Çayırhan köprüsü Ankara-Nallıhan’da bulunan ardgermeli kutu kesit tipinde bir köprüdür, toplam uzunluğu 270,00 m’dir. 62,50 m’lik kenar açıklıklar iskele-kalıp sistemi ile imal edilecekken, 145,00 m’lik orta açıklık dilimsel konsol tabliye yöntemi ile imal edilecektir. 16 adetano, açıklığın iki tarafından dilimsel konsol yöntemi ile imal edilecektir, A17 anosu ile açıklık ortasında birleşim sağlanarak köprü tamamlanacaktır. Bu sebeple, yapım aşaması analiz modeli oluşturulmuştur. Konsol yöntemi ile imal edilen köprülerde en önemli konu yapım esnasında kalıba verilecek olan ters sehimlerin doğru belirlenmesidir. Çayırhan köprüsünün verilen ters sehimler ile kırmızı kotuna ulaşması için belirlenen zaman 10,000 gündür. Bu konular çalışmada detaylı olarak açıklanacaktır.
YAZAN: Tolga CANTÜRK / Yüksel Proje
GİRİŞ
Çayırhan Köprüsü Beypazarı-Nallıhan Yolu Km:112+365.000’da yapılması planlanan eğikayaklı konsol köprü tipinde bir köprüdür. Köprü yapım yöntemi olarak karma bir sistem uygulanacaktır. Şekil 1’de gösterildiği üzere köprü altından geçen bir nehir bulunmaktadır, bu sebep ile bu kısımda iskele-kalıp sistemi kurulamayacağı için orta açıklık dilimsel konsol tabliye yöntemi ile imal edilecektir. Kenar açıklıklar ise nehir kısmına denk gelmediği için, bu kısımlar yerinde hazırlanmış iskele-kalıp mekanizmaları üzerinde yerinde dökme beton kullanımıyla yürütülen bir yöntem ile imal edilecektir.
Köprü Bilgileri
Arazi ve geometrik koşullar dikkate alındığında ardgermeli kutu kesit beton tabliye sistemine sahip eğik ayaklı konsol köprü tipi seçilmiştir. Eğik ayaklı konsol köprüde, her iki tarafta bir temel üstüne inşa edilen iki taraflı eğik ayaklarla bunları birleştiren üstyapı tabliye elemanı ile oluşturulan çerçeve sistemi, bu tipin esasını teşkil eder. Eğik ön ayaklar 4,00 x 7,90 m boyutlarında ve 80 cm kalınlığa sahip kutu kesit şeklinde belirlenmiş olup, boyları eğik olarak temel üst kotundan üstyapı alt kotuna kadar yaklaşık 27,00 m’dir. Eğik arka ayaklar ise, 2,50 x7,90 m boyutlarında dolu gövdeli kesite sahiptir. Boyları ise eğik olarak yaklaşık 50 m’dir. İskele kalıp sistemi yöntemiyle, üçgen formundaki kenar çerçevelerin inşası tamamlandıktan sonra, burada oluşturulan ağırlık ve geometri sayesinde stabilite sağlanacak ve böylelikle üstyapı orta açıklık tabliyesi dilimsel konsol şeklinde ilerlenerek tamamlanabilecektir.
Şekil 2’de plan ve profil görünüşü gösterilen söz konusu köprü tipi ile geçilebilecek orta açıklık 145,00 m olarak belirlenmiştir. Seçilen bu veya buna yakın bir açıklıkta, mevcut arazi koşulları nedeniyle klasik dengeli konsol köprünün uygun olmadığı görülmüş, bu sebepten ötürü ayakların eğik olması tercih edilmiştir. Bu şekilde belirlenen ayakların oturduğu temel eksenleri arası mesafe ise 176,00 m’dir. İskele kalıp sistemi ile inşa edilecek 62,50 m’lik kenar açıklıklarla birlikte toplam köprü boyu 270,00 m’dir.
Üstyapı taşıyıcı sistemi uluslararası literatürde “box girder” şeklinde ifade edilen, Şekil 3’te gösterilen kutu kesit tabliye olarak belirlenmiştir. Söz konusu bu kesitin yüksekliği, orta ayak akslarında 8,00 m ve uç diyafram bölgesinde 3,50 m ve orta açıklık ortasında (kilit ano) 3,00 m olmak üzere, değişken şekilde belirlenmiştir. Bu değişken yükseklik gerek yapım sırasında gerekse yapım bittikten sonra, statik sistemin maruz kaldığı ya da kalacağı tüm zorlanmalara karşı en uygun form olduğu için tercih edilmiştir.
Üstyapı kenar açıklıkları, uç diyaframı ile orta ayak anoları arasında 1 adet 5,85 m, 8 adet 4,25 m ve 3 adet 4,80 m olmak üzere toplam 12 adet ano olarak düşünülmüştür. Üstyapı orta açıklıkta ise, orta ayakla monolitik bağlantıya sahip orta ayak diyaframı dışında, her iki tarafta 1 adet 2,30m, 1 adet 3,75 m, 2 adet 4,00 m, 9 adet 4,50 m, 1 adet 4,25 m ve 2 adet 4,00 m boyunda olmak üzere toplamda 16 adet ano yer almaktadır. Bu 16 adet ano maksimum konsol uzunluğuna karşılıkgelip, açıklık ortasında 4,00 m boyunda olan A17 anosu ile birleşerek üstyapı imalatı tamamlanmış olacaktır. Bu anoların numaralandırılmış hali ile Şekil 4’te verilmiştir.
Üstyapı kesitinde üstte ve altta olmak üzere ardgerme halatlar bulunmaktadır. Kesit üstünde A1 aksından A16 anosuna kadar solda ve sağda 22’şer adet halat bulunmaktadır. Bu halatlar profil ve plan olarak Şekil 5’te gösterilmiştir. Kesit altında ise üçgen forma denk gelen kısımda solda ve sağda 6’şar adet halat bulunmaktadır, bu halatlar plan görünümü olarak Şekil 6’da gösterilmiştir. Köprü orta açıklığının ortasında ise kesit altında solda ve sağda olmak üzere 7’şera det halat bulunmaktadır, bu halatlar profil ve plan olarak Şekil 7’de gösterilmiştir.
DEVAMI VAR
1 Ağustos 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.