Özellikle artan enerji maliyetleriyle birlikte Teknik Yalıtımın pratik faydalarına ve farklı gereksinimlerine ek olarak, çok önemli olan enerji tasarruf potansiyelini de kesinlikle hatırlamakta fayda var.
Yalıtımın ekonomik faydalarına göz atacak olursak, endüstriyel yalıtım sistemleri genellikle aşağıda belirtilen motivasyonlar temelinde uygulanmaktadır:
• İşletim yönleri ve üretim süreçlerinin güvence altına alınması
• Soğuk hatlarda tesisattaki yoğuşmanın önlenmesi
• İş güvenliği ve personelin korunması
• İzin verilen maksimum ısı kaybı.
Bunlar elbette önemli hususlardır; ancak şirketlerin iyi yalıtımın ekonomik faydalarıyla da ilgileneceği varsayılabilir.
Yalıtım, enerji verimliliğini artırır ve endüstriyel emisyonları azaltmanın yanı sıra endüstriyel enerji maliyetleri ve ödenecek karbon vergisi miktarı üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir.
En uygun maliyetli yalıtım çözümü nasıl bulunur?
Endüstriyel yalıtım sistemlerinin tasarruf potansiyeli hesaplanırken enerji fiyatı, hizmet ömrü ve endüstriyel tesisin kullanım ömrü dikkate alınmalıdır.
Amaç, tesisin tüm yaşam döngüsü boyunca ekonomik fayda sağlayan bir yalıtım sistemi tasarlamak olduğunda, öncelikle hangi yalıtım kalınlığının en uygun maliyetli olduğunu hesaplamak gerekir.
Araştırmalarda Alman VDI 2055 kılavuzu, en ekonomik yalıtım kalınlığını şu şekilde tanımlar; "Yalıtım sistemine yapılan yatırımın toplamının ve kalan ısı kaybının maliyetinin, sistemin beklenen yaşam ömrü göz önüne alındığında minimum olduğu yalıtımın kalınlığıdır".
Uygun maliyetli yalıtım kalınlığı her uygulama için değişir; ancak bunu belirlemek için aşağıdaki bilgiler gereklidir:
1. Malzemeler, uygulama ve bakım harcamalarını içeren yatırım maliyetleri
2. Servis süresi boyunca ısı kaybı maliyeti.
Ek olarak, ekonomik yalıtım kalınlığı aşağıdakilere bağlıdır:
• Ortam sıcaklığı
• Yalıtım malzemesinin ısıl iletkenliği
• Yıllık çalışma süresi
• Beklenen hizmet süresi (yaşam döngüsü)
• Enerji maliyeti.
Yukarıdakiler göz önünde bulundurularak yalıtımın sağladığı tasarruf maksimize edilebilir. Daha spesifik olarak, ekonomik bir yalıtım sistemine yatırım yapmak, en iyi sonuçları ve enerji maliyetlerinde en fazla tasarrufu sağlar.
Yalıtım ile ne kadar tasarruf sağlanabilir?
Elde edilebilecek maliyet tasarrufları uygulamaya bağlı olarak değişir. Ancak genel bir kural olarak, bir tesisin yıllık işletme ve hizmet ömrü ne kadar uzun olursa ve enerji fiyatları ne kadar yüksek olursa, yalıtımın ekonomik faydaları da o kadar büyük olur.
Teknik yalıtımın en büyük tasarruf potansiyeli, yalıtılmamış bileşenlerde yatmaktadır. Bunlarda ekonomik olarak uygun bir yalıtım kalınlığına yatırım yapmak, genel maliyetleri düşürür, ancak aynı zamanda geri ödeme süreleri kısalır.
2.500’e yakın ayrı uygulamayı içeren bir araştırmaya göre, yalıtılmamış ekipmanın yalıtılması ve hasarlı yalıtım sistemlerinin onarılmasıyla amortisman süresi ortalama iki yıl, hatta bazen sadece birkaç ay olmuştur.
Kısa amortisman sürelerine ek olarak, genellikle gözden kaçan bir başka husus da, yalıtımsız sistemlerin üretim maliyetleri üzerindeki etkisidir. Birçok endüstriyel proseste sıcaklıklar çok yüksektir (600 dereceye kadar veya daha fazla); bu nedenle sistem çok fazla enerji gerektirir. Yüksek sıcaklıklar, yalıtılmamış ekipmanda çok yüksek ısı kayıplarına yol açar ve bu da tüm sistemin enerji tüketimini artırır.
YAZAN: Okan Murat Erenoğlu / Azur Yalıtım / Kurucu Ortak, Genel Md.
12 Kasım 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.