Cumhuriyet’in ilanı (29 Ekim 1923), ilk anayasanın (20 Ocak 1921) ve İstiklal Marşı’nın kabulü (12 Mart 1921), saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922), Lozan Barış Anlaşması (24 Temmuz 1923), Ankara’nın başkent oluşu (13 Ekim 1923), Mustafa Kemal’in cumhurbaşkanı seçilmesi gibi önemli tarihsel olaylara sahne olan ve çatısı altında Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında oldukça hayati kararların alındığı Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, Birinci Ulusal Mimarlık Akımının önemli ve erken örneklerinden biri... Mimar Salim Bey tarafından iki katlı tasarlanan yapının dikkat çekici özelliklerinden biri ise dış cephesinde Ankara taşı (Andezit) kullanılmış olması. Meclis’in, bu binada toplanması kararlaştırıldığında henüz bitirilmemiş olan bina (23 Nisan 1920), milli bir heyecanın eseri olarak milletin katkısıyla tamamlanmış olması açısından da oldukça önemli...
İttihat ve Terakki’nin kulüp binası olarak projelendirilmiş
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı kararının alındığı Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, Enver Paşa’nın emriyle 1915 yılında İttihat ve Terakki Fırkasınca kulüp binası olarak kullanılmak üzere Vakıflar İdaresi (Evkaf) mimarı Salim Bey tarafından projelendirilmiş tarihsel açıdan oldukça önemli bir yapı. Binanın yapım projesini yürütme görevi, dönemin İttihat ve Terakki Fırkası Ankara temsilcisi Mahmut Şevket (Esendal) Bey’e, proje yapım işiyse askerî Mimar Hasip Bey’e verilmiş.
Savaş ve malzeme sıkıntısı nedeniyle inşaat yarım kalmış
Binanın kagir kısmı Hasip Bey tarafından başarıyla bitirilmiş fakat çatı ve diğer bölümler, sürmekte olan savaş ve yaşanan malzeme sıkıntısı nedeniyle yarım kalmış. Mimar Hasip Bey de bu arada Kurtuluş Savaşı sırasında şehit düşmüş... Milli Mütareke döneminde (Kasım 1918) Ankara’ya gelen bir grup İngiliz ve Fransız askerinden Fransız askerlerinin başındaki komutan, henüz çatısının bir bölümü örtülmemiş olan bu binaya yerleşmiş. Fakat 27 Aralık 1919'da Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya gelmesi üzerine Fransız askerleri hem binayı hem Ankara’yı terk etmek zorunda kalmışlar.
Yarım kalan yapının Meclis Binası olarak tamamlanması kararlaştırılmış
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 tarihinde açılmasına karar verildiğinde, Ankara’da Meclis’in toplanabilmesi için gerekli büyüklük ve donanıma sahip bir binanın bulunmadığı görülmüş. Bu kapsamda, inşası yarım kalan İttihat ve Terakki Fırkası Kulüp Binası’nın Meclis Binası olarak kullanılmasına karar verilerek, binanın onarılması ve tamamlanması kararlaştırılmış. Bu görev de, sonradan Bursa Mebusu olan Necati Bey’e verilmiş.
Halkın özverisiyle tamamlanmış
Ankara taşı olarak bilinen pembe-mor renkli yerel andezit taşıyla inşa edilen ve Birinci Milli Mimarlık Dönemi üslubunun ilk örneklerinden olan bina, Ankaralıların evlerinden ve Ulucanlar’daki Numune Mektebinden (Cumhuriyet İlköğretim Okulu) getirilen kiremitlerle, yani halkın özverileriyle tamamlanmış.
Şimdi Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veriyor
23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan yapı, daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi olarak hizmet vermiş ve aynı dönemde kısa bir süreliğine Hukuk Mektebine de ev sahipliği yapmış. 1952 yılında Maarif Vekâletine (Millî Eğitim Bakanlığı) devredilmiş, 1957 yılında Bakanlık Komisyonunca alınan kararla müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmış ve 23 Nisan 1961 tarihinde “Büyük Millet Meclisi Müzesi” adıyla halkın ziyaretine açılmış. Atatürk’ün doğumunun 100. yılını kutlama programı çerçevesinde, Kültür Bakanlığı tarafından yapılan yenileme çalışmaları sonucu 23 Nisan 1981'de “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla ziyaretlere açılan Müze, günümüzde TBMM Başkanlığı bünyesinde hizmet veriyor.
Yararlanılan kaynaklar
- https://www.kulturportali.gov.tr/portal/kurtulussavasimuzesi
- https://www.ktb.gov.tr/TR-96356/ankara---kurtulus-savasi-muzesi-i-tbmm-binasi.html
- https://www.tbmm.gov.tr/Sayfa/KurtulusSavasiMuzesi
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Kurtulu%C5%9F_Sava%C5%9F%C4%B1_M%C3%BCzesi
28 Ekim 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.