Pekin merkezli Trace Architecture Office (TAO) tarafından tasarlanan 71 metre uzunluğundaki Kuğu Gölü Köprüsü & Ziyaretçi Merkezi ile 15 metre yüksekliğindeki İzleme Kulesi ziyaretçilere sulak alanın ve Fuji Dağı’nın etkileyici manzarasını sunuyor... Geniş açıklık elde etmek için binanın yapımında, aynı zamanda yapının bitirme malzemesinin çoğunluğunu oluşturan, bölgedeki çam ağaçlarından ahşap kalıplı yerinde dökülmüş beton kullanılmış. Betona ince bir doku veren kademeli çam ağacı formu, mimariye sıcaklık katarken, bölgedeki çam ormanının doğal yapısına da atıfta bulunuyor.
Çin’in Handong eyaletinde bulunan Kuğu Gölü Sulak Alan Parkı, Çin Sarı Denizi’nin yakınında, düz ve geniş, sazların yayıldığı ve su akıntılarının kıvrıldığı doğal bir alan. Ekim ayında kuğu grupları Sibirya’dan güneye bu alana göç ediyor ve sulak alanın güzel manzarası çok sayıda turisti çekiyor. Eyaletin yerel yönetimi de bu yoğun ilgiyi değerlendirip turistlere izleme ve yeme-içme hizmeti sunan bir tesis inşa etmiş.
Ziyaretçi merkezi olan bir köprü ve bir kule
Pekin merkezli mimarlık ofisi Trace Architecture Office (TAO) tarafından tasarlanan ve sırtını yoğun çam ormanlarına yaslayan bina, sulak alan manzarasına bakıyor. Mimarinin bağlamsal imgesi ise “bir köprü” ve “bir kule”... Yatay olarak uzanan ve “Köprü Evi” olarak tanımlanan yapı, yumuşak toprak ve suyun üzerinden geçen bir köprü gibi 71 metre uzunluğunda ve manzaranın sürekliliğini kesintisiz kılıyor. Dikey İzleme Kulesi ise bir deniz feneri gibi 15,6 metre yüksekliğinde ve turistlere sulak alanı görebilecekleri yüksek bir nokta sağlıyor.
Yatay ve dikey iki hacim
Tasarım, yatay (ziyaretçi merkezi) ve dikey (gözetleme kulesi) olmak üzere iki hacim aracılığıyla üç boyutlu mekanla sıkı bir şekilde ilişkilendirilmiş. “Köprü Bina”nın erken tasarım aşamasındaki programı bir kafe ve tuvalet olanaklarıymış. Çevre koşulları ve kullanıcı istekleri, sulak alana ve çam ormanına kendini ifşa etme hareketine yol açmış ve böylece önceki ikisini birbirine bağlayan üçüncü bir program ortaya çıkmış: “Gezi / Yürüyüş Yolu”... İki yol bazen birleşerek girişler, bağlantılar veya iç avlular oluşturuyor; daha sonra merdivenlere ayrılıyor, manzaraya bakan çatı platformuna veya suya yakın alt bölüme çıkıyor. Bu da binayı geçerken ziyaretçilere farklı deneyimler sunuyor.
Bölgedeki çam ağaçlarından imal edilen ahşap kalıplı beton
Geniş açıklık elde etmek için binanın yapımında, aynı zamanda yapının bitirme malzemesinin çoğunluğunu oluşturan, bölgedeki çam ağaçlarından ahşap kalıplı yerinde dökülmüş beton kullanılmış. Betona ince bir doku veren kademeli çam ağacı formu, mimariye sıcaklık katarken, bölgedeki çam ormanının doğal yapısına da atıfta bulunuyor. Ayrıca yapıyı güçlendiren ve aynı zamanda binayı farklı alanlara bölen çok sayıda beton duvar mevcut.
İzleme Kulesi
Merkezden 15 metre yüksekliğindeki seyir kulesine küçük bir patikadan gidiliyor. Köprünün “ağır” betonuyla tezat oluşturan kule, ahşap ve çelikten inşa edilmiş tepeye çıkan spiral bir merdiven ile tüm iç mekanı aydınlatan bir çatı penceresine sahip. Kule zamanla gri renge dönüşecek ve binaya daha fazla huzur katacağı düşünülen ahşap malzeme ile kaplanmış.
Yeri: Rongcheng, Shandong, Çin
İşlevi: Ziyaretçi Yapısı, Kafe, Tuvalet, İzleme Kulesi
Tasarım: TAO (Trace Mimarlık Ofisi, Çin)
Bina alanı: 278,2 metrekare
Yapı sistemi: Çelik ve betonarme
İnşaat tarihi: 2017-2018
Fotoğrafçılar: Chen Hao, Zhao Yilong, Yang Tianzhou
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
9 Nisan 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.