Engelli veya hareket kısıtlılığı olanların hareketliliğini sağlamak için çeşitli mimari düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle rampa kadar ERİŞİLEBİLİR MERDİVENLERİN de düzenlenmesi gerekmektedir.
1.6. MERDİVENLER
Yürüyüş güzergahındaki kot (seviye) farklılıklarının aşılmasında ve katlar arası erişim için tasarlanacak merdivenlerin de erişilebilir olması gerekmektedir.
Yürüyen merdivenler erişilebilir çözüm olarak kabul edilmemektedir. Ayrıca döner basamaklı merdivenler de kullanım zorluğu nedeniyle erişilebilir değildir.
Merdivenlerin yer seçimi önemlidir. Merdivene yandan yaklaşılmasını sağlamak amacıyla merdiven, yürüyüş istikametine dik olarak tasarlanmalıdır. Mevzuatla belirlenmiş olan kullanıma sahip binalar dışındaki kamu kullanımına açık binalardaki tüm merdivenlerde merdiven başlangıcında ve bitiminde hissedilebilir uyarıcı yüzey bulunmalıdır. Uyarıcı yüzey merdiven genişliğinde, merdivenin başlangıcının 30 cm öncesinde ve bitiminden 30 cm sonrasında, 60 cm derinliğinde olmalıdır. Uyarıcı yüzey, 210 cm’den fazla derinliği olan sahanlıklarda da uygulanmalıdır.
Bina içindeki dikey dolaşım için kullanılan merdiven aynı zamanda yangın kaçış merdiveni ise, bu merdivenlerde uygulanacak basamak ucu kaymaz şerit ve hissedilebilir uyarıcı yüzeyin, insanların emniyetli ve hızlı bir şekilde tahliyesini engellememesi; kaymayı önleyen ve ayrıca Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği’nin 26. ve 29. maddelerinde belirtilen yanmazlık şartlarını taşıyan malzemeden yapılması gerekmektedir. Sadece yangın kaçış merdiveni olarak kullanılan merdivenler Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği’ne uygun olmalı ve bunlarda uyarıcı yüzey uygulaması yapılmamalıdır.
Merdivenlerde tasarımda ve uygulamada tüm basamakların derinlik ve yüksekliği aynı olmalıdır. Açık rıhtlı merdivenler kullanılmamalıdır. Merdivenlerde en fazla 12 basamakta bir sahanlık yapılması gerekmektedir.
Tüm merdivenlerde, merdivenin her iki tarafında tırabzan (korkuluk) veya tırabzan yapılmasını gerektirmeyecek duvar veya parapet bulunmalıdır.
Kazaları ve yaralanmaları önlemek için tırabzanlarda dikme arası boşluk 10 cm olarak uygulanmalıdır. Genişliği 300 cm’den fazla olan merdivenlerde, dolaşım/sirkülasyon alanında kalmıyor ve takılma, çarpma gibi tehlike oluşturmuyorsa; sedye geçişi gerektiren sağlık veya acil toplu tahliye gerektiren okul gibi binalarda risk oluşturmuyorsa merdiven ortasında ilave olarak tırabzan yapılabilir.
Merdivenin her iki tarafında 90 cm yükseklikte 1. düzey ve 70 cm yükseklikte 2. düzey küpeşte bulunmalıdır. Tırabzanlarda, duvar yüzeylerinde ve tırabzanlı parapetlerde küpeşte uygulamaları aşağıdaki görselde gösterilmektedir.
Tırabzan ve küpeştelerin merdiven üzerinde kaplayacağı alan, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te belirlenen merdiven genişliğine ek olarak tasarlanmalıdır.
Küpeşte, merdiven başlangıcından 30 cm önce başlamalı ve bitiminden 30 cm sonra devam etmelidir. Ancak küpeştenin 30 cm’lik uzantısı dolaşım (sirkülasyon) alanında kalıyor ve takılma, çarpma gibi tehlike oluşturuyorsa, 30 cm uzatma uygulaması yapılmamalıdır. Küpeştenin uçları duvara sabitlenmiş veya yarım ay şeklinde yuvarlatılmış olmalıdır.
Az görenler için tırabzan ve küpeştelerin bulunduğu yüzey ile zıt renkte olması tavsiye edilir. Küpeşteler dayanıklı olmalı, tırabzanlara ve duvara emniyetle yük taşıyabilecek ve iletebilecek şekilde sabitlenmelidir.
Küpeştenin bulunduğu duvar veya tırabzan ile arasındaki mesafe en az 4 cm olmalıdır.
Küpeştelerin çapı veya genişliği 32 mm-45 mm arasında olmalıdır. Küpeşte bir duvar veya tırabzan üzerine sabitleniyorsa, belirtilen ölçülere uygun olarak düzenleme yapılmalıdır. Küpeşteler tutulabilecek özellikte olması kaydıyla farklı formlarda olabilir; ancak daha rahat kavranılabilmesi sebebiyle dairesel formda küpeşteler tercih edilmelidir. Küpeşte kavrama yüzeyi süreklilik sağlamalıdır.
Basamakların bazı özellikleri iç ve dış mekanda farklılık göstermelidir. Merdiven dış mekandaysa, örneğin bahçede veya bina girişindeyse, basamak genişliği (derinliği) en az 30 cm, basamak yüksekliği (rıht yüksekliği) ise en fazla 15 cm olmalıdır. Basamakların ucunda merdiven genişliğince zemin ile zıt renkte ve çıkıntı yapmayacak şekilde 2,5 cm eninde kaymaz şerit uygulanmalı veya kaymayı önleyici işlem yapılmalıdır.
İç mekandaki merdivenlerde, örneğin kat merdivenlerinde, basamak genişliği (derinliği) en az 27 cm, basamak yüksekliği (rıht yüksekliği) en fazla 16 cm, erişilebilirliğin sağlanması için ayrıca bir düzenleme varsa (rampa, asansör gibi) en fazla 18 cm. olmalıdır. İç mekan merdiven basamaklarının ucunda, merdiven genişliğince zemin ile zıt renkte ve çıkıntı yapmayacak şekilde 4-5 cm. eninde kaymaz şerit uygulanmalı veya kaymayı önleyici işlem yapılmalıdır.
Tüm basamakların uçları çıkıntısız (damlalıksız) tasarlanmalı ve uygulanmalıdır.
Basamak uçlarında geleneksel olarak yapılan damlalıklar, merdiveni kullanabilen, ancak ayağını bir üstteki basamağa çıkarmakta zorlananlar, çok kısa boylu kişiler ve sivri burunlu ayakkabı giyenlerin takılmasına ve kaza geçirmesine neden olmaktadır. Projede çıkıntısız yapılan basamak uçlarının projeye göre uygulandığından, yapım sürecinde emin olunmalıdır.
Not: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kılavuzdan resmi izinler alınarak derlenmiştir.
6 Ağustos 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.