Yapay zeka, basit bir makine öğrenimi yaklaşımıyla geliştirildi ve beş yıllık sismik kayıtlarla beslendi. Bu, inşaat sektöründe, sismik risklerin daha iyi anlaşılmasını ve yapıların daha etkin bir şekilde güçlendirilmesini sağlayabilir. Yapay zekanın, depremlerin sessiz işaretlerini dünyanın gürültüsü arasından ayırt etme yeteneği, risk yönetimi ve acil durum hazırlıkları için yeni kapılar açabilir...
YAZAN: Cem Kafadar / 1inşaat Danışmanlık Kurucusu / İnş. Müh. (İTÜ 1982-87) / http://cemkafadar.net
Yapay zekanın, depremlerin sessiz işaretlerini dünyanın gürültüsü arasından ayırt etme yeteneği, risk yönetimi ve acil durum hazırlıkları için yeni kapılar açabilir.
Baş döndürücü hızla değişen dünya gündeminde ekim başında yayınlanan küçük bir haber, insanlık tarihindeki büyük buluşlar arasına girecek bir gelişmeyi, doğanın en gizemli sayfalarından birinin açılmak üzere olduğunu müjdeliyordu. Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Çin’de gerçekleştirilen yedi aylık bir deneme sırasında keşfettikleri yapay zeka sistemiyle depremlerin yüzde 70’ini başarıyla öngörebildiklerini açıkladılar.
Sistem, sismik verilerdeki istatistiksel dalgalanmaları analiz ederek çalışıyor ve 200 mil uzaklıktaki depremleri neredeyse doğru bir şekilde tahmin edebiliyor. Bu başarı, inşaat sektörü için, yapıların tasarımı ve güçlendirilmesi süreçlerinde yeni stratejiler geliştirmek için önemli fırsatlar sunacak. Ancak, farklı coğrafi yapılar ve sismik aktivite seviyeleri ile nasıl uyum sağlayacağı şu aşamada bir soru işareti.
Çalışmayı yürüten Texas Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden Prof. Sergey Fomel, “gerçekleşen depremlerin konumlarıyla yapay zeka tahminlerinin karşılaştırıldığı haritaların örtüşmesi umut verici, henüz dünyanın herhangi bir yerinde tahminler yapmaya yakın olmasak da, başardığımız şey, bu sorunun prensipte çözülebilir olduğunu bize gösteriyor” diyor.
Yapay zeka, basit bir makine öğrenimi yaklaşımıyla geliştirildi ve beş yıllık sismik kayıtlarla beslendi. Bu, inşaat sektöründe, sismik risklerin daha iyi anlaşılmasını ve yapıların daha etkin bir şekilde güçlendirilmesini sağlayabilir. Yapay zekanın, depremlerin sessiz işaretlerini dünyanın gürültüsü arasından ayırt etme yeteneği, risk yönetimi ve acil durum hazırlıkları için yeni kapılar açabilir.
Araştırmacılar ilk aşamada sistemi, sismik ağlar ve sürekli kayıtlar açısından zengin bir veri havuzuna sahip Texas’ta test etmeyi planlıyorlar. Uzun vadede Kaliforniya, İtalya, Japonya, Yunanistan ve Türkiye gibi güçlü sismik izleme ağlarına sahip bölgelerde yapay zekanın başarı oranını artırabileceğini ve tahminlerini birkaç on kilometreye kadar daraltabileceğini öngörüyorlar.
Gelecekte, bu algoritma, veri eksikliği olan bölgelerde bile fizik tabanlı modellerle entegre edilerek, deprem tahmininde ve inşaat sektöründe yeni bir çağın başlamasına öncülük edebilir.
Bu harita, yapay zeka tarafından tahmin edilen depremlerin (mavi noktalar) Çin’deki konumunu, her gerçek depremin gerçekleştiği yere kırmızı bir çizgiyle (kırmızı noktalar) birleştirerek gösteriyor. Rakamlar depremin meydana geldiği haftayı işaret ediyor. 30 haftalık deneme sırasında yapay zeka yalnızca bir depremi kaçırmış.
Kaynak: https://news.utexas.edu
10 Aralık 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.