Cam Köpüğü, perlit, fenolik köpük...
Ve elastomerik yalıtım...
Elastomerik kauçuk köpük yalıtımı, 1950'lerde mantar gibi doğal yalıtım malzemeleri yerine sentetik bir alternatif olarak geliştirildi. Polimer bazlı bu yalıtım malzemesi, binalarda tesisat yalıtımı amaçlı kullanılmaya başlanarak yıllar içinde popüler hale geldi. Elastomerik kauçuk köpük yalıtımı ve endüstrilerdeki birçok farklı kullanımını gelin birlikte inceleyelim.
YAZAN: Okan Murat Erenoğlu / Kurucu Ortak Azur Yalıtım
Elastomerik Yalıtım Nedir?
Genellikle kauçuk köpük yalıtımı olarak adlandırılan elastomerik yalıtım, bağıl nem direnci ve uzun vadeli ısıl performans sağlayan kapalı hücreli bir köpük yalıtımıdır. Üç bileşenden yapılmıştır:
Sentetik kauçuk karışımı (Örneğin nitril bütadien kauçuk veya etilen-propilen-dien monomeri)
Polivinil klorür (PVC)
Kimyasal köpürtücü
Elastomerik yalıtımın benzersiz yanı, güçlü su buharı geçirgenliği direncine sahip olmasıdır; bu nedenle nem transferini önlemek için ayrıca bir buhar bariyerine ihtiyaç yoktur.
Elastomerik Yalıtım Nasıl Çalışır?
Kauçuk köpük yalıtımı, öncelikle bir ısı yalıtımı olarak çalışır. Termal verimliliği kaybetmeden mekanik sistemler için ısı kazancı ve kaybının yanı sıra yoğuşma kontrolüne yardımcı olur.
Bu yalıtımın uygulanması kolaydır; çünkü aşağıdaki belirtilen üç durum dışında ilave bir kaplamaya gereksinim kalmaz.
UV ışınlarına maruz kalma
Mekanik hasarın olasılığı
Aşırı sıcak buhar içeren ortamlarda
bir bonus olarak, elastomerik yalıtım, yaıtımın hava kanalı içinden yapılan uygulamalarda lifsiz bir alternatif sunarak proje gereksinimlerini karşılamayı kolaylaştırır.
Elastomerik Yalıtım Uygulamaları Nelerdir?
Kauçuk yalıtımı, levhalardan rulolara ve prefabrik borulara kadar çok çeşitli şekil ve kalınlıklarda üretilmektedir ve bu da ürünü farklı uygulamalar için ideal hale getirir. Elastomerik yalıtım, aşağıdaki endüstriyel ve mekanik uygulamalarda yaygın olarak kullanılır:
Soğutma sistemleri boru tesisatları
HVAC bileşenleri
İç ve dış ortamdan geçen hava kanal sistemleri
Soğutma ekipmanı (Chiller, Rooftop vb)
Mekanik sistemler
Güneş enerjisi ekipmanları
Çok yönlü ve dayanıklı bir yalıtım türü olduğundan elastomerik yalıtım, mekanik tesisat sistemlerinin güvenli ve verimli çalışmasını sağlar.
Elastomerik Yalıtımın avantajları
Elastomerik kauçuk yalıtım, farklı yüzeylere kolay yapışması ve uygulaması nedeniyle kullanıcı dostu bir yalıtım malzemesidir.
Elastomerik yalıtım da servis süresi boyunca fiziksel kararlılığını korur; aşağıdaki durumlar görülmediğinden de performans kaybı yaşanmaz.
Parçalanmalar
Kalınlık kaybı
Çatlaklar
Kauçuk, cam köpüğünden, polyiso ve fenolik köpüğe vb. gibi en yaygın kullanılan rijit yalıtım malzemelerinde daha iyi performans gösterir ve en önemli üç avantajı vardır; bağıl nem direnci, hava kalitesi kontrolü ve gürültü kontrolü.
1. Bağıl Nem Direnci Sağlar
Kapalı hücreli yapısı sayesinde milyonlarca küçük hücreli bariyerin su buharı geçişine direnç gösterir; bu nedenle neme karşı dayanıklıdır. Sonuç olarak, bu ürünlerle yapılan yalıtımlarda sistemler iki ayrı konuda korunur: Partikül içermeyen, pürüzsüz yüzeyi sayesinde küf oluşum riskini en aza indirir ve ayrıca boru/ekipmanı yalıtım altında oluşabilecek korozyona (CUI) karşı korur .
2. İç Hava Kalitesini Korur
Sıfır emisyon, çevreci olmak oldukça popüler ve önemli konular olarak karşımıza çıkıyor; çalışanları günde en az sekiz saat harcadıkları bir ortamda korumak da öyle. Elastomerik köpük, iç mekan hava kalitesini korur; çünkü:
Formaldehit veya lif içermez
Çok düşük uçucu organik bileşiklere (VOC) sahiptir
Bu nedenle operasyonunuz çok daha az kimyasal emisyon salarak çevreyi daha temiz ve daha güvenli hale getirir.
3. HVAC kaynaklı Gürültüyü Azaltır
Kauçuk yalıtımı, basit bir ısı yalıtım malzemesi olarak işlev görmenin yanında HVAC kanallarında akustik yalıtım olarak ekstra bir fayda sağlar. Proje gereksinimleri belirli bir düzeyde akustik performans gerektiriyorsa, kapalı hücreli elastomerik yalıtım, HVAC kanallarından gelen havadan ve yapıdan kaynaklanan sesi azaltır. HVAC sistemlerinde kullanılan elastomerik yalıtım etkin bir şekilde fan gürültüsünü ve sac metal titreşimini 250-500 Hz arasında tutar.
Projeniz de Elastomerik Yalıtımlara Yatırım Yapın
Elastomerik yalıtım, boru tesisatından HVAC ekipmanlarına tüm endüstriyel ve mekanik uygulamalarınız için en efektif, uygulaması kolay ve servis süresinde kararlılığını koruyan bir yalıtım malzemesidir. Neme dayanıklılık sağlayan, iç hava kalitesini koruyan ve gürültüyü azaltan bir çözüme ihtiyacınız varsa Elastomerik Kauçuk Köpüğü operasyonunuz için ideal olabilir!
14 Eylül 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.