uygulamaları ciddi bir sektör oluşturmuştur. Peyzaj mimarlığı, beton ile yeşili buluşturur. Uygulama detayları uzun, fakat sonucu son derece başarılı olan işlemlerdir. Bu uygulamaların fazla olması insan sağlığına ve yaşadığımız dünyaya bazı avantajlar kazandıracaktır.
- Yapılar yapılırken kaybedilen yeşil alanlar kazanılır.
- Yağmur sularının toplanıp, suyun buralardan tekrar ekosisteme dönmesinden dolayı drene edilecek su miktarında düşüş olacaktır; bu da şehir kanalizasyon sisteminin yükünün azalmasına yardım eder.
- Gürültü, toz ve duman seviyelerinde azalma olur.
- Yapılan yalıtımlar, ultraviyole ışınlarından korunacağı için uzun ömürlü bir yalıtım sağlanır.
- Ortama oksijen verilerek çevre kirliliği azaltılır.
- Sosyolojik ve psikolojik olumlu sonuçlar elde edilir.
- Yapının değeri artar.
Bahçe çatı yalıtımında, en son aşamanın ne olacağına baştan karar verilmelidir. Kullanılacak mekanın ne amaç ile tasarlandığı önceden belirlenmelidir. Buna göre uygun sistem geliştirilmelidir. Planlamak, tasarlamak bedava, ancak uygulama ücretlidir. Aşağıdaki gibi soruların önceden yanıt bulması gerekir.
Ağaçlandırma var mı?
Çim olarak mı bırakılacak?
Çim üzerinde spor vb. aktiviteler olacak mı?
Yeşillendirilecek bitkilerin türleri nelerdir?
Ağaç, bitki bakımı nasıl yapılacak?
Toprak türü nasıl ve serilecek toprak kalınlığı ne kadar olacak? Ayrıca gübre vb. atılacak mı?
Bitkilerin her gün, gün aşırı, sulamanın damlamamı, serpantinlerle veya başka yöntemlerle yapılacağı belli mi?
Sulama suyunun debisi ne?
Teras bahçe uygulaması sırasında her detay dikkatle yapılmalı ve hiçbir aşamasından vazgeçilmemelidir. Vazgeçilen detayların başında, maalesef basit gibi gözüken su yalıtımı gelir. Su yalıtımı “Doğru Ürün, Doğru Detay ve Doğru İşçilik” ile uygulanmazsa yapının ömrü kısalacaktır. Betonarme yapılarda korozyon, sadece temelde oluşmaz, betonun su ile temas ettiği her yerde başlayabilir. Bahçe teras yalıtımı, özetle yüzey temizliği, hazırlığı, astar, bitki köklerine dayanıklı ürünün uygulanması, yalıtımın korunması, drenaj, toprak serimi ve bitkilendirme ile son bulur.
Bitkilerin kökleri gelişerek büyüdüğünde, uygulanan yalıtım bitki köklerine karşı dayanıklı değilse, zemin ne kadar suya karşı korunmuş olursa olsun, köklerin delici etkisine maruz kalan yalıtım tabakaları hasar görecektir. Kök salgıları kökler tarafından salgılanan büyük ve küçük moleküllü organik bileşiklerden oluşur. Büyük moleküllü organik bileşikleri musilajlar ve ektoenzimler oluştururken, küçük moleküllü organik bileşikleri şekerler, organik asitler, fenolikbileşikler ve fitosideroforları da içeren aminoasitler oluşturur. Örneğin, betondan imal edilen çiçeklik ve saksılarda betonun hasar gördüğü görülür.
Su yalıtımına önem vermeden “nasıl olsa toprak suyu tutar, yalıtıma gerek yok” diye uygulamayı bitirmek, kısa bir süre içerisinde çatı ise evin tavanı, otopark ise tavanından suyun akmaya başlamasını kabullenmek demektir. Nihai tüketicinin şikayeti ve dava sürecinin başlaması, işin cabasıdır. Yapılanlar sökülür, ilk başta yapılmayan veya fazla özen gösterilmeyen su yalıtımı tekrar yapılır. Başlangıç maliyeti fazla olacağı için uygun olmayan malzemeler kullanılarak yapılmış olan geçici çözümler de aynı sonucu verir ve bu durumda maliyet, planlanandan da fazlaya mal olur. Bu nedenle nasıl bir uygulama ve düzenleme yapılacağına ilk başta karar vererek, planlama yapılmalıdır. Kullanılacak malzemeler bu doğrultuda seçilmelidir. Bir İngiliz atasözü, “Ucuzu kullanacak kadar zengin değilim” der. Gerçekten de bazen ilk maliyetlerden kaçındığımız bedeller daha sonra bize çok pahalıya mal olabilir. Çekilen eziyet, sıkıntı, stres de bunun cabası olur.
Mimarların ve mühendislerin projede gerçekleştirdiği çözümlerin pratiğe yansıması gereklidir. Emülzer, yeşil çatılar için tek bileşenli, kök geçirimsiz, modifiye bitüm ve solvent esaslı su yalıtım ürünü Plus Anti Root’u geliştirmiştir. Her bitüm veya bitüm çimento esaslı ürün, bitki köklerine dayanım sağlamaz. Su yalıtım malzemesi içinde kullanılan biosit gibi özel kimyasal katkıların üretim esnasında kullanılması gereklidir. Bu kimyasallar bitki kök uçlarının ilerlemesini önler ve durdurur. Kullanılan kimyasal katkılar ise bitkiye zarar vermediği gibi köklerin ilerlemesini engeller.
Bu tip alanların yalıtımında uygulanması gereken sistem kısaca şu şekildedir:
Beton üzerinde, yüzey temizliği ve hazırlığı yapılır. Betonda kırık ve çöküntüler ile bulunan çatlaklar açıldıktan sonra, rötre yapmayan tamir harçları ya da epoksi esaslı ankraj tamir harcıyla doldurulur. Emilkote, anyonik bitüm emülsiyonu malzemesi astar, 0,400kg/m² sarfiyatla yüzeye sürülür. Tüm yatay ve düşey köşe dönüşleri elastik Emülzer Bitümlü Pah Bandı ile dönülerek açılandırılır. Astar kat kuruduktan sonra, tek bileşenli, soğuk uygulamalı, modifiye bitüm esaslı, süper elastik ve elastomerik yapıya sahip olan, kök geçirimsiz likit membran EMÜLZER PLUS ANTI-ROOT uygulaması yapılmalıdır. En az üç katta 3,00 kg/m² sarfiyatla bitüm fırçası ya da airless pompa ile uygulanmalı ve katlar arasında bir gün beklenmelidir. İlk kat taze halde iken üstüne 50-80 gr/m² geotekstil keçe serilir. Yalıtım tabakaları arasında taşıyıcı olarak çalışan keçe, zeminde oluşabilecek çatlakların yalıtım tabakasına geçmesini engelleyecektir. Yalıtım tabakaları tamamlandıktan sonra, toprak dolgu öncesi 110 gr/m² geotekstil keçeli drenaj levhası kabarcıklar ve keçe yukarıya gelecek şekilde döşenir. Yalıtım tabakası ve drenaj levhası, parapet kenarlarında, yeşillendirme üst kotuna kadar dönülür ve baskı profilleri ile parapete sabitlenir. Böylece taşan suyun kenarlardan yalıtımın altına girmesi önlenir.
Püskürtülerek atılmayı gösteren uygulama videosunu youtube linkinden izleyebilirsiniz.
5 Aralık 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.