Geçtiğimiz aylarda ABD’de tamamlanan bir bina, inşaat teknolojisinde "devrim" yaratma iddiasıyla inşa edildi... Kullanılan teknoloji ve imalat süreciyle dikkat çeken Exchange isimli yapıda “yukarıdan aşağıya” yöntemi kullanıldı. Bina, her katın, yerine kaldırılmadan önce zeminde birleştirilmesini içeren bir imalat sürecine sahip.
İnşaat sektöründe yıllar içinde bazı önemli gelişmeler yaşansa da aslında sıfırdan bir bina inşa etmenin temel konsepti pek de değişmedi. Yapılar yıllardır birbirine benzer yöntemlerle inşa ediliyor. Fakat buna rağmen heyecan verici bazı gelişmeler de hiç yaşanmıyor, hiçbir deneysel çalışma hayata geçirilmiyor da değil... Mesela ABD’li inşaat firması Barton Malow ve firmanın yan kuruluşu olan LIFTbuild, geçtiğimiz aylarda, inşa etme yönteminde devrim yaratabilecek bir teknolojiyle bir bina tamamladılar. Söz konusu teknoloji, Ghafari Associates ile işbirliğiyle Detroit’teki 16 katlı karma kullanımlı bir yapı olan Exchange binasının inşaatında uygulandı.
Benzersiz inşaat teknolojisi ve imalat yöntemiyle dikkat çeken yapı, geleneksel temelden çatıya yöntemi yerine yukarıdan aşağıya yöntemiyle inşa edildi. Bina, her katın yerine kaldırılmadan önce zeminde birleştirilmesini içeren benzersiz bir inşaat yöntemine sahip.
LIFTbuild teknolojisi
Bina, şantiyeyi “üretim tesisine” dönüştüren bir aparat kullanan LIFTbuild teknolojisi için de bir prototip görevi görmüş. Yeni sistem, patentli bir dikey yapı montajı yöntemini kullanıyor. Çatı ve zemin plakası montajının tamamı, ilk önce zemin seviyesinde tamamlanıyor. Döşeme plakalarının montajı yapıldıktan sonra dış cephe ve seçilen diğer sistemler yerine konuluyor. Bitmiş zemin plakası düzeneği kaldırılıp nihai konumuna sabitlenmeden önce, prefabrik alt düzenekler yerleştiriliyor. Bu arada, aşağıdaki katların inşası halen devam ediyor ve donanım, tamamen muhafazalı ve iklim kontrollü bir ortamda gerçekleştiriliyor. Yapı, LIFTbuild yaklaşımının da yüksek katlı bir inşaattaki ilk uygulaması.
LIFTbuild’in teknolojisi, 15 patentin alınmasıyla sonuçlanan dört yıllık araştırma ve geliştirmenin sonucu. 2017 yılında başlatılan bu programın amacı, işçi güvenliği ve inşaat zaman çizelgeleri de dahil olmak üzere Amerikan inşaat sektöründe uzun süredir devam eden zorlukları ele almakmış. Bu teknoloji, 20. yüzyıldaki prefabrik gökdelenlerin radikal vizyonlarını hatırlatan entegre bir üretim sistemi aracılığıyla çalışıyor.
Binada toplam 166 bin 742 metrekarelik 153 kiralık konut birimi, 12 satılık apartman dairesi, zemin seviyesinde ofis alanı ve perakende alanı bulunuyor.
“Dikey Üretim inşaat sürecinde devrim yaratıyor. Bu montaj süreci, yapısal karmaşıklığın azaltılmasını, montaj verimliliğinin artırılmasını, bileşenlerin ve iş faaliyetlerinin standardizasyonunu sağlıyor. “Devrim” sayılabilecek süreç, zeminde ayrı katların inşa edilmesine ve daha sonra yerlerine kaldırılmasına olanak tanıyor ve sonuçta belirli bir inşaat programını yüzde 30’a kadar hızlandırıyor. Konseptte malzeme gecikmeleri, maliyet aşımları ve geleneksel inşaatı sekteye uğratan diğer yaygın sıkıntı noktaları da pek yok...”
Exchange projesinde teknoloji nasıl çalıştı?
Zemin Seviyesinde Prefabrikasyon: İnşaat süreci tüm çatı ve zemin plakasının zemin seviyesinde monte edilmesiyle başlamış. Bu ilk adım, binanın temel bileşenlerinde verimliliği ve kaliteyi sağlamış.
Prefabrik Alt Montajların Yerleştirilmesi: Prefabrik alt montajlar, bitmiş zemin plakasını nihai konumuna kaldırmadan önce yerleştirilerek inşaat hızı ve hassasiyetini artırmış.
Temel Destek Sistemi: Binanın merkezinde yer alan omurga şeklindeki iki beton destek, asansörleri ve merdivenleri barındırırken ağır zeminleri kaldırmak için makara görevi gören temel görevi görmüş.
Sütunsuz Tasarım: Yapıda, dış camları engelleyen sütunları ortadan kaldıran tam konsol tasarımı benimsenmiş. Bu tasarım, konut sakinleri için geniş, açık zemin düzenleri sağlamış ve inşaat işçilerinin iş sürecini kolaylaştırmış.
“Yukarıdan Aşağıya” Yaklaşım
Exchange projesi, geleneksel inşaat yöntemlerinden farklı olarak yukarıdan aşağıya inşaat yöntemiyle öne çıkıyor. Bina katları başlangıçta zeminde monte edilmiş ve daha sonra yerine kaldırılmış. Bu yöntem, yapısal çekirdekler etrafında dikkatli bir sıralama yapmayı, birleştirilmiş montajlar için malzeme tedarikçileriyle işbirliği yürütmeyi ve duvarlar ile MEP (Mekanik, elektrik, sıhhi tesisat) sistemleri de dahil olmak üzere çeşitli bina bileşenlerinin verimli kurulumunu içermiş. Bu yaklaşım verimli ve kaliteli inşaatı garantilemiş.
Her kat için tonlarca çelik ve 110 metreküp beton gerekmiş ve tüm bunlar dakikada ortalama 25 feet hızla kaldırılmış. Hazır hale geldikçe her katta kanal sistemi, sıhhi tesisat, yangından korunma ve yangına dayanıklılık tesisatı döşenmiş.
Binanın temeli, geleneksel olarak inşa edilmiş iki beton çekirdeğe dayanıyor. 10-12 inç kalınlığındaki bu çekirdek duvarlar, asansörleri ve merdiven boşluklarını barındırıyor. Çelik çerçeveli zemin katlarının her biri 75 tonun üzerinde çelik ve 110 metreküp betondan oluşuyor.
500 tonluk, 11 bin metrekarelik zemin plakaları kaldırılmaya hazır olduğunda, her biri 200 ton veya daha az kapasiteli sekiz halatlı kriko ile teker teker yükseltilmiş ve üzerine makara sistemleri yerleştirilmiş.
“Yapı, çatı ve zeminler için beton yapısal çekirdeklerden ve çelik çerçeveli zemin plakalarından oluşuyor. Tüm çatı ve taban plakası montajları zemin seviyesinde yapılıyor. Zemin plakaları monte edildikten sonra dış cephe ve seçilen bina sistemleri zemin plakasının üstüne ve altına monte ediliyor. Zemin plakası montajı sırasında LIFTbuild teknolojisi, mekanik, elektrik ve sıhhi tesisat sistemlerini, ustalar için rahat bir yüksekliğe kurmak üzere zemini yerden altı ila sekiz fit yüksekliğe yükseltiyor. Daha sonra zemin plakasının tamamı nihai konumuna kaldırılıyor ve yerine kilitleniyor. Süreç, binanın tamamı yukarıdan aşağıya monte edilene kadar devam ediyor. Benzersiz montaj süreci, yapısal karmaşıklığın azaltılmasını, montaj verimliliğinin artırılmasını ve bileşenlerin ve iş faaliyetlerinin standartlaştırılmasını sağlıyor...”
Özel çelik çerçeveli donanım sistemi
Amerikalı bir firma, zemin bölümlerini halatlı krikolara saatte 20 ila 30 feet hızla bağlayan özel bir çelik çerçeve donanım sistemi geliştirmiş. Tamamen kaldırıldıktan sonra zeminler, özel bir cıvatalı bağlantı aracılığıyla çekirdeklere güvenli bir şekilde bağlanmış.
Güvenlik ve inşaat
Güvenlik önlemleri ve halat krikolarına yapılan fazlalıklar nedeniyle daha yüksek bir katın altında yeni bir katın inşaatına risksiz bir şekilde başlanmış. Kaldırma işlemi tamamlandıktan sonra perakende kiracıyı, lobiyi ve fitness merkezini barındıran ilk iki kat geleneksel olarak podyum olarak inşa edilmiş.
Paralel iş sıralaması
LIFTbuild teknolojisinin arkasındaki temel konsept, faaliyetleri geleneksel seri yaklaşım yerine paralel olarak yürüterek iş dizilerini optimize etmek. Bu değişim, yerel yükleniciler ve alt yüklenicilerle yakın işbirliği yapılarak verimliliğin artırılması ve yüksekte çalışmayla ilgili risklerin azaltılması yoluyla mümkün olmuş.
“LIFTbuild’in montaj sırası, çalışanların bağlama gerektiren yüksekliğe maruz kalmadığı koşulları koruyarak ve zemin seviyesinden düşmeye karşı kalıcı koruma sağlıyor ve güvenliği önemli ölçüde artırıyor. Son verilerine göre, “çarpma” ölümlerinin yaklaşık yüzde 75’i kamyon veya vinç gibi ağır ekipmanlardan düşen yüklerden kaynaklanıyor. Söz konusu teknoloji bu makinelerin kullanımını da sınırlıyor...”
Prefabrikasyon ve Standardizasyon
Yukarıdan aşağı inşaatın önemli bir yönü, prefabrikasyon ve standardizasyona verilen önem. Çelik yapılardan mekanik, elektrik ve sıhhi tesisat sistemlerine kadar tüm bina bileşenleri, verimli montaj için önceden ölçülmüş ve etiketlenmiş, böylece inşaat süreci kolaylaştırılmış ve tutarlılık ile kalite sağlanmış.
Hızlı İnşaat
LIFTbuild’in benzersiz inşaat teknolojisi, projenin hızlı bir şekilde tamamlanmasına olanak sağlamış. 207 metre yüksekliğindeki Exchange binasının inşaat çalışmaları nisan ayında başlamış ve haziran ayında tamamlanmış. Bu hızlandırılmış süreç, genellikle zaman alan zemin kat inşaatını içeren geleneksel inşaat yöntemleriyle karşılaştırıldığında dikkate değer bir başarı.
Dikey Genişleme
LIFTbuild’in yaklaşımı, yüksek yapıların neredeyse hiç yükseklik sınırı olmadan verimli bir şekilde inşa edilmesini sağlayarak onu çeşitli bina türlerine uyarlanabilir hale getirmiş. Bu yenilik, ülke çapında milyonlarca yaşam ünitesinin inşasına katkıda bulunarak konut sıkıntısını giderme potansiyeline sahip.
Tasarruf
Verimlilik yalnızca inşaatın daha hızlı yapılmasını değil, aynı zamanda maliyet tasarrufu da sağlamış. Exchange projesi, geleneksel inşaatlara kıyasla yüzde 10 ila 20 daha uygun maliyetli olarak hayata geçirilmiş.
20 Ocak 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.