Cephelerde "Aşırı Isınma" (Overheating), günümüzde en önemli problemlerden biridir...
Küresel ısınmanın etkileri artık kendini daha net hissettiriyor ve özellikle yaz aylarında cephelerde aşırı ısınma riski daha fazla artıyor. Mevsimsel sıcaklık ortalamalarının bir hayli yükseldiğini göz ardı etmemek gerekiyor. Dolayısıyla ısınmadan kaynaklanan soğutma ihtiyacı da çok daha üst seviyelere ulaşıyor. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olması, bu konunun Türkiye için daha fazla önem taşıdığı anlamına geliyor.
Bina Cephelerinde Aşırı Isınma Neden Olur?
Bina cephelerinde aşırı ısınmanın meydana gelmesi pek çok nedene bağlanabilir.
Bunlar arasında en yaygın olanı ise koyu renk tonlarının kullanılmasıdır. Bina cephelerinin renklendirilmesinde koyu tonların seçilmesi, güneşi daha fazla çekmesine yol açar. Bununla birlikte cephe yüzeylerinde istenmeyen aşırı ısınma sorunu ortaya çıkar. Renklerin ışığı yansıtma değerleri HBW katsayısı ile ifade edilir. Beyaz renk 100 HBW değerindedir ve beyaz, ışığı % 100 yansıtır. Siyah ise ışığı tamamen emen bir renktir. Bu emilen güneş ışığı, ısı üretilmesi anlamına gelir. Bina cephelerinde aşırı ısınmayı önlemenin yollarından biri açık renk tonlarının kullanılmasıdır.
Aşırı ısınma nedenleri arasında kullanılan elektrikli makine ve cihazlar da vardır. Elektrikle çalışan cihaz sayısı ne kadar fazlaysa aşırı ısınma riski de o kadar yüksektir. Elektrik enerjisinin bina içerisinde yoğun bir şekilde kullanılması da riskin yüksek olduğu anlamına gelir. Binanın inşa aşamasında doğru sıva çeşitlerinin kullanılmaması da nedenlerden biridir. Fazladan kullanılan 5 mm’lik bir sıva katmanının aşırı ısınmaya neden olabildiği bilinmelidir.
Binanın hatalı şekilde konumlandırılmış olması da nedenler listesine yer alıyor. İndirekt değil, direkt olarak güneş ışığına maruz kalması durumunda aşırı ısınma riskinin çok ciddi seviyelerde olduğunu eklemek gerekir.
Aşırı ısınma nedenlerinden bir diğeri yaşam alanlarının yeterli oranda havalandırılmıyor olmasıdır. Havalandırmanın ihmal edilmesi, sıcak havanın iç mekanlarda hapsolmasına yol açar. Bu da aşırı ısınmayı beraberinde getirir.
Aşırı Isınmanın Zararı Nedir?
Overhating, zaman içerisinde binanın bileşenlerine önemli zararlar verebilir. Üstelik bu zararların geri dönüşü olmayabilir.
Aşırı ısınma neticesinde ortaya çıkan riskler arasında en önemli olanı yangındır. Ansızın başlayan yangın tüm binada geri dönüşü mümkün olmayan hasarlara yol açabilir.
Patlama, bu risklerden bir diğeri olarak karşımıza çıkar. Tıpkı yangın gibi patlama da geri dönüşü mümkün olmayan bir risktir ve binanın kullanılamaz hale gelmesine yol açabilir. Bu gibi durumlarda onarımın tek yolu bina bileşenlerinin değişimi oluyor. Haliyle yüksek bir maliyetle karşı karşıya kalınıyor.
Tüm bunlarla birlikte aşırı ısınmanın ciddi yaralanmalara sebebiyet verebileceğinin de unutulmaması gerekir. Bu açıdan bakıldığında yaşamı tehdit eden bir risk olarak düşünülmelidir.
Aşırı Isınmanın Çözümü Nedir?
Aşırı ısınmayı önlemek için uygulanabilecek basit yöntemler şöyle sıralanabilir:
Gölgeleme: Binaya ulaşan güneş ısısını sınırlandırmak için gölgeleme yapılabilir. Bunun için de panjur sistemleri gibi malzemelerden yardım alınabilir.
Havalandırma: Yapının mutlaka düzenli olarak ideal süre boyunca havalandırılması sağlanmalıdır. Doğal havalandırmanın zor olduğu yapılarda havalandırma araçlarından yardım alınabilir.
Açık renklerin seçimi: Bina cephelerinin renklendirilmesinde açık renk tonlarına ağırlık verilmelidir. Koyu renklerden ve gereksiz bina bileşeni kullanımından uzak durulmalıdır.
Yalıtım: Aşırı ısınmayı önlemek için atılabilecek en doğru adım yalıtım çalışmasıdır. Doğru ve kaliteli malzemeler ile yapılan cephe yalıtımı ve buna ilave olarak çatı yalıtımı yapılması durumunda overhating risklerini ortadan kaldırmak mümkün olur. Elbette diğer çözümler de dikkate alınmalıdır ancak başarılı bir yalıtım çalışması yapılmadığı müddetçe bu çözümler yetersiz kalabilir.
Bu tür problemleri çözmek için Knauf Insulation ürün ve sistemlerinden yararlanabilirsiniz. LÜTFEN TIKLAYIN
29 Şubat 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.