Tasarım, imalat ve montajı ENG Metal Yapı A.Ş. mimar ve mühendislik ekibi tarafından tamamlanan, Keçiören (Ankara)’deki Cumhuriyet Kulesi Fanus Yapısı, cam bir cephe ve taşıyıcı çelik konstrüksiyondan oluşuyor. 137.80 kotundan başlayarak 175.40 kotuna kadar çıkan yapı, 37.6 metre yüksekliğinde. Silindir formundaki cephe sistemi 450 eğimli çatıya sahip. Silindir yapının çapı ise 23,60 metre. Çok amaçlı salon ve özel yemek alanları, fuaye katı, dönen restoran, seyir kafe gibi birçok sosyal tesisin bu alanda hizmet vermesi planlanıyor.
Erkan Beycan
Yapısal Mühendislik Departmanı Direktörü
ENG Metal Yapı
Çelik yapının projelendirilmesi ve tasarım hesaplarında güncel Türkiye şartnamelerine uyulmasının yanı sıra tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta olan en güncel analiz ve dizayn programları ile 3D modelleme programlarından faydalanıldı.
Çelik fanus yapısının ana taşıyıcı sistemi, yükseklikleri 7 ila 30 metre arasında değişen farklı yüksekliklerdeki toplam 10 adet üçgen kesitli makas kolon ile, çatıda bu kolonları birbirine bağlayan yine üçgen kesitli makas sisteminden oluşuyor.
Oluşturulan bu çerçeve sistemi, planda 6 adet olan, kulenin ana taşıyıcı perde sistemi üzerinde konumlandırılmış çelik “ring” kirişi üzerine oturtuldu. Çelik ring kirişi, perdelere ankrajlar ile bağlandı ve burulma etkilerine karşı koyabilmesi için betonarme döşemeye de belli aralıklarla mesnetlendi.
Üçgen makas kolonlar arasına 2 metre ara ile yatay kirişler konuldu; bu kirişler 1,5 metre ara ile düşey elemanlarla bölündü. Hem yatay hem düşey çapraz sistemi ile yapının rüzgar ve deprem kuvvetlerine karşı yatay hareketleri kontrol altına alındı.
Çatı kirişleri Selçuklu yıldızını oluşturacak şekilde yerleştirildi ve böylece çelik yapının taşıyıcı sistemini oluşturan unsurlar tamamlandı.
Yapının analizinde uygulanacak olan rüzgar yükü için çok detaylı çalışma yapıldı. Rüzgar hızının tespitinde Meteoroloji Genel Müdürlüğünün proje bölgesindeki istatistiki verilerine bakıldı ve uygulanacak rüzgar kuvveti, ilgili TS EN standardı ile hesaplandı. Elde edilen sonuçlar, Tank Yapı Enerji A.Ş.’nin Türk Hava Kurumu Üniversitesi ve Turbotek Turbomakina Teknolojileri Ltd. Şti.’ne yaptırdığı bilgisayarlı rüzgar simülasyonu sonuçları ile karşılaştırılarak dizayn rüzgar kuvveti belirlendi.
Fanus yapısının kendi başına dayanım analizlerinin yapılmasının yanı sıra, sismik etkilerin yapıya etkisinin daha doğru irdelenebilmesi için, betonarme kule yapısı ile birlikte modellenerek ilave kontrolleri de yapıldı. Kurulan bu model sayesinde deprem kuvvetleri altında betonarme çekirdek ile çelik fanus yapısının etkileşimi gözlemlendi ve gerekli mühendislik önlemleri alındı.
Bütün çelik düğüm noktaları için 3D FEM modelleri kuruldu ve birleşim bölgelerindeki gerilmeler ve hareketler detaylı bir şekilde analiz edildi.
Çelik yapının analiz ve dizaynı ile birlikte, cephe unsurlarını oluşturan cam ve alüminyum statik hesapları ve cephenin termal analizleri de mühendislik ekibimiz tarafından uluslararası normlara uygun olarak, bu analizler için özel programlar kullanılarak yapıldı. Maksimum rüzgar yükleri altında camlar üzerinde oluşan gerilmeler ve deplasmanlar hesaplanarak uygun cam kombinasyonları belirlendi. Termal analizler kapsamında çatı ve cephenin yoğuşma analizleri için simülasyon programları kullanıldı.
7 Şubat 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.