Dünyada ve ülkemizde nüfus artışına bağlı olarak artan tüketim talebi ile üretim ihtiyacı da artmakta ve endüstri tesisi gibi üretim alanları giderek daha işlevsel hale gelmektedir.
BU MAKALEYİ, ŞANTİYE®NİN MART-NİSAN 2022 (392.) SAYISININ E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA OKUYABİLİRSİNİZ.
Endüstriyel yapılar sürekli olarak üretimin gerçekleştiği; elektriğin, alev kaynaklarının ve aşırı yüklenmeden dolayı yangına sebep olabilecek makine ve ekipmanların aktif olarak kullanıldığı komplike tesislerdir.
Endüstriyel tesislerde kolay alevlenebilen maddelerin, üretilen/depolanan yanıcı ve parlayıcı malzemelerin yangın yükünün ve yangına sebep olabilecek risklerin doğru analiz edilmesi gereklidir. Aksi halde bir endüstriyel tesis yangını esnasında ortaya çıkabilecek zehirli gazlar, tesis personelinin ve çevrede bulunan canlıların yaşamını diğer tüm yapı tiplerinde çıkabilecek bir yangından daha fazla olumsuz etkileyip can ve büyük mal kayıplarına sebep olabilir.
Endüstriyel yapıların barındırdığı yüksek tehlikeli maddeler ve insan yoğunluğu sebebiyle de bu tesislerde yapılacak risk analiz çalışmaları önem arz etmektedir.
Endüstriyel yapılarda risk analizi yapılmasının başlıca sebepleri şunlardır;
Tesisin, ilgili ulusal ve uluslararası yönetmeliklere, standartlara uygun hale getirilmesi
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 6. maddesinde yer alan görev ve hukuki sorumlulukların yerine getirilmesi
Tesisin üretim kapasitesinin artması sebebiyle mevcut durumdaki pasif veya aktif yangın söndürme sistemlerinin revize edilmeleri ve yeterli hale getirilmeleri
Tesis içerisinde bulunan binaların kullanım amacının değiştirilmesi veya bina değişikliği halinde yeni binada çıkabilecek bir yangının kontrol altına alınabilecek düzeye getirilmesi
Yönetmeliğin yayım tarihinden çok önce inşa edilmiş, ancak yüksek risk barındıran tesislerin yönetmelik gereksinimlerini karşılar hale getirilmesi veya mevcut sistemlerin uygunluğunun ve yeterliliğinin kontrolü
Farklı kullanım amacındaki mevcut tesis binalarının risk analizlerinin yapılarak doğru sistemlerin seçilmesi ve ürün satın alım/işçilik maliyetlerinin azaltılması
Yangın sonrasında tesiste üretimin belli bir süre durması ile ortaya çıkabilecek büyük mali kaybın ve gizli masrafların önlenmesi
Risk analizi sayesinde tesis sigorta primlerinin azaltılması
Tesis için itfaiye veya yerel belediyelerden alınacak ruhsat sürecinde kolaylık sağlanması.
Endüstriyel tesislerde risk analizi yaparken aşağıdaki konular değerlendirilir;
Öncelikle endüstriyel yapının mimari, elektrik ve mekanik projeleri üzerinde inceleme yapılır.
Mimari inceleme esnasında yapının yangın kompartımantasyon gereksinimleri, yapı elemanları ve cephesi, acil durum tahliye imkanı, kaçış yolları, itfaiye yaklaşım ve müdahale imkanı değerlendirilir.
Elektrik projelerinde ise yapının yangın algılama ve ihbar sistemi gereksinimi, sistem ekipmanlarının sahadaki yerleşimi, yangın kontrol paneline ulaşım ve haberleşme imkanları değerlendirilir.
Aynı zamanda yapının yangın senaryosu ve bu kapsamda devreye girmesi gereken ekipmanların çalışırlığı ve yeterliliği de kontrol edilmelidir.
Mekanik tesisat incelemesinde ise yangın söndürme ve baskılama sistemlerinin hidrolik hesapları, ekipman yerleşimleri, yeterlilikleri, söndürme kabiliyetleri değerlendirilir. Yapı içerisindeki duman tahliye sistemlerinin hesapları ve projeleri kontrol edilmelidir.
Mevcut bir endüstriyel yapıda yapılan saha incelemesinde mevcut projelerle sahadaki uygulamaların birebir aynı olup olmadığı, yapılan imalatların yönetmeliğe ve montaj usulüne uygunluğu değerlendirilir.
Türkiye’de yangın mühendisliği alanında risk analizi yapabilmek için henüz bir üniversitede lisans veya resmi sertifika programı olmamasına rağmen 70 yıldır yalnızca yangın konusunda uzmanlaşan Efectis’in yetkin personeli; proje ve saha kontrollerinde tesisin aktif söndürme sistemlerini detaylı değerlendirmesinin yanı sıra, Efectis Holding bünyesindeki yangına tepki ve yangın dayanım laboratuvarlarından edindiği verilere ve tecrübelere dayanarak pasif yangın güvenlik önlemlerini geniş bir perspektifte değerlendirmekte ve işverene detaylı raporlama yapmaktadır.
Risk analizinin sonucunda şu veriler elde edilmektedir;
Tesisin yangın yüküne, tehlike sınıfına, üretim yöntemine, malzeme depolama şekline ve sahip olduğu yangın güvenlik sistemlerine göre mevcut durum iyileştirme önerileri sunulur.
Tesisteki risklerin derecelendirmesi yapılarak kritik risklere öncelik verilmesi sağlanır. Bu sayede işveren, yangın güvenliğini artırıcı kısa veya uzun vadeli faaliyetlerini bilinçli şekilde planlar.
Risk analizi sonucunda, üretim ve depolama yöntemlerinin iyileştirilmesi, mevcut risklerin minimize edilmesi sağlanır.
Yapıdaki yangın kompartımantasyon gereksinimleri belirlenerek alev ve dumanın komşu mahallere sirayeti ve sıçrama imkânı ortadan kaldırılır, dolayısıyla can ve mal güvenliği tesis edilir.
Yazan: Göktuğ KIZILBOĞA
Yangın Güvenlik Mühendisi / EFECTIS ERA AVRASYA
BU MAKALEYİ, ŞANTİYE®NİN MART-NİSAN 2022 (392.) SAYISININ E-DERGİ VERSİYONUNDAN DA OKUYABİLİRSİNİZ.
3 Nisan 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.