Son yılların önemli yapılarından Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali’nin merkezi kontrol binasının en dikkat çeken unsurlarından biri de cephesi... Estetik olduğu kadar performans açısından da oldukça önemli değerlere sahip söz konusu cepheyle ilgili biz de projenin cephe danışmanı CWG Danışmanlık’ın genel müdürü Salih Sekban ile kısa bir röportaj yaptık... Sekban, bu özel bina için “Alışagelmiş bir yönetim binası değil de fikri ve tasarım dili olan bir yapıydı” diyor.
Şantiye: Kalyon Karapınar GES Scada binasının cephe danışmanlığını üstlendiniz... Nasıl bir cephe, ne tür hizmetler sundunuz, performans açısından ne tür özelliklere sahip?
Salih Sekban: Öncelikle projenin, kendi profesyonelliğimizi ve uzmanlığımızı yansıttığımız, ülke içindeki seçkin projelerden biri olduğunu söylemeliyim. Alışagelmiş klasik bir yönetim binası değil de fikri ve tasarım dili olan bir yapıydı. Mimari grupla yakın bir ilişki içerisinde çalıştık. Cephede en zorlanılan konu dış cephede, paslanmaz metallerin cepheye taşıtılması işiydi. İki katlı bina olmasına rağmen o sistemin kurulması biraz zor oldu. Cephe imalatı ve montajı 10-12 ay sürdü. Malzemeler İstanbul’da imal edildi ve Konya’ya getirildi.
Yapını dış cephesi çift cephe olarak uygulandı. İçe kapanık bir yapısı olan binanın içte kalan cephesi cam, dışta kalan kısımları ise paslanmaz delikli panellerden oluşan metal bir yüzeye sahip. Özel, yüksek performanslı kapıları olan binanın iç avlu cephesinin bazı yerleri de sağır ve diğer kısımlar şeffaf olarak yapıldı. İç cephe içinde radiuslu cephe uygulaması da gerçekleştirildi. Kullanılan cephe sistemi çelik taşıyıcı üzerine add on cephe olarak uygulandı. Cephenin dış tarafında parlak paslanmaz metal kullanıldı. Bu sayede bina, çevresini yansıtarak dış çevre içerisinde kamufle olarak kayboluyor. Uzaktan bakıldığında bina bazen yok gibi algılanıyor.
Cephe, yapı kimliğinin önemli bir parçası olarak görev alıyor. Çift cidarlı cephe, ana cephe üzerine düşecek güneş radyasyonundan en az etkilenecek şekilde tasarlandı. Yılın büyük bir bölümünde maruz kaldığı yüksek ısının iç mekanlara ulaşmasını engelleyen bu ikincil cephe, dört farklı geçirgenlik seviyesinde toplam 7200 paslanmaz çelik panel ile oluşturuldu. Yansıtıcı yüzeyi sayesinde renk değiştiren malzeme günün her saati ve farklı hava koşulunda büyük bir çeşitlilik içerisinde deneyimleniyor. Yansıtma özelliği yüksek 7200 paslanmaz panel belli bir desen ve düzene göre dizildi.
Camlarda da ısı geçirgenliği TS825 değerlerinin altında kalacak şekilde, başka bir ifadeyle yeşil bina şartlarına uygun olarak oluşturuldu. Çift cidarlı cephelerin iç kısmında ısı kontrol camları (Low-E kaplamalı); iç avludaki cephelerde kullanılan camlarda ise hem ısı hem güneş kontrollü Low-E kaplamalı camlar kullanıldı.
Bitkilendirilmiş çatının kenarlarında da tüm bina boyunca güneş enerji santraline bir atıfta bulunmak amacıyla 50-60 cm genişliğinde fotovoltaik paneller mevcut. Amaç, boz bir alanın içerisinde bir vaha yaratmak olduğundan bu çatı bahçesi de oldukça hoş bir görüntü sunuyor.
Şantiye: Cephe danışmanlığı alanıyla ilgili görüşleriniz nelerdir? En eskilerden birisiniz, yorumlarınızı almak isteriz...
Salih Sekban: Cephe danışmanlığı sektöründe arz fazlası yaşanıyor. İnşaat sektöründe de ilk seçim kriteri maliyet olunca söz konusu deneyim ikinci planda kalıyor. Tabii ki bu durumun neden olduğu bazı sonuçlar ortaya çıkması kaçınılmaz. Tespit ettiğimiz kadarıyla çok sayıda sorunlu işin ortaya çıkmasını hep beraber izliyoruz. Sektör, bilginin çok da önemli olmadığı, ne kadara çalışıldığıyla değerlendirilen bir sektör olmaya başladı. Bilgi ve tecrübenin önemli olduğu danışmanlıkta bu unsurların göz ardı edilmesi veya seçim kriteri olarak kullanılmaması oldukça üzücü.
Şantiye: Bugünlerde ofis olarak neler yapıyorsunuz?
Salih Sekban: Bugünlerde aktif olarak Pruva Otel, Deka Elektronik binası, Adana ve Irak’ta bazı projelerimiz, Esenboğa Havalimanı’nın 3. pistinin kontrol kulesi ile İGA’da bir otel işimiz mevcut. Ayrıca Göktürk’te bir villa ve Zeray İnşaat’ın Ankara’da bazı projelerini yürütüyoruz. Ayrıca yine Bilgin Mimarlık ile Bursa hızlı tren hattı üzerindeki 4 ara istasyon ve gar projesi üzerine de çalışıyoruz.
Atatürk Kültür Merkezi en son referans projelerimizden biriydi. Biliyorsunuz ön cephesi 27 metre yüksekliğinde ve transparanlığı artırmak için cam taşıyıcılardan teşkil edilmişti. Kesitleri de olabildiğince minimize edilmişti. Camların boyutları ise 1,5’a 4 metreydi. Taşıyıcı konstrüksiyon paslanmaz çelik ve camdan oluşuyordu. Komple cam ve çelik kompozit taşıyıcılı transparan cephe Türkiye’deki ilk proje oldu. Bu projenin tüm cephelerinde hizmet verdik. Tamamıyla özel design (işe özel sistem) uygulama ve tasarımlar yapıldı.
Şantiye: Cepheler ve cephe malzemeleri sektörü hakkındaki gözlemleriniz nelerdir?
Salih Sekban: Konut sektöründe pek bir değişiklik olmamakla birlikte özellikle prestij binaların cephelerinde daha çok serbest form ve parametrik dizayn ağırlık kazanıyor. Nitelikli mimarlarımız birçok fark yaratan çözümler oluşturuyor. Örnek vermek gerekirse, AKM ve Esenboğa iyi örneklerdir. Konya’daki SCADA binası da keza öyleydi.
Cephe malzemeleri anlamında ise ürün gamının çok genişlediğini söyleyebilirim. Üreticilerin üretim yetenekleri gelişti. Özellikle yurtdışı pazarlarda çalışan firmalarımız kendilerini oldukça geliştiriyorlar. Eğer pazar yurt dışına çevrilirse iş çok farklı yerlere gidiyor. Türkiye’deki ihtiyaç ve maddi imkanların ise sonuçta bir sınırı var. Ama yurtdışı pazarlar öyle değil. Tabii globalde rekabet zor ve firmaların kendilerini geliştirmiş olmaları şart.
PROJEYLE İLGİLİ DAHA GENİŞ BİLGİYE 404. SAYIMIZDAN DA ULAŞABİLİRSİNİZ. LÜTFEN TIKLAYIN
4 Nisan 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.