Arfen tarafından yerel kaynaklar kullanılarak üretilen Slab Joint Çatlak Kontrol Derzleri ile ilgili firmanın Teknik Ofis Mühendisi İnş. Y. Müh. Emrah Türer’den bilgiler aldık... Türer, “Çatlak kontrol derz profillerinin en temel faydası, daha az derz oluşturarak sanayi yapılarının en büyük sorunlarından biri olan derz kenarlarının kırılması sorununa kalıcı bir çözüm yaratılması ve ayrıca beton plaklar arasındaki yük transferini optimize ederek düşey yöndeki hareket farkını minimuma indirmesi... Bu özellikler de sistemi uzun ömürlü kılıyor” diyor.
Şantiye: Öncelikle Arfen hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?
Emrah Türer: 1999 yılında kurulan Arfen İnşaat ve Yapı Teknolojileri San. Tic. A.Ş. bugün 6 kıtada 75 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Üretim gücüyle sürekli büyüyen şirketimiz, genleşme derzleri ve bina derzleri alanında dünyanın en güçlü firmaları arasında yer alıyor. Arfen, alt ve üst yapı projelerinde, yol ve köprü inşaatlarında yaygın olarak kullanılan Genleşme Derzleri, Mesnetler, Dilatasyon Profilleri, Su Tutucu Bantlar, Duvar ve Köşe Koruma Sistemleri, Su Yalıtım Ürünleri, Dekorasyon ve Paspas sistemlerinin yanı sıra farklı sektörlerde kullanılan ara mamullerin üretim ve satışını da gerçekleştiriyor. Kuruluşumuzdan bu yana ana felsefemiz olan “Arfen Çözüm Üretir” sloganına layık olmaya çalışarak tüm ekibimizle yeni gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz.
Şantiye: Slab Joint Çatlak Kontrol Derzleri nedir, kısaca anlatır mısınız?
Emrah Türer: Dünyanın gelişmiş ülkelerinin tamamının özellikle sanayi yapılarında, depo ve hangar tipi yapılarda, zemin plak betonlarının birleşim yerlerinde hem derz kenarlarını korumak (güçlendirmek) hem de zemin betonları arasında yük aktarımını sağlamak için özel sistemler kullanılıyor. Arfen İnşaat ve Yapı Teknolojileri olarak Türkiye’de yerel kaynakları kullanarak ürettiğimiz Slab Joint Çatlak Kontrol ürünlerimiz ile bu sistemi hem Türkiye’de yerel projelere hem de Avrupa’daki endüstriyel tesis projelerine Arfen kalitesi ile müşterilere ulaştırıyoruz.
Şantiye: Slab Joint Çatlak Kontrol Derz ürünleriniz Avrupa pazarında nasıl bir yer edindi?
Emrah Türer: Uluslararası standartlarda üretmekte olduğumuz Slab Joint ürünlerimiz, kalitesi ve dayanıklılığı sayesinde Avrupa’daki iş ortaklarımıza yüksek performanslı ve uzun ömürlü çözümler sağlıyor ve bu da Avrupa pazarındaki konumumuzu güçlendiriyor. Üretim süreçlerimizi yerel kaynaklarla destekleyerek uygun maliyetli çözümler sunabiliyoruz. Ayrıca Avrupa’ya yakınlık, ihracat süreçlerimizi hızlandırıyor ve müşterilerimize hızlı teslimat imkânı sağlıyor. Yerel ekonomiye katkı sağlarken, uluslararası arenada da Türkiye’nin mühendislik gücünü temsil ediyoruz.
Şantiye: Arfen Slab Joint ürünleriniz ne tarz projelerde tercih ediliyor?
Emrah Türer: Slab Joint Derz Profil ürünlerimiz özellikle ağır taşıt yüklerine hizmet verecek tek katlı hangar tipi sanayi yapılarında, geniş alanlarda uygulanan saha betonlarında, liman ve havalimanı projelerinde son yıllarda hemen hemen her yerde karşılaşmaya başladığımız reach truck tipi malzeme taşıyıcıların olduğu endüstriyel yapıların zemin betonları ve depo gibi yerlerde yaygın olarak kullanılıyor.
Şantiye: Çatlak kontrol derz profillerinizin temel faydaları nelerdir?
Emrah Türer: En temel faydası, daha az derz oluşturarak sanayi yapılarının en büyük sorunlarından biri olan derzlerin kenarının kırılması sorununa kalıcı bir çözüm bulmuş olması. Örnek vermek gerekirse, 5000 m2 bir saha betonunda derz miktarının 1000-1200 metrelerden 100-150 metrelere düşürüyor. Arfen Slab Joint Derz Profillerinin en büyük avantajlarından birisi de, oluşan bu az derz miktarına rağmen bu derzlerin kenarlarının da çelik lamalar ile takviye edilmesi sebebiyle köşelerin özellikle tekrarlı araç yükleri altında zarar görmesinin engellenmesi. Ayrıca, beton plaklar arasındaki yük transferini optimize ederek düşey yöndeki hareket farkını da minimuma indiriyor. Bu da beton plaklar arasında yumuşak bir geçiş sağlıyor. Bu özellikler, sistemi uzun ömürlü kılıyor.
Şantiye: Sahada Slab Joint Derz Profilleri nasıl yerleştiriliyor?
Emrah Türer: Slab Joint Çatlak Kontrol Derz Profilleri, beton dökümü öncesinde zeminde sabitlenerek iki ayrı zemin betonunun birleşim yerlerinde konumlandırılıyor. Çelik elemanlar, betonun kenarlarını korurken, yük transfer plakaları da beton plaklar arasında yük aktarımını sağlıyor.
Zemin betonu dökümü öncesinde Slab Joint Derz Profillerinin yerleşimi proje özelinde belirlenen karolaja göre gerçekleştiriliyor. 30 metre x 30 metrelik bir alanın beton dökümü tek bir seferde gerçekleştirilebiliyor. Geleneksel kesim ile oluşturulan derzlere göre en büyük avantajlarından biri de bu oluyor diyebiliriz. Kesim ile oluşturulan derz aralıkları 4 ile 6 metre genişliğinde olurken Slab Joint ürünlerimiz ile 35 metre x 35 metre gibi bir alan derzsiz olarak imal edilebiliyor. Kesim ile oluşturulan derzlerde önce betonun dökülmesi gerekmekte ve hava koşullarına bağlı olarak 4 ile 12 saat içerisinde kesim işleminin bitirilmesi gerekiyor. Çok erken ya da geç yapılması ilave tamir işlerini de yanında getirebiliyor. Ayrıca geciken kesim uygulamalarında beton reaksiyona devam ettiğinden istenmeyen çatlaklar meydana geliyor. Slab Joint ürünlerimiz ile hiç buna gerek kalmadan imalatlar kolaylıkla yapılabiliyor. Beton dökümünün yapılacağı alan hazırlanmışsa tek yapılacak işlem derz profillerinin proje özeline göre belirlenen düzende zemine montajı yapılarak sabitlenmesi olacaktır. Ayrıca beton dökümü gerçekleştirilirken aynı anda diğer alanların da hazırlığı yapılabiliyor.
Şantiye: Tasarım aşamasında nelere dikkat edilmeli?
Emrah Türer: İlk olarak, beton plak kalınlığı ve üzerindeki yük kapasitesi belirlenmeli. Daha sonra, yük aktarım elemanlarının kalınlığı ve konumu doğru şekilde tasarlanmalı. Dökülecek olan betonun kalınlığına bağlı olarak farklı yükseklikte derz profilleri kullanılmalı. Zeminin taşıma kapasitesi ve yay katsayısına bağlı olarak belirlenen kalınlıktaki saha betonu yeterli miktarda hasır çelik içermeli. Bu uygulanan donatı oranı ile plak beton büzülmeye başladığında, çatlak kontrol derzini ankrajlardan kendine doğru çekecek ve üzerindeki plastik cıvataları çekme kuvveti ile kopartarak, derz doğal olarak oluşacaktır.
Slab Joint ürünlerimizin dışında daha öncesinde kesim derzi ile imal edilmiş zemin betonlarındaki kırılmış, çatlamış yerler içinde Arfen Repair Joint ürünümüz ile uzun ömürlü bir çözüm sunuyoruz. Bu tip derzlerde hasarlar oluşmaya başladığı anda harekete geçilip hızlı bir şekilde tamirinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Ama sürdürülebilirliği sağlayabilmek adına tamirler için harç yerine daha doğru ve uzun ömürlü olan bir sistem seçilmelidir. Aynı tekrarlı yükler altında bir süre sonra sadece harç ile tamir edilmiş derzlerde hasarlar yeniden görülecektir. Arfen Repair Joint Profilleri işte tam burada devreye giriyor. Özellikle tekrarlı teker yüklerinin neden olduğu darbe etkileriyle endüstriyel zemin betonlarında ve derzlerde meydana gelen bu hasarların onarımına kalıcı bir çözüm sunuyoruz.
Şantiye: Slab Joint ürünleriniz, geleneksel kesim derzlerine göre ne gibi avantajlar sunuyor?
Emrah Türer: Biliyorsunuz dünyada üretim yöntemleri gün geçtikçe daha yüksek hassasiyete ulaşıyor ve sanayi yapılarında daha fazla hassas forkliftler, otonom cihazlar kullanılıyor. Üretim sonrası taşıma ve depolama süreçlerinde ürünlerde meydana gelen hasarlar ciddi manada ekonomik kayıplara sebep oluyor. Bir sanayi yapısında en önemli yapı unsuru zemin ve ikincisi de çatı ve cephedir. Zemindeki her düzensizlik üretim kalitesinin düşmesine sebep olur. Kesim derzleri, beton dökümünden sonra, beton kalınlığının en az dörtte biri derinliğinde olacak şekilde, genellikle 4 ila 6 metre aralıklarla kesilerek oluşturulur ve dolgu malzemeleriyle tamamlanır. Ancak bu yöntem, zamanla dolgu malzemelerinin aşınması, derz kenarlarının kırılması gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda kesim yapılan kısımdan betonun alt yüzüne doğru yansıma çatlakları oluşur. Çatlak Kontrol Derzleri uluslararası standartlara girmiş ve Amerikan Beton Konseyi raporlarında da bu derzlerin yapılması neredeyse zorunluluk haline getirilmiştir. Slab Joint Derz Profilleri ile tek seferde 35 x 35 m’lik bir alanın betonu tek seferde derzsiz olarak dökülebilmektedir. Bununla birlikte Slab Joint ürünlerimiz uzun ömürlü ve dayanıklı bir yapı sunmaktadır. Başlıca avantajlarını şöyle özetleyebilirim:
Kenar Koruması ve Uzun Ömür: Çelik profiller, özellikle sert tekerlekli ve ağır forklift vb. araçların tekrarlı geçişleri altında beton kenar ve köşelerinin zarar görmesini önleyerek uzun ömürlü bir koruma sağlar.
Yük Aktarımı: Gövdesinde bulunan S355 JR kalitesindeki yük transfer plakaları 60 cm ara ile teker yüklerini beton plaklar arasında transferini sağlarken, aynı zamanda düşey hareket farklılığını da en aza indirir.
Bakım Kolaylığı: Geleneksel derzlerde dolgu malzemelerinin düzenli olarak yenilenmesi gerekirken, Slab Joint sistemlerinde böyle bir ihtiyaç bulunmamaktadır.
Estetik ve İşlevsellik: Kesim derzleri zamanla yüzey bozulmalarına ve çatlaklara sebep olabilir. Slab Joint sistemleri ise zemin üzerinde estetik bir görünüm sunarken işlevselliğini de korur.
Şantiye: İnşaat sektörü Slab Joint Çatlak Kontrol Derz Profil ürünlerini neden tercih etmeli?
Emrah Türer: Geleneksel yöntemler, düşük ilk maliyetleri nedeniyle cazip görünebilir. Biz meslektaşlarımıza, bu hesabı yaparken biraz daha dikkatle yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çatlak kontrol derzi kullanıldığında, büyük saha plak betonlarında kalıp işçiliği ve derz kesim işçiliği ve yerine göre derz dolgu işçiliği sıfıra iniyor, uygulamadan kaynaklı riskler (Düşük yükseklikte derz kesimi, geç derz kesimi sebebiyle oluşabilecek kontrolsüz çatlaklar vb.) ortadan kalkıyor. Ayrıca, ağır yük taşıyan araçların yoğun kullanıldığı projelerde, dayanıklılığı sayesinde bu sistemlerin tercih edilmesi büyük önem taşıyor.
Geleneksel kesim ile oluşturulan derzlerde, dinamik yükler altında derz kenar/köşe hasarları sıkça meydana geliyor. Bununla birlikte meydana gelecek malzeme düşmelerinde de çıplak bırakılan bu kenarlar kolayca kırılabiliyor. Bu tür durumlar, işletmelere yüksek bakım maliyeti ve operasyonel kesintiler olarak geri dönüyor. Slab Joint ürünlerimiz ise derz kenar ve köşelerinde oluşabilecek hasarları önleyerek işletmelerin operasyonel sürekliliğini sağlıyor. Ağır yüklere ve yoğun trafiğe dayanıklılığı sayesinde hem endüstriyel hem de ticari projeler için ideal bir çözüm sunuyor. Bu nedenle, Slab Joint ürünlerimiz hem teknik performans hem de uzun vadeli yatırım açısından üstün bir çözümdür.
Şantiye: Bu sistemin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Emrah Türer: Bu sistem ister bizlerden temin edilsin, isterse başka bir işletmeden alınsın plak betonları için “vazgeçilmez” ve neredeyse bir “zorunluluk” olarak görülebilir. Hasır çelik plak beton için ne ise, çatlak kontrol derzi de sanayi yapıları için odur. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yaklaşık yetmiş yıldır neredeyse standart olarak kullanılıyor.
Slab Joint ürünlerine olan talep, özellikle endüstriyel tesis projelerinde giderek artıyor. Geleneksel kesim ile oluşturulmuş derz kenarları, özellikle sert tekerlekli ve ağır yük taşıyan forkliftlerin geçişlerinde kolayca zarar görebiliyor ve zamanla kırılmalar meydana geliyor. Bu durum, işletmeler için hem performans kaybına hem de yüksek bakım maliyetlerine yol açıyor.
Slab Joint ürünleri ise bu soruna dayanıklılık, uzun ömür ve verimli yük aktarımı ile çözüm sunuyor. Gelecekte, daha sürdürülebilir malzemeler ve yenilikçi tasarımlarla bu sistemlerin performansının ve çevresel katkılarının artacağını düşünüyoruz. Teknolojinin gelişimiyle birlikte, daha hızlı montaj imkânı sunan sistemlerin yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Özellikle ağır yüklerle iş yapan sektörlerde bu sistemlerin önemi giderek artacak.
Şantiye: Türkiye’de üretilen Slab Joint Çatlak Kontrol Derz Profilleriniz ile ilgili bir mesajınız var mı?
Emrah Türer: Türkiye’de ürettiğimiz bu ürünler, şu an uluslararası standartlar neyi gerektiriyorsa bu kalite anlayışına haiz olarak üretiliyor. Sektörümüzün tüm paydaşları müsterih olmalıdırlar ki, bugün dünyanın en gelişmiş sanayi yapıları ve lojistik merkezlerinde kullanılan derz modeli budur ve aynı standartlarda hesapları yapılarak ve yüksek hassasiyette fabrikalarımızda üretilmektedir. Endüstriyel zeminlerinizde dayanıklılık ve güven için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
ŞANTİYE®
Daha iyi yapılar için...
11 Şubat 2025
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2025 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Artus, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Deutsche Messe, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Molecor, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Samsung, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Viessmann, Wermut, Wilo, Winsa, XCMG, Xylem ve ZF'nin değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1800 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.