Bilindiği üzere 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin doğusunda peş peşe yıkıcı iki adet deprem meydana gelmiş ve söz konusu bu depremler bölge ekonomisi için hayati önem taşıyan demiryolu hatlarında da ciddi hasarlara sebep olmuştu. Bu kapsamdaki acil deprem onarımı ihtiyacı, dört demiryolu hattındaki hasar gören menfez, köprü ve tünellerin onarılması için TCDD idaresinde ViaCon Türkiye’nin çelik köprüler, menfezler ve tünel sistemlerini ön plana çıkardı. Gerek hız gerekse ekonomik anlamda ciddi avantajlar sağlayan bu sistemle demiryolları operasyonlarının aksama süresinin minimize edilmesi amaçlandı ve hatların bir an evvel işletmeye açılması planlandı.
Bölgenin çeşitli arazi yapısı ve yerel ekonomiyi canlandırmaya yönelik hızlı çözüm talebi nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıya kalan projede, TCDD’nin de projeleri inceleyip onaylamasının ardından hızlı bir şekilde üretime ve saha imalatına geçildi.
Fay Hattının Geçtiği ve Zarar Verdiği Tünelde Onarım Çalışması
Büyük zorluklardan biri, fay hattı üzerinde yer alan 10 kilometre uzunluğundaki bir tünelin ciddi şekilde hasar gören 1 kilometrelik, toplamda 6 ayrı segmentten oluşan bölümüyle ilgiliydi. ViaCon Türkiye ise bu bölümle ilgili yenilikçi bir çözüm geliştirerek bu alanı çok plakalı çelik menfez, köprü ve tünel sistemi ile tekrardan güçlendirdi. Söz konusu yaklaşım, deprem onarımlarını kolaylaştırdı ve geleneksel bir beton onarımının yaklaşık iki yıl süreceği tahminine kıyasla bu prosedürü yaklaşık 5 kat hızlandırdı. ViaCon montaj ekibi, tünelin sınırları içinde yoğun çalışarak her gün 25 metrelik etkileyici bir yapı inşa etti.
Kaya Düşmesine Karşın Yapılan Tüneller
Dağların arasından kıvrılarak geçen diğer hat ise depremin tetiklediği kaya düşmeleri nedeniyle geçilemez hale gelmişti. ViaCon, hattaki zarar görmüş yapıların tamamını yenileyerek zorlu araziye ve projenin acil zaman çizelgesine uygunluğu nedeniyle seçilen çelik tünellerle güvence altına alarak bu sorunu çözdü.
Menfezlerin Onarılması
Ayrı bir konumda da demiryolu hattının altındaki menfez ve köprülerin değiştirilmesi gerekiyordu. ViaCon, menfezleri yeniden yapmak adına çelik menfez ve köprüler inşa etti ve yakındaki bir dere için hidrolik menfezleri değişen yağış rejimlerine göre yenilendi. Projede aynı zamanda verimli ve etkili onarımlar için çelik menfezler ve çelik borular kullanılarak yüzden fazla menfez ve köprü de modernize edildi.
Çevreci, Hızlı ve Ekonomik Çözümler
ViaCon’un çözümleri birçok önemli avantaj sunuyor. Montaj kolaylıkları, zorlu yerlerde deprem onarımı inşaatını basitleştirirken, tünel kesitlerinde minimum düzeyde bozulma optimal bir güçlendirme yaklaşımı sağlıyor. Önceden birleştirilmiş plakalar hızlı kurulum sağlayarak inşaat süresini yüzde elli oranında kısaltıyor. Betonarme ile karşılaştırıldığında doğrudan ve dolaylı tasarruf potansiyeli ile maliyet etkinliği, bu çözümlerin değerini daha da öne çıkarıyor. Ayrıca ViaCon’un yaklaşımının sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu, çevre dostu seçenek olduğu kanıtlanıyor. Aynı zamanda İsveç’te yapılan araştırmalar neticesinde, çelik üretiminin beton üretime kıyasla yüzde 25 daha az karbon emisyonuna neden olduğu ve yüzde 68 daha az doğal kaynak kullanımı gerektirdiği kanıtlandı. ViaCon Türkiye de soğuk şekillendirilmiş çelik kullanarak sürdürülebilir ve karbon ayak izi daha az olan yapılar tasarlıyor.
ViaCon Türkiye, TCDD Genel Müdürlüğü Bahçe-Nurdağı-Gölbaşı arası depremden hasar gören altyapı, üstyapı ve sanat yapılarının onarım, iyileştirme ve güçlendirme yapım işi projesi kapsamında NCSPA (National Corrugated Steel Pipe Association, ABD) Yılın Projesi Ödülü’nü de kazandı.
9 Ağustos 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.