İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 2024 yılında İstanbul’da 24 bin 948 yangına müdahale edildi. Yangınların 7 bin 574'ü hatalı ve dikkatsiz kullanımdan, 6 bin 598’i elektrik tesisatından, 4 bin 964’ü ise mekanik hata ve arızadan dolayı meydana geldi. “Yangın güvenliğini sağlamak ve hatta yangının çıkış sebeplerini bilerek yangının çıkmasını önleyici tedbirler almak gerekiyor” diyen Üçay Mühendislik Elektromekanik Sistemler Koordinatörü Haydar ÇATALBAŞLI, binalarda elektrikten kaynaklıyangınları önlemek amacıyla alınması gereken tedbirler konusunda vatandaşları uyardı: “Binalarda elektrik kaynaklı yangın tehlikesi ile mücadele, tesisat kurulum sürecinde başlıyor. Kabloların alev iletmeyen cinsten seçilmesi, izolasyonlu olması, devre kesicilerin uygun seçilmiş olması, topraklamanın doğru yapılması, pano kapaklarının izolasyonu olması ve hatta gerekli hallerde elektrikli aletlerin Ex-Proof(Alev sızdırmaz) şartlarını sağlaması da oldukça önemli. Mevcut yapılarda ise elektrikten kaynaklanan yangınların önlenmek için termal kamera ile seri arkların tespit edilmesi ve kullanılan enerjinin oluşturduğu yangın riskinin analiz edilmesi şart. Bu kapsamda Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nin 46. Maddesi’ndeki deneylerin tüm makinalara uygulanması ve her biri için topraklama testleri yapılması gerekiyor.”
Haydar ÇATALBAŞLI, binalarda yangın çıktıktan sonra can ve mal kayıplarını önlemek için alınması gereken önlemler konusunda da vatandaşları bilgilendirdi: “Binalarda meydana gelen yangınlarda can ve mal kayıplarını önlemek için binaları yangına hazırlamak gerekiyor. Bu kapsamda binalara, duman veya aleve duyarlı yangın sensörleri kurulması hayati önem taşıyor. Çünkü bina sakinlerine çok hızlı bir şekilde yangın çıktığı haberini veren bu otomatik algılama ve ihbar sistemleri binanın tahliye süresini en aza indiriyor. Yangın ihbar sistemleri, binalarda müzik yayını ve acil anons şeklinde olabiliyor. Sistemin kurulacağı yerin büyüklüğü, zon sayısı, hacimlerin akustik yapısı ve istekler, sistemin yapısını belirliyor. Tek zondan yüzlerce zona, tek anons noktasından yüzlerce anons noktasına kadar farklı büyüklükte sistemlerin tesis edilmesi mümkün."
Otomatik söndürme sistemleri kurulmalı
"Yangına başlangıç aşamasında müdahale etmek ve söndürmek içinse binalara otomatik yağmurlama yani sprinkler sistemi gibi otomatik söndürme sistemleri kurulması gerekiyor. Türkiye’de 51,5 metrenin üzerine çıkan binalarda sprinklersistemi yapılması zorunlu tutuluyor. Ancak bu sistemlerin bina yüksekliği ne olursa olsun yeni inşa edilen tüm yapılara, uygulanması hayati önem taşıyor."
Daire başına 6 kiloluk ABC tipi yangın tüpü bulundurulmalı
"Otomatik söndürme sistemi olmayan binalarda ise yangına ilk müdahale kişiler tarafından taşınabilir yangın tüpleri ile yapılıyor. Yangın tüplerinin de birkaç çeşidi bulunuyor. Daire başına 6 kiloluk ABC tipi kuru kimyevi toz ihtiva eden yangın tüpü bulundurulması yeterli olacaktır.”
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
25 Mart 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hannover Fairs, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1.800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.