Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde başlatılan restorasyon ve güçlendirme çalışmalarında ana kubbeye geçileceğini duyurdu. Kubbenin onarım sürecinde korunması için önce üzeri kapatılacak, ardından mevcut kurşun katman kaldırılarak restorasyon ve güçlendirme projesine devam edilecek. Güçlendirme projesi, şiddetli deprem simülasyonları sırasında belirlenen zayıf yapısal noktalara odaklanacak.
Bilindiği üzere 1486 yıllık Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde ibadete ara vermeden restorasyon ve güçlendirme çalışmaları sürdürülüyordu. Bu çalışmaların bir kısmı tamamlandı; kalan bölümlerdeki çalışmalarsa büyük bir titizlikle yürütülüyor. Şimdi de sıra ana kubbeye geldi. Kubbe, tarihinin en geniş ve en kapsamlı restorasyon sürecine alınıyor. Bu kapsamda Ayasofya'nın kubbesi depreme karşı daha dayanıklı hale getirilirken yapının özgün hali de korunacak.
Mozaiklere zarar gelmemesi için çalışmalar dış yüzeyden yapılacak
Kubbenin iç yüzeyindeki mozaiklere zarar gelmemesi için çalışmalar dış yüzeyden yürütülecek. Kurşun kaplamalar sökülerek onarılacak veya yenilenecek. Hava koşullarından etkilenmemesi ve mozaiklerin korunması amacıyla kubbe geçici olarak çelik konstrüksiyon ve özel branda ile kapatılacak. İbadet ve restorasyon çalışmalarının eş zamanlı devam etmesi için 43,5 metre yüksekliğinde 4 ana kolon üzerine çelik platform kurulacak.
Dünyanın ayakta kalmış en eski yapılarından biri
İstanbul'un fethiyle birlikte camiye dönüştürülen ve 481 yıl cami olarak hizmet veren Ayasofya, 1930’lu yıllarda restorasyon çalışmalarının başlamasıyla halka kapatılmıştı. Ardından, 24 Kasım 1934 tarihli bir Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştü. Danıştay, 10 Temmuz 2020 tarihinde söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti. Hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan 2729 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Ayasofya yeniden ibadete açılmıştı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 1486 yıllık dünyanın ayakta kalmış en eski yapılarından biri. Bu süre zarfında başta deprem, kısmi yıkılma-çökme ve yangınlar olmak üzere pek çok felaketlere maruz kaldı. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethinden günümüze geçen 570 yılda Ayasofya’nın yaşatılması için kapsamlı tahkimat, tamir ve restorasyonlar yapıldı, zaman içinde etrafına ilave edilen imaret, medrese ve türbeler gibi yapılarla bir külliye hâline dönüştü. Bugün de Ayasofya korunuyor ve yaşatılıyor. Bu kapsamda Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği denetiminde bütüncül proje çalışmaları ile Türbeler, Sıbyan Mektebi ve Muvakkithâne’nin restorasyonuna başlanmıştı.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
15 Nisan 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.