Volga Nehri'nde yer alan 26 adet köprü ayağının inşaatında, beton üretimi ve pompalanması için sıra dışı bir yol izlendi ve beton santralleri yüzen sal üzerine monte edildi...
YAZAN: Rafik HASANOV / BDT ve Fransızca Konuşulan Ülkeler Satış ve Pazarlama Bölge Müdürü / ELKON
ELKON, Rusya’ya 2003 yılından bu yana 1.200 adedin üzerinde beton santrali satışı gerçekleştirerek Rusya’da en fazla tercih edilen marka unvanını yıllardır elinde bulundurmaktadır. Rusya devletinin kalkınma programı kapsamında finanse etmiş olduğu projelerin neredeyse tamamında ELKON imzası bulunmaktadır. Bu projeler ise nükleerden tarıma, petro-kimya sanayisinden altyapı projelerine uzanan geniş yelpazeyi kapsamaktadır. Bu imza, yıllarca Rusya’ya tedarik edilen kaliteli ekipman, satış sonrası hızlı ve kaliteli hizmet, müşteri odaklı çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur.
1,7 miyar USD serveti ile Rusya’nın en zengin iş adamlarından olan Arkadiy ROTENBERG’in sahibi olduğu MOSTOTREST firması Rusya’nın köklü altyapı, havalimanı ve yol inşaatı firmalarından birisidir. 2019 yılında şirket çalışan sayısı 16.000 kişiye ulaşmıştır. 2020 yılında şirket verimliliğini artırma kapsamında şirket bünyesinde köprü inşaatı ve rekonstrüksiyonu, yol, havalimanı ve zorluk derecesi yüksek mühendislik yapılarının inşaatlarını üstlenecek AO “DOROGI I MOSTY” firmasının kurulumu gerçekleştirildi. Şirketin Moskova ve Tula şehirlerinde 12 adet şubesi ve özel üretim tesisleri bulunmaktadır.
2019 yılında yapımı onaylanan Volga Nehri üzerinden geçecek olan “Klimovskiy Köprüsü” ve Tolyatti Bypass Yolu inşaatına AO “DOROGI I MOSTY” firması tarafından 2020 yılında başlanmıştır. Toplam maliyeti 140 milyar Ruble (2,3 milyar USD) olan projenin 2024 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Köprü için Volga Nehri üzerinde 26 adet taşıyıcı ayak inşaatı öngörülmüştür. Ayaklar arası mesafeler 100-150 metre arasında değişmektedir. Köprünün uzunluğu 3,7 km olacak ve 99,7 km bypass yol inşaatı ile M-5 Ural otoban ağına bağlanacaktır. Proje aynı zamanda “Batı Çin-Avrupa” Uluslararası Ulaştırma Güzergahı projesinin de bir parçası olacaktır. Köprü inşaatında 1000’in üzerinde çalışan, çift vardiya sistemi ile gece-gündüz çalışmaktadır. Hatta nehrin buz tutmuş olduğu kış aylarında bile çalışma aralıksız olarak sürmüştür.
Nehir içinde yer alan 26 adet köprü ayaklarının inşaatı için gerekli olan beton üretimi ve pompalanması için sıra dışı yol tercih edilmiştir. Beton ihtiyacını karşılayacak olan beton santralleri, yüzen sal üzerine monte edilmiştir. BELUGA-1 isimli kargo salının uzunluğu 85,5 m, genişliği ise 16,5 m, taşıma kapasitesi ise 3000 tondur. İnşaatın tüm beton ihtiyacını karşılamak için sal üzerine her birinin üretim kapasitesi 50 m³/saat olan 2 adet ELKOMIX-60 Quick Master beton santrali monte edilmiştir. Her bir beton santrali 3x20 m³ agrega bunkerine, bunun dışında ise 4x50 m³ ortak agrega bunkerine sahiptir. Santrallerin çimento ihtiyacı özel olarak üretilmiş 4x100 ton çimento silolarından karşılanmaktadır. Santraller sert kış koşullarında bile çalışmayı sağlayacak ısıtma sistemi, buhar jeneratörü, sıcak su boilerleri ile teçhiz edilmiş ve komple izolasyon paneller ile kapatılmıştır. Her ne kadar dünyada benzeri sistemlerin örnekleri olsa da bu sistem Rusya’nın sal üzerinde kurulu ilk beton santrali olma özelliğine sahiptir. Firmamız ise ilk sal santral projesini 2004 yılında Kazakistan’ının Aktau liman inşaatı projesinde gerçekleştirmişti.
Santrallerin agrega bunkerleri ilave metal ayakları sayesinde sal üzerine kolayca monte edilmiştir. Tartı konveyörlerine ve boşaltma kapaklarına rahat erişim için bunkerler çevresel bakım platformu ile teçhiz edilmiştir. ELKON tarafından Quick Master serisi beton santrallerinde yaygın olarak sunulan bu özellik, müşteriler tarafından büyük rağbetle karşılanmaktadır. Agrega bunkerinin her bir gözü ayarlanabilir çift kapak ile teçhiz edilmiştir. Bu sayede agrega tartımında yüksek hassasiyet sağlanabilmektedir. Boşaltma boğazları, boşaltma kapakları ve tartım oluğu malzemenin yoğun temas noktaları olması sebebiyle galvaniz olarak üretilmiştir.
Santrallerin kalbi niteliğinde olan mikserler ise her çevrimde 1 m3 beton üretim kapasitesine sahip olan 1500/1000 l Twin shaft mikserler olup, gövde konstrüksiyonu kaynakları tamamen robot hatlarında gerçekleştirilmektedir. Mikserin paletleri, kolları ve gövde zırhları aşınmaya karşı mukavim özel dökümden imal edilmiş olup, 550-600 HB sertliğe sahiptir. Mikserlerin otomatik yağlama sisteminin bilgisayar kontrollü olması operatöre büyük kolaylıklar sunmaktadır. Su kantarında tartılan su mikser içerisindeki mıcır, kum ve çimento karışımına iyi nüfuz edebilmesi için basınçlı pompa ve fıskiye sistemi ile üniform olarak dağıtılmakta ve bu sayede kısa sürede homojen ve kaliteli karışım elde edilmektedir.
Santralin elektrik ve otomasyon sistemi, bu konuda en sıkı taleplere sahip Avrupa standartlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Siemens PLC tabanlı otomasyon sistemi üretilen betonun EN 206-1 normuna uygun olarak gerçekleşmesini sağlamaktadır. Otomasyon sistemi kumanda panosu ve bilgisayar sisteminden oluşmaktadır. Santralde birincil kumanda olarak ELKON tarafından 15 yıldır geliştirilmesine devam edilmekte olan özel yazılımlı bilgisayar sistemi kullanılmaktadır.
5 Ağustos 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.