Allianz Trade’in İnşaat Sektörü Risk Raporu’na göre, Batı Avrupa’daki iflas artışlarına karşın Türkiye’de inşaat sektörü büyümeye devam ediyor. ABD’de inşaat sektöründeki iyileşmenin ise bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren olması bekleniyor. Raporda ayrıca, küresel inşaat üretiminin 2030 yılına kadar 15,5 trilyon dolara ulaşacağı vurgulanıyor.
Allianz Trade İnşaat Sektörü Risk Raporu yayınladı. Küresel inşaat sektörünün önemli bir büyüme ve dönüşüm sürecinden geçtiği vurgulanan rapora göre "kentleşme", "demografik yapı", "altyapıya yönelik artan yatırımların" etkisiyle inşaat talebi artıyor. Raporda Çin, ABD ve Hindistan’ın başı çektiği küresel inşaat üretiminin 2030 yılına kadar 15,5 trilyon dolara ulaşacağı, bu üç ülkenin tüm küresel büyümenin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturacağı öngörüsü de yer alıyor.
Batı Avrupa’da sektörde iflaslar artıyor
Allianz Trade İnşaat Sektörü Risk Raporu’na göre Avrupa’da likidite küçük oyuncular için sorun olmaya devam ederken sektörde iflaslar artıyor. İnşaat sektörü ağırlıklı olarak daha uzun nakit dönüşüm çevrimleriyle çalışan KOBİ'lerden oluştuğu için faiz oranlarının yükseldiği ve finansal koşulların sıkılaştığı ortamda bu şirketler artan girdi maliyetleri ve finansman sorunlarıyla mücadele ediyor. Bu nedenle, Batı Avrupa'da inşaat sektöründe iflas sayıları yüksek seyretmeyi sürdürüyor.
Salt inşaat sektörü ve gayrimenkul alanındaki ticari iflas vakaları Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve İtalya'da toplam ticari iflasların yüzde 20’den fazlasını oluşturuyor. ABD'de ise mevcut konut arzının kısıtlı olması nedeniyle yeni konut inşaatlarının hız kesmediğine değinilen raporda, ileriye dönük olarak, faiz oranlarının düşmeye başlaması ve makroekonomik zeminin iyileşmesiyle 2024 yılının ikinci çeyreğinden itibaren sektörün canlanabileceği belirtiliyor.
Türkiye’ İnşaat Sektörü Büyümeye Devam Ediyor
Allianz Trade İnşaat Sektörü Risk Raporu’nda, Türkiye'de inşaat sektörünün, dinamik yapısı ve proje çeşitliliği ile büyümeye devam ettiği belirtiliyor. Ancak, malzeme fiyatlarındaki dalgalanmalar, iş gücündeki sorunlar ve teknolojik adaptasyon gibi konuların sektörün karşılaştığı önemli zorluklar olduğunun da altı çiziliyor.
Allianz Trade’in hazırladığı rapora göre, 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde Türkiye genelindeki konut satışları 993.835 oldu. 2023 yılının üçüncü çeyreğine ait GSYH'nin sektörel analizine göre inşaat sektörü yüzde 8,1'lik bir artışla öne çıktı. Raporda ayrıca, Türkiye inşaat sektörünün gelecekte daha da rekabetçi ve sürdürülebilir olabilmesi için stratejik planlamaların sürekli olarak güncellenmesi, sektör paydaşlarının da bu zorluklara etkili çözümler bulması gerektiğine dikkat çekiliyor. Özellikle de bölgedeki savaş nedeniyle son yıllarda yurt dışı projelerde ivme kaybeden sektörün bölgede siyasi atmosferin iyileşmesiyle birlikte körfez ülkelerinde bu kayıpları telafi edebileceği öngörüsüne yer veriliyor.
Güçlü Yönler
- Kentleşme ve nüfus artışı nedeniyle yüksek talep
- Altyapı geliştirmelerine yönelik artan yatırımlar
- Sürdürülebilir ve yeşil inşaata yönelik artan ilgi
- Akıllı şehirler konsepti üzerine artan çalışmaların inşaat alanında gelişmeyi/ilerlemeyi zorlayıcı etkisi.
Zayıf Yönler
- Döngüsellik/Çevrimsellik oranı yüksek
- Maliyet kontrolü ve program/süreç yönetimi zor
- Sektörde beceri açığı, kalifiye eleman eksikliği var
- Düzenleyici ve çevresel zorluklar.
Neler Takip Edilmeli?
Çimento, beton ürünleri ve benzeri ürünlerin fiyat artışları yavaşladı. Ancak fiyat eğilimleri hâlâ yukarı yönlü. Örneğin, Euro Bölgesi'nde çimento fiyatları yılda yüzde 17'nin üzerinde artmaya devam ediyor. Enflasyonist ortamda iş gücü açığıyla boğuşan sektörde ücretler de artıyor. Son veriler inşaat işçileri için ücret artışının tüm bölgelerde yüzde 4'ün üzerinde olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, hem ABD'de hem de Avrupa'da çıktı fiyatları girdi fiyatlarından daha hızlı artıyor ve şirket kârlılığını destekliyor. Önümüzdeki dönemde hem çıktı hem de girdi fiyatlarındaki görünümün aşağı yönlü olması marjları koruyacaktır. Ancak, faiz oranı yükü, özellikle net borçlanmanın yüzde 75'in üzerinde olduğu Kanada, İsveç, Norveç ve ABD'de sorun olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Likidite küçük oyuncular için sorun olmaya devam ederken sektörde iflaslar artıyor. İnşaat sektörü ağırlıklı olarak daha uzun nakit dönüşüm çevrimleriyle çalışan KOBİ'lerden oluşuyor. Faiz oranlarının yükseldiği ve finansal koşulların sıkılaştığı ortamda bu şirketler artan girdi maliyetleri ve finansman sorunlarıyla mücadele ediyor. Bu nedenle, Batı Avrupa'da inşaat sektöründe iflas sayıları yüksek seyretmeyi sürdürüyor. Salt inşaat sektörü ve gayrimenkul alanındaki ticari iflas vakası sayısı birlikte ele alındığında Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve İtalya'da toplam ticari iflasların yüzde 20’den fazlasını oluşturuyor. İflaslardaki değişimler daha sıkı bir şekilde takip edilmeli.
Küresel inşaat sektörü önemli bir büyüme ve dönüşüm sürecinden geçiyor. Kentleşme, demografik yapı, altyapıya yönelik artan kamu - özel sektör yatırımları ve benzer faktörlerin etkisiyle inşaat talebi artıyor. Sektörde Çin, ABD ve Hindistan olmak üzere üç ülkenin başı çekmesiyle küresel inşaat üretiminin 2030 yılına kadar 15,5 trilyon dolara ulaşması ve söz konusu üç ülkenin de tüm küresel büyümenin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturması bekleniyor.
2022 yılında sektörde ortalama FVÖK marjı yüzde 5 civarındaydı ancak bir bölgeden diğerine büyük farklılık gösteriyordu. İnşaat sektöründe likidite kritik bir faktör çünkü firmalar ödemelerini taksitler halinde alıyor ama malzemeler ve işçiliği gelir elde etmeye başlamadan önceden kendilerinden finanse etmeleri gerekiyor. Covid-19 salgını sırasında birçok inşaat firması likidite sorunlarıyla karşılaşmış olsa da likidite pozisyonları o döneme göre iyileşti. Yine de işletme sermayesi gereksinimleri yüksek kalmaya devam ediyor.
Alt sektörler bazında değerlendirildiğinde, yeşil dönüşüm ve gelişmekte olan ekonomilerin kalkınmasıyla birlikte dünya genelinde altyapı projelerine yapılan kamu harcamalarının artması, altyapı inşaatlarına yönelik segmentte önemli bir büyümeye yol açabilir. Diğer yandan, konut inşaatı segmenti, başta artan faiz oranları ve emlak piyasasındaki yüksek değerlemeler nedeniyle zorluklarla karşılaşması muhtemel görünüyor.
Konuta yönelik inşaat faaliyetleri sekteye uğrasa da hâlâ ayakta. Yüksek faiz oranlarının uzun dönemli konut kredisi maliyetlerini artırmasıyla konut fiyatları Almanya'da 2023'ün ikinci çeyreğinde yüzde10'a yakınolmak üzere önemli ölçüde düşerken diğer Avrupa ülkelerinin çoğunda ve ABD'de fiyat artışları yavaşladı. Konuta yönelik inşaat ruhsatı sayısında da çoğu ülkede bir yılı aşkın süredir mütevazı bir düşüş var. Avrupa'da kredi anketleri inşaat üretiminde 2008 yılındakine benzer bir düşüşe işaret ediyor ancak veriler halihazırda dipten dönüşün başladığına işaret ediyor ve yenileme/renovasyon faaliyetleri de destekleyici olmayı sürdürüyor. ABD'de mevcut konut arzının kısıtlı olması nedeniyle yeni konut inşaatları hız kesmedi. İleriye dönük olarak, faiz oranlarının düşmeye başlaması ve makroekonomik zeminin iyileşmesiyle 2024 yılının ikinci çeyreğinden itibaren sektörün canlanmasını bekliyoruz.
Konut dışı inşaat sektöründe ise ABD ciddi büyüme gösterirken Avrupa onu geriden takip ediyor. Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) ve CHIPS Yasası, ABD'de konut dışı inşaat harcamalarında önemli bir artışa neden oldu. Özellikle imalat sanayiine yönelik inşaatlar son birkaç yıldır çok hızlı şekilde büyüyor. Eylül 2023 itibariyle yıllık yüzde 62 artan imalat sanayi inşaat harcamalarında 2022 yılı başından beri neredeyse dört katına çıkan bilgisayar, elektronik ve elektrik imalatına yönelik inşaat harcamaları başı çekiyor. Ancak Avrupa'da konut dışı inşaat sektöründe büyüme durgun seyretmekte. Altyapı segmentine yönelik inşaat sektöründe de ABD’de de büyüme Avrupa'yı geride bırakıyor ve ABD'de genel olarak Avrupa'ya kıyasla daha güçlü bir büyüme beklediğimiz için bu farkın 2024 yılında da devam etmesini olasılık dahilinde olduğunu söylemek mümkün.
Türkiye İnşaat Sektörü
Son dönemde enerji fiyatlarındaki oynaklık, küresel çapta enflasyon endişelerinin artmasına neden oldu.
Genel görüşün, faiz oranlarının önümüzdeki aylarda daha fazla artmayacağı yönünde olduğunu söylemek mümkün. FED Başkanı Powell, faizlerin zirve noktasına ulaştığına yönelik görüşlerin ortaya çıkmaya başladığını ve bundan sonra gündemin indirimlere doğru evrileceğini ifade etti.Özellikle FED’in sıkı para politikasındaki kararlı duruşu, gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı zorlukları artırdı. Bu ülkeler, küresel ekonomideki kayıplarla birlikte artan borçlanma maliyetleri ve sermaye çıkışlarıyla başa çıkmak zorundalar. Bu zorlukların, ilgili ülkelerin kalkınma süreçlerine verdiği zarara dikkat çekici bir vurgu yapılıyor.Türkiye'de ise ortodoks politikaların sürdürülebilirliği konusundaki endişelerin azalması ve cari yılda FED’in muhtemel gevşemesiyle birlikte diğer benzer ülkelerde olduğu gibi beklentiler pozitif yönlüdür. Diğer taraftan, geçtiğimiz çeyrek dönemde enflasyonla mücadele için yüksek faiz artışlarına ek olarak düşük kur politikasının ve genişletici maliye politikasının terk edilmesi, Aralık 2021'de başlanan TL Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından vazgeçilmesi öne çıkmıştır. Bu adımlar, ekonomide "rasyonel politikalara dönüşün hız kazandığı" şeklinde değerlendirilmiştir.
İnşaat Sektörü Genel Görünümü
Türkiye İnşaat Sektörü: Detaylı İnceleme
1. Konut İnşaatında Artış: Büyük şehirlerde konut projelerinde gözle görülür bir artış yaşanmıştır, özellikle şehirleşmenin hız kazandığı bölgelerde konut talebi yüksektir.Yerli ve yabancı yatırımcılar, konut sektöründeki potansiyeli değerlendirerek çeşitli projelere odaklanmıştır.
2. Altyapı Projeleri: Yüksek hızlı tren hatları, otoyollar, enerji santralleri ve su yönetimi projeleri gibi altyapı projelerine yapılan yatırımlar, ülkenin genel kalkınmasına önemli katkılar sağlamıştır.Kamu-özel sektör iş birlikleri, büyük ölçekli altyapı projelerinin finansmanını ve uygulanmasını kolaylaştırmıştır.
İnşaat Teknolojilerindeki Gelişmeler
1. Dijitalleşme ve BIM Uygulamaları:İnşaat sektörü, proje yönetiminde etkinliği artırmak ve hata oranlarını minimize etmek amacıyla Building Information Modeling (BIM) gibi dijitalleşme araçlarına yönelmiştir. BIM, projelerin daha önce hiç olmadığı kadar ayrıntılı bir şekilde planlanmasına ve yönetilmesine olanak tanımıştır.
2. Yeşil İnşaat Projeleri:Çevresel sürdürülebilirlik odaklı yeşil inşaat projeleri, sektördeki geleceği şekillendirmektedir. Enerji verimliliği ve atık yönetimi konularındaki yenilikçi uygulamalar, çevre dostu binaların inşasını teşvik etmektedir.
Sektörün Karşılaştığı Zorluklar ve Gelecek Beklentileri
1. Malzeme Fiyatları ve Arz Sorunları: Küresel ekonomik dalgalanmaların etkisiyle malzeme fiyatlarında dalgalanmalar yaşanmaktadır, bu da inşaat maliyetlerinde artışa neden olmaktadır.Tedarik zinciri sorunları, malzeme arzındaki belirsizlikleri daha da derinleştirmiştir.
2. İş gücü Zorlukları: Nitelikli iş gücü eksikliği, sektörde uzmanlık gerektiren projelerde karşılaşılan bir zorluktur. Mesleki eğitim ve gelişim programlarına daha fazla odaklanılması gerekmektedir.
3. Teknolojik Adaptasyon: Hızla değişen teknolojiye uyum sağlama, sektörün rekabet avantajını sürdürebilmesi için kritik bir öneme sahiptir. Dijitalleşme ve otomasyon, inşaat firmalarının verimliliğini artırabilir.
Türkiye'de inşaat sektörü, dinamik yapısı ve proje çeşitliliği ile büyümeye devam etmektedir. Ancak, malzeme fiyatlarındaki dalgalanmalar, iş gücündeki sorunlar ve teknolojik adaptasyon gibi konular sektörün karşılaştığı önemli zorluklardır. Gelecekte, sektörün daha da rekabetçi ve sürdürülebilir olabilmesi için stratejik planlamaların sürekli olarak güncellenmesi ve sektör paydaşlarının bu zorluklara etkili çözümler bulmaları gerekmektedir.
25 Ocak 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.