Bir test, belgelendirme, muayene ve Yangın Mühendisliği kuruluşu olan Efectis Era Avrasya, hizmet alanı ve kapsamını her geçen gün genişletiyor... Yapı sektöründe oldukça önemli bir işlevi yerine getiren bu özel kurumun olanakları ve hizmetleri hakkında bilgi aldığımız Efectis Era Avrasya Teknik Koordinatörü Onur Dağ, “Yangın Mühendisliği alanında verdiğimiz hizmetler Türkiye için çok önemli... Aynı zamanda test laboratuvarı ve belgelendirme kuruluşu olduğumuz için sahada kullanılan ürünleri çok iyi tanıyoruz; çünkü o ürünler bizim laboratuvarımızda test ediliyor ve belgelendirme süreçlerini biz gerçekleştiriyoruz. Sahada nasıl kullanılmaları gerektiğini, yangın durumunda nasıl sonuç vereceklerini çok iyi gözlemliyor ve biliyoruz” diyor.
Şantiye: Efectis Era Avrasya hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?
Onur Dağ: Efectis Era Avrasya, yapılarda yangın güvenliği, malzemelerin yangına karşı tepki testleri ile bina elemanlarının yangın dayanım testlerini yapan, ayrıca yine bu ürünlerin belgelendirme süreçlerini gerçekleştiren bir test, belgelendirme, muayene ve yangın mühendisliği kuruluşu... Tamamen yapı sektörüne hizmet veriyoruz ve yapı malzemeleri ile bina elemanları üzerine çalışıyoruz. Uzmanlık alanımız ise tahmin edileceği üzere sadece yangın.
Fransa ve Hollanda menşeli bir yarı kamu kuruluşu olan Efectis Holding’e bağlıyız. Sadece Türkiye için değil, çevre ülkelere, özellikle Ortadoğu’ya ciddi seviyede hizmet veriyoruz.
Şantiye: Laboratuvarınız önemli bir işlevi yerine getiriyor...
Onur Dağ: Doğrudur... Yangın güvenliğinde aktif koruma önlemleri ve pasif koruma önlemleri olarak iki başlık vardır. Sulu, gazlı baskılama ve söndürme sistemleri aktif koruma önlemleri kapsamında yer alır. Pasif koruma önlemleri kapsamında da doğru projelendirme, sahada doğru malzeme kullanma, doğru monte etme ve doğru bileşim oluşturma gibi konular bulunur. Pasif koruma önlemlerinde en kritik husus da ürün hakkındaki sağlıklı bilgi ve bu bilgiyi sağlayan laboratuvardır. Efectis Era Avrasya olarak hem test laboratuvarı hem de ürün belgelendirme kuruluşu olduğumuz için sektörde pasif önlemler konusunda çok önemli bir role sahibiz. Yani doğru bir malzeme seçimi için malzemenin test sonucunun, yangın durumunda nasıl davrandığının bilinmesi gerekiyor ve bu da ancak yeterli bir laboratuvar sayesinde olabiliyor. Ürünün sahada montajını da değerlendirebilecek Türkiye’deki en yetkin kuruluş olduğumuzu söyleyebilirim. Dolayısıyla aktif önlemler konusunda zaten hizmet veriyoruz ama bizi farklılaştıran kısım, özellikle yangın güvenliğindeki pasif önlemler konusunda uzmanlığımız ve imkanlarımız.
Şantiye: Laboratuvarda ne tür testler yapılıyor?
Onur Dağ: Laboratuvarımızda yaptığımız testleri iki bölüme ayırabiliriz. Birinci ayağı, taşyünü, EPS, kablo veya membran gibi yapı malzemelerinin yangına tepki testleri. İkinci hizmetimiz ise bina elemanı olarak tabir edilen, tek bir ürün değil de, farklı komponentlerin bir araya geldiği bir yangın kapısı veya aksesuarlarıyla birlikte monte edilmiş bir cephe sistemi gibi bütüncül bir yapıyı değerlendiren yangın dayanım testleri. Bunların yangına ne kadar süre ve hangi karakteristikte dayandığını ölçüyoruz.
Yapı malzemelerinin yangına tepki testlerinde ürünün yangın davranışını A1, A2, B, C, D, E gibi ifadelerle sınıflandırıyoruz. Bina elemanlarının yangın dayanım testlerinde ise ne kadar sürede ve hangi kriterlerde yangına dayandığını ölçüyoruz.
Şantiye: Yangın testleri daha çok hangi elemanlara yapılıyor ve müşterileriniz genelde kim oluyor?
Onur Dağ: Yangına tepki testleri aklınıza gelen tüm yapı malzemelerinde yapılıyor. Yangın dayanım testlerinde ise Türkiye’de yoğunlukla yangın kapısı üreticileri, bölme duvar üreticileri, çatı malzemesi üreticilerine hizmet veriyoruz. Yurtdışına çok yoğun olarak çelik koruma ürünleri test ediyoruz. Son iki senedir duman ve ısı boşaltım fanları, yangın damperleri, duman damperleri testleri yapıyoruz. Yine asansör kat kapılarını çok yoğun bir şekilde test ediyoruz. Müşterilerimiz ise yapı malzemeleri üreticileri, inşaatçılar, müteahhitler, yatırımcılar, bina yönetimleri, kamu kurumları olabiliyor. Her zaman üretici değil, bazen sahada kullanıcı bile hizmet talep edebiliyor.
Şantiye: Coğrafyada çok olmasa da benzer laboratuvar hizmeti veren kurumlar var... Sizin farkınız nedir?
Onur Dağ: Bizim temel farkımız, Avrupa menşeli Efectis Holding’in bir parçası olmamız. Dolayısıyla know-how’ımız çok yüksek. Yetkin personelle kaliteli bir iş çıkartıyoruz. İkincisi, çalışma şartlarımız hizmet verdiğimiz kurumlara uyuyor. Bir kurum, laboratuvar hizmet almak için tesise geldiğinde numunesini kendi kuruyor ve arzu ederse, ihtiyaç duyarsa, yani talep ederse hizmetimizin çerçevesini genişletiyoruz. Geniş imkanlarımız, müşterilerimiz için ideal bir çözüm ortağı olmamızı sağlıyor.
Şantiye: Yangın mühendisliği alanındaki hizmetlerinizden de bahsedelim... Öncelikle, nedir yangın mühendisliği? Ne gibi hizmetler verilir?
Onur Dağ: Yangın mühendisliği alanında verdiğimiz hizmetler Türkiye için çok önemli. Biz aynı zamanda test laboratuvarı ve belgelendirme kuruluşu olduğumuz için sahada kullanılan ürünleri çok iyi tanıyoruz, çünkü o ürünler bizim laboratuvarımızda test ediliyor ve belgelendirme süreçlerini biz gerçekleştiriyoruz. Sahada nasıl kullanılması gerektiğini, yangın durumunda nasıl sonuç vereceğini çok iyi gözlemliyor ve biliyoruz.
Yangın mühendisliğinde temel iş ise, proje aşamasında doğru projelendirmeden geçiyor. Yapıyı tasarlarken ulusal ve uluslararası mevzuata göre veya kullanılan ekstra şartnamelere göre, projenin doğru tasarlanması lazım. Bu doğru projenin tasarlanabilmesi için de ürünlerin ve ürünlerin yangın davranışlarının bilinmesi şart. Çünkü ikinci adım, malzeme seçimidir. Projelendirmenin ve malzeme seçiminin ardından ürünlerin sahada doğru uygulanması gerekir. Efectis Era Avrasya olarak ürünlerin testini yaptıktan sonra akredite test raporu da veriyoruz. Bu rapor, ürünlerin tüm teknik detaylarıyla birlikte montaj ve uygulama şartlarını da içeriyor. Yani sahada, o ürünün testte elde ettiği sonuca ulaşabilmesi için aynı kalitede, aynı şartlarda ürünün kullanılması ve montajının yapılması gerekiyor. Bu bilgi dağarcığı da Efectis Era Avrasya olarak bizde var. Sahadaki en temel farklarımızdan birisi bu oluyor.
Yangın mühendisliği alanında temel bir farkımız da şu... Ülkemizde genelde “yangın nasıl söndürülür ve / veya baskılanır” konusuna odaklanılıyor. Böyle olunca da yangının çıkmasını engelleme düşüncesi geri planda kalıyor. Evet, işin içinde insan var, yangın mutlaka çıkabilir, çıkıyorsa da yayılmasını engellemelisiniz. Bunun için ilk şart, az önce bahsettiğim pasif önlemleri doğru bir şekilde almak. Bizim bu konuda ciddi bir uzmanlığımız var. Kullandığımız ürünler, sistemler, yerli-yabancı makul çözümler veriyor ve doğru planlayıp doğru uygulanırsa doğru sonuçlar alınıyor. Ama az önce bahsettiğim gibi doğru proje çizimi, doğru malzeme seçimi ve sahada doğru uygulamayı yaptığınız zaman zaten yangın öncesi riskin önemli bir kısmını ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Yangın herhalükarda yine de çıkabilir. Çıksa da yayılmasını engelliyorsunuz. Absorbe ediyorsunuz; absorbe ettiğiniz zaman da baskılama ve söndürme devreye giriyor. Biz burada çok aktif olarak rol alıyoruz.
Basit bir örnek vermek isterim... Örneğin laboratuvarımızda bir yangın kapısı test ediyoruz. Kapının kullanılacağı yerde de diyelim ki yönetmelik 90 dakika dayanıklılık istiyor ve firma test sırasında o sonucu elde ediyor. Ama bu sonucu elde ederken kullandığı bir duvar sistemi var. Rapora onu tanımlıyor. Bunun yanında kapının o duvara bağlanması, montajı var. Montaj detayları var. Hangi malzemeleri kullanıyor, duvarla kasa arasında ne gibi yalıtım malzemeleri kullanıyor, kaç tane vida atıyor, hangi mesafelerde atıyor?.. Bu detaylar bizim raporumuzda tanımlı. Sahada da bunun aynı şekilde uygulanması lazım ki, burada elde ettiği test sonucunu alsın. Ülkemizdeki en büyük eksiklerden biri ise sahada uygulama kontrolünün yetersiz olması. Ne kullanıcı ne yapı sahibi ne de sahadaki kontrolör bu bilince sahip. Yangın mühendisliği konusunda verdiğimiz hizmetlerin en önemlisi bu. İkincisi, ulusal ve uluslararası mevzuatlara göre baskılama ve söndürme için sistemler tasarlamanız lazım. Bu da aktif koruma önlemleri dediğimiz kısım.
Yine şahit olduğumuz olumsuz durumlardan biri de, sistemlerin devreye alınma sırasında ve devreye alındıktan sonra son kontrollerinin zayıf yapılması. Örneğin bir yatırımcı bu sistemler için ciddi bir maliyet ödemeye hazır. Bunu ödüyor da... Ama birçok yapıda, sahada bu sistemlerin yeterli seviyede çalışmadığını görüyoruz. Doğru planlamama, doğru projelendirmeme, doğru projelendiriliyorsa bile sahada doğru uygulamama ciddi bir sorun. Efectis Era Avrasya olarak yangın mühendisliği hizmetimiz kapsamında bu konuda da çok etkin bir faaliyet yürütüyoruz. Devreye almada bulunuyoruz ve sonrasında bir yangın senaryosu işleterek yangın durumunda sistemlerin nasıl davrandığını tahlil ediyoruz.
Bunun dışında, artık dünyada yangın güvenlik mühendisliği ciddi bir seviye atladı ve biz de bu gelişmeleri yakından takip eden bir kuruluşuz. En gelişmiş bilgisayar programlarını çalışmalarımıza entegre edip, çok daha sağlıklı sonuçlar alma ihtimalimizi oldukça yükseltiyoruz.
Şantiye: Yangın mevzuatında sıkıntılar var mı?
Onur Dağ: Ülkemizdeki yangın bilinci her geçen gün artıyor. Doğal olarak yönetmeliklerde de her gelen revizyon bir öncekinden daha ileri seviye oluyor ama hâlâ tam olarak ihtiyacı karşıladığını söylemek zor. En son revizyondan sonra sektör paydaşları olarak oluşturulan çalışma grubunda bir revizyon dokümanı oluşturuldu ve bakanlığa sunuldu. Yönetmeliğin daha iyi uygulanabilmesi ve anlaşılır olması için önerilerimizi içeren bir taslak oluşturuldu. Yakın zamanda çıkmasını beklemiyoruz ama bir revizyon ihtiyacı olduğu açık.
Şantiye: Neler var bu revizyon taslağında?
Onur Dağ: Özellikle pasif korunma önlemleri konusunda önerilerimiz vardı. Yönetmelik, aktif korumada belli bir seviyede ama pasif koruma önlemleri, bu önlemlerin spesifik tanımlamaları konusunda biraz eksik. Onların geliştirilmesi için öneriler sunduk.
Şantiye: Türkiye’de yangın konusunda inşaat projelerindeki temel sıkıntı ne? En fazla dahil olduğunuz veya düzeltmek durumunda kaldığınız şey ne oluyor?
Onur Dağ: En büyük problem, sahadaki uygulamaların tasarıma uygun yapılmaması. Tasarımlar belli bir seviyede doğru oluyor. Ama sahadaki uygulama konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Türkiye’de yapı sektörü çok hızlı gelişti. Bu hızlı gelişmeye uygun yeterli teknik eleman yetiştirilemedi. Dolayısıyla sahadaki uygulamalarda da eksiklikler oluyor. Mesela laboratuvarda bir alçı panel duvar yapıldığında belli seviyede yangına dayanıklılığı sağlanır. Ama bu duvarı şantiyede kurarken laboratuvardaki ince detaylar uygulanmadığından, yangına dayanıklılığa ulaşabilmek genelde mümkün olmuyor. Testte 120 dakika dayanıklılığa ulaşırken, o konstrüksiyonu sahada aynı şekilde uygulamazsanız çok daha düşük seviyelerde bir dayanımla karşılaşılabiliyor. Bizim zaten verdiğimiz hizmetlerdeki en büyük artımız bu. Bilinci artırmak amacıyla kamu kurumlarına ve özel sektöre eğitimler veriyoruz. Onun dışında kendimiz de bu hizmetleri doğrudan müşteriye sunuyoruz.
Şantiye: Avrasya Tüneli en önemli referanslarınızdan biriydi... Diğer referanslarınız ve çalıştığınız projeler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Onur Dağ: Sanayi tesisleri, metro projeleri ve yüksek binalarda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Zaten hizmetimizin anlamlandığı alanlar da genelde bu yapılar. Çünkü endüstriyel tesislerde ve bu tip mühendislik yapılarında ciddi yangın riskleri var. Dolayısıyla yangın güvenlik önlemleri çok yoğun ve detaylı olmak zorunda. Tüneller konusunda ayrı bir uzmanlığımız da var. Çünkü tünellerde dünyada kullanılan beton segmentlerin yangına dayanıklılığı konusunda oluşturulmuş standart ve prosedürleri Efectis yazıyor. Özellikle Efectis Hollanda bu konuda uzman. Efectis Fransa ise özellikle nükleer tesislerde yangın güvenliği konusunda önemli bir deneyim ve uzmanlığa sahip. Biz de Efectis Era Avrasya olarak bu tüm bu bilgi birikimi ve deneyimden faydalanıyoruz.
Şantiye: Türkiye’de şu andaki mevcut yapı stoğunun yangın konusundaki durumu nedir?
Onur Dağ: Özellikle yangın yönetmeliği öncesinde inşa edilen yapılarımızın yangın açısından güvenli olduğunu söylemek pek mümkün değil. Yönetmelik sonrası inşa edilen yapılarda da kalite, sahadaki uygulamaların yanlışlığı, yangın güvenliği bilincinin azlığı gibi sebepler nedeniyle istenilen seviyede değil. Son dönemde bizim gibi belgelendirme ve yangın mühendisliği kuruluşlarının katkılarıyla birlikte biraz yol kat ettik. Ama maalesef öncesi için aynı şeyi söyleyemeyiz.
Şantiye: Efectis’in hedefleri kapsamında neler söylersiniz?
Onur Dağ: Efectis Era Avrasya olarak yangın mühendisliği alanında ciddi bir yatırım yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bu anlamda hizmetlerimizi çeşitlendirerek ve artırarak sürdüreceğiz. Onun dışında yurtiçinde yeni bir laboratuvar projemiz var. Diğer taraftan önümüzdeki yıl Ortadoğu coğrafyasında da yine yeni bir laboratuvar projemiz hayata geçecek. Sadece Türkiye pazarı değil Ortadoğu, Balkanlar, Avrasya da bizim hizmet verdiğimiz ve hizmetlerimizi daha genişletme amacı taşıdığımız coğrafyalar.
7 Aralık 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.