Bu yıl beşinci defa TayTech, Wilo, Samsung, Baymak, Masdaf, Caleffi, Novves ve sektörde önde gelen 96 firmanın sponsorluğu ile 7 Mayıs 2024 Salı günü Çırağan Palace Kempinski’de 3000’in üzerinde sektör profesyonelinin rekor katılımı ile gerçekleştirilen Four Essentials Engineering Meeting 2024’ün ana teması “Mekanik Tesisatın Yeni Yüzyılı” idi. Etkinlik kapsamında gün boyunca sektörün önde gelen şirketlerini temsil eden konuşmacıların sunumları takip edilirken, sahne sanatlarının usta ismi Ayçe Abana’nın moderatörlüğünde yapılan paneller ise ilgiyle izlendi. Çırağan Palace Kempinski’nin gösterişli mekanında kurulan stantlarda yerli ve yabancı ortaklı firmalar, ürün ve hizmetlerini tanıtmak için ekipler halinde yerlerini aldılar.
MEKANİK TESİSATIN YENİ YÜZYILI
Mekanik tesisat ve inşaat sektörünün dört bileşeni olan "yatırımcı", "tasarımcı," "yüklenici" ve "tedarikçileri" bir araya getiren Four Essentials Mühendislik Toplantısı, bu yılki ana teması olan “Mekanik Tesisatın Yeni Yüzyılı” konu başlığına uygun sunumlarıyla ilgi odağı oldu.
DekoGroup Yönetim Kurulu Başkanı Evren Demirci, etkinliğin açılış konuşmasında, kızı Defne Su Demirci ile sahneye çıkarak yeni neslin temsilcisi ile birlikte çok içten bir açılış konuşması yaptılar. Konuşmasının devamında kadın mühendislerin sektörde artan rolüne değinen Evren Demirci, kadın meslektaşlarına Mechanic Dergisi'nin kapak röportajlarında ve Four Essentials Mühendislik Toplantısı’nda yer verdiklerini ve desteklemeyi sürdüreceklerini belirtti. DekoGroup bünyesinde yer alan Deko Proje ile 16.188.000 m2 mekanik tesisat projesini Building Information Modeling (BIM) platformunda tamamladıklarını söyleyen Demirci, 713 sektör uzmanına BIM eğitimi verdiklerini, 54 sektör firmasına BIM Family üretimi gerçekleştirdiklerini aktardı.
DekoGroup bünyesinde İngiltere’de faaliyetlerini sürdüren Deko LTD ile 208.000 m2 mekanik tesisat projesini BIM platformunda tamamladıklarını ifade eden Demirci, sektöre örnek olarak İngiltere’deki en prestijli proje kabul edilen Chelsea Barracks ve uluslararası pazarlarda BIM platformu ile çalışma, tasarımda Dijital İkiz teknolojilerinin önemine dair bilgiler sundu.
Şimdi ve gelecekte olmazsa olmazlar arasında teknik bilgi, tecrübe, donanımlı ekip ve BIM’in yer aldığını vurgulayan Demirci, “İngiltere’de tüm projelerin BIM ile yapılması bir kural halini aldı. Avrupa ve dünyanın birçok yerinde de bu şekilde. Biz de global yolculuğumuzda merkez üssü seçtiğimiz İngiltere’de BIM sayesinde çok güzel yollar aldık” dedi.
Ant Yapı UK Genel Müdürü Ertan Demirkıran, konuşmasında İngiltere’deki deneyimlerinden örnekler vererek İngiltere pazarında iş yaparken dikkat edilmesi gereken konulara değindi. Demirkıran, kontrat yönetimi, iş programı yönetimi, kalite yönetimi, devreye alma, dijitalleşme ve BIM gibi süreçlerin önemini vurguladı.
Etkinliğin proje ortaklığını üstlenen TayTech Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tayfun Başaran ise konuşmasında dünyada ve Türkiye’deki yeni enerji politikaları ve stratejilerine değindi. Başaran, artan nüfusla birlikte artan enerji ihtiyacı, bundan kaynaklanan karbon salınımı ve ciddi iklim değişikliği nedeniyle oluşan kurguya, alternatif kaynaklardan elde edilecek enerji kaynaklarıyla ilgili izlenmesi gereken yollara, sistemlere ve organizasyonlara dikkat çekerek detaylı bilgiler verdi. Yenilenebilir enerji projelerinden örneklere değinen Başaran, sürdürülebilirlik konusuna da dikkat çekerek, ne konuşulduğunun değil, ne yapıldığının önemli olduğunu vurguladı. Konuşmasının sonunda ise bizim gibi düşünmeyen, bizim gibi eğitim almamış ama farklı yetenekleri olan yeni jenerasyonun farkında olmamız gerektiğine işaret ederek kendisini yeterince ifade edememiş ama projeleri ile desteğe ihtiyacı olan gençlere her aşamada yardımcı olmak için fon oluşturduklarını açıkladı.
Samsung Electronics Türkiye Klima Sistemleri Direktörü Ekin Tezeren, sunumunda yükselen sıcaklıklarla birlikte fazlalaşan hastalıklara değinerek ilaç ve gıdada iklimlendirmenin öneminin arttığını vurguladı. İhtiyaç ve taleplerin giderek artmasına rağmen sektörün ciddi kalifiye eleman sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Tezeren, bağlanabilirlik, nesnelerin interneti, buna bağlı cihazların bakım ve ömür özellikleri ve bu süreçte yapay zekanın oynayacağı role, konfor ve kişiselleştirmeye, kullanıcı deneyimine, dijital ikiz, değişen malzeme yapısı ve veri güvenliği gibi konuların da iklimlendirmeyle ilişkilerine dair detaylı örnekler verdi. Tezeren, enerji güvenliği ve verimliliği gibi konularla birlikte tüketim ve tasarruf gibi konulara bağlı olarak karbon ve enerjinin izlenebilirliğinin çok yakında evlere kadar gireceğini proje örnekleriyle dile getirdi.
Baymak Satış ve Pazarlama Direktörü Pınar Canlı ise konuşmasında, iklimlendirme sektöründe enerji dönüşümüne değinerek “Sıfır-karbon gelecek için akıllı iklimlendirme çözümleri sunuyoruz. Akıllı çözümlere yönelmek kaçınılmaz” dedi. Avrupa’da dönüşümün başladığını belirten Canlı, “Yeni mevzuat ve teşvikler yayınlanıyor. Tüketiciler güneş panelleri ile üreten tüketiciye dönüşüyor. Isı pompaları yükselişte” dedi. Hidrojenle çalışan cihazlara değinen Pınar Canlı, hidrojenle çalışan cihazların, benzer kurulum prosedürleriyle geleneksel doğalgazlı kombilere çok benzeyen cihazlar olduğunu dile getirdi ve BDR Thermea’nın çığır açan sadece hidrojen ile çalışan kombisiyle yapılan pilot çalışmalar ve projeler hakkında bilgi sundu. Canlı, enerji dönüşümüne hizmet eden ürün portföyüne sahip olduklarını vurguladı.
Caleffi Hydronic Solutions Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ceren Ercan, şirketlerinin bugünden geleceğe dair odaklandıkları konulara değindi. Ercan, sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerjiler ile birlikte hızla gelişen teknolojilerin iş süreçlerindeki artan önemine dikkat çekti. Ercan, “Dünyanın her yerinde bulunan Caleffi ofisleri ile gelişmiş bir üretim geleneğine sahip, köklü, çok uluslu bir şirketiz. 60 yılı aşkın süredir HVAC ve sıhhi tesisat çözümlerimizle konforu yeniden tasarlıyoruz. İtalya’da bulunan genel merkezimizi büyütmek ve yurt dışındaki şubelerimizi büyütmek ve yenilemek istiyoruz. En önemli amaçlarımızdan biri, faaliyetlerimizi etik kurallarımıza ve güncel düzenlemelere uyarak, çevreye ve hepimizin kaynaklarına saygılı bir şekilde gerçekleştirmektir. Gelecekten ve pazara daha sorumlu bir yaklaşımdan bahsederken bir yandan da Caleffi Green projemizi tanıtmak istiyoruz. Bu bizim sürdürülebilir taahhüdümüzdür. Bu bizim için bir zihniyet, var olma ve iş yapma biçimidir. Ürünlerimiz Yeşil Reform’un bir parçasıdır. Yeşil Reform karbondan arındırılmış bir geleceğin inşasına ve yaşam için mükemmel iklimin yaratılmasına katkı sunar” dedi.
Wilo Türkiye Bina Teknolojileri Satış Müdürü Yasin Tuna, “Wilo olarak, geleceğe yönelik stratejilerimizi belirlerken karşılaşabileceğimiz zorlukları dikkate alıyor ve bu kapsamda beş mega trendi önceliklendiriyoruz. Bunlar; su sıkıntısı, kentleşme, iklim değişikliği, küreselleşme ve enerji sıkıntısı olarak küresel çapta etkileri sürekli artan ve sürdürülebilirlik çabalarımızın merkezinde yer alan konular olarak öne çıkıyor. Dünya genelinde yaşanan hızlı kentleşme, hem altyapı sistemlerine olan ihtiyacı artırıyor hem de yeni sürdürülebilir şehir çözümlerine olan talebi yükseltiyor. Su kaynaklarının azalması, temiz suya erişimin kısıtlanmasına neden olmakta ve bu da su yönetimi teknolojilerine olan ihtiyacı artırıyor. Kentleşme sonucu artan nüfus yoğunluğu çevresel baskıları ve kaynak kullanımını daha da önemli hale getirirken, iklim değişikliği hem doğal hem de yapay çevremizi tehdit ediyor ve bu değişimlere uyum sağlayacak yenilikçi çözümler geliştirmemizi gerektiriyor. Enerji sıkıntısı ise, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan bağımlılığımızı artırırken, enerji verimliliği ve yönetimine yönelik çözümler geliştirmemizi zorunlu kılıyor. Wilo olarak, bu mega trendlere yönelik çözümler geliştirerek sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu mega trendlerin her birine özgü yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklanıyoruz. Dijitalizasyon ise bu trendlerle başa çıkma stratejimizin temel taşlarından biridir. Akıllı bina teknolojileri, yapay zeka uygulamaları ve uzaktan erişim çözümleriyle bu zorluklara yenilikçi yaklaşımlar sunuyoruz. Wilo olarak, dijitalleşme ile bu mega trendlere yönelik çözümlerimizi sürekli geliştirerek sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu çabalarımız hem mevcut iş modellerimizi dönüştürüyor hem de yeni iş fırsatları yaratıyor” açıklamasında bulundu.
Wilo Türkiye sponsorluğunda düzenlenen panelde Yasin Tuna dışında Tanrıöver Mühendislik Kurucu Genel Müdürü Cevat Tanrıöver, Dinamik Proje Kurucu Genel Müdürü Zühtü Ferah ve Mekanik Proje Mühendislik Kurucu Genel Müdürü Hamit Mutlu gibi sektörün duayen isimleri, yaptıkları konuşmalarda yaşadıkları deneyimleri katılımcılara aktarırken genç meslektaşlarına önemli tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmediler.
Masdaf Satış ve Pazarlama Direktörü Barış Geren, “Masdaf Özel Oturumu”ndaki sunumunda “47 yıldır enerji ve su kaynaklarını verimli kullanan pompa teknolojileri üreterek, sürdürülebilir bir dünya için çalışıyoruz. Enerji verimliliğinden hijyene, gelişmiş alt yapıdan tasarrufa kadar birçok farklı konuda öne çıkan ihtiyaçlara en uygun uygulamaları sunuyoruz” dedi. Geren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Masdaf, Düzce ve Tuzla’da toplam 40 bin metre kare alan üzerine kurulu üretim tesislerinde, Avrupa Birliği’nin çevreye duyarlı tasarım direktifine (ecodesign - ErP 2009/125/EC) uygun; uçtan emişli santrifüj pompa, atık su drenaj pompası, inline pompa, axial ayrılabilir pompa, yangın pompası, dikey ve çok kademeli santrifüj pompa, proses pompası, dalgıç pompa, çift emişli ayrılabilir gövdeli santrifüj pompa, kolonlu pompa, kendinden emişli santrifüj pompa, dişli pompa, hidrofor ve genleşme tankı üretiyor. Güçlü AR-GE’si ile pompa sektöründe birçok ilke imza atan Masdaf, Türkiye’de; endüstriyel tip hidroforu, kapalı genleşme tankını, kendinden emişli atık su pompasını, manyetik kaplinli salmastrasız pompayı üreten ilk yerli üretici olma unvanını da taşıyor. Akıllı pompa teknolojilerinin yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerini azaltmayı hedefleyen Masdaf, sürdürülebilirliği yalnızca pompa teknolojilerine değil, tüm süreçlerine entegre ederek, karbon ayak izini en aza indirmeyi hedefliyor.”
Novves A.Ş. Kurucu Ortağı Erdal Özüntürk, sunumuna Novves A.Ş. faaliyetleri ve ürünleri hakkında bilgi aktararak başladı ve Elektrikli Araçların Duman ve Isı Tahliye Sistemlerine Etkisi’nden söz etti. Elektrikli araçlar ve yangın riskleri hakkında detaylı bilgiler aktaran Özüntürk, duman ve ısı tahliye sistemlerinin nasıl olması gerektiğini örnekleriyle açıkladı. Özüntürk, sistem tasarımında sırasıyla; Ön Çalışma, Senaryonun Belirlenmesi, CFD Analizi (Duman Simülasyonu), Test ve Devreye Alma, Sistem Periyodik Bakımların Yapılması gerektiğini belirtti. Özüntürk, sunumunun sonunda “Duman ve ısı tahliye sistemlerinde hava değişim katsayısını minimum 15 hava değişimi olarak alınması önerilmektedir. Elektrikli arabaların park alanları güncellenmelidir. Standartlar güncellenmektedir” dedi.
Novves A.Ş. Kurucu Ortağı Zeki Kadir Özüntürk, şirketlerinin faaliyetleri hakkında bilgi aktardı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Mekanik Tesisat Şube Müdürü Önder Yılmaz, sunumunda “Mekanik Tesisatta Yaklaşık Maliyetlendirme, Birim Fiyatlar, İşçilik Analizleri” başlığı altında bilgi aktardı. Geleneksel ekonominin tercih sorununun kaynakların sınırlı, ihtiyaçların ise sınırsız olmasından kaynaklandığını, bu nedenle kısıtlı kaynakların doğru yerlere yönlendirilmesi ve gelir gider dengesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Uzmanlığımız olan mekanik tesisat çözümleri arasındaki tercih unsurlarından biri de maliyetlendirmedir. Maliyetlendirme, maliyet kalemleri, belirgin tariflere bağlanarak maliyetlere esas fiyatların oluşturulması ve işin projesine dayalı birim metrajları ile çarpılması ile oluşur. Maliyet = metraj (Ad, metre vb ) x Birim Fiyat ( TL, Eur, Dolar, vb). Kamu işlerinde Proje maliyetlendirilmesi ihale sürecinin ayrılmaz parçasıdır” dedi. Maliyetlemenin önemine işaret eden Yılmaz, “İhale sonrası müteahhit ödemeleri yaklaşık maliyete göre oluşturulacak puantaja dayanılarak yapılır. Yaklaşık maliyet doğru olmazsa yapım aşamasında ödemelerde ve dolayısı ile işin bitirilmesinde sorunlar ortaya çıkar” dedi. Yılmaz, mekanik birim fiyat listelerinin Bakanlığın internet sitesinden ücretsiz olarak sektöre ve tüm kamuoyuna sunulduğunu ifade etti.
Kuzu Grup Mekanik Grup Şefi Semih Çalapkulu, sunumunda “Mekanik Tesisat’ta Yeni Yüzyıl & 21. Yüzyıl Standartlarında Elektromekanik Hastane Uygulaması Nasıl Yapılmalı” başlığı altında görüşlerini aktardı. Çalapkulu, “Daha iyi bir hayat şekilendirmek için yapılarımızı nitelikli ve fonksiyonlu yapmak gerekir. Yapı Sektörü; 189 adet farklı sektörü tetiklediği gerçeğini bir kez daha vurgulamak isterim” dedi. Seapearl Ataköy Projesi Hastane etabında ve Medicana Ataköy Hastanesi’nde uygulanan sistemler hakkında bilgiler aktaran Çalapkulu, “Projelendirirken; birçok kriteri düşünmemiz ve tasarlamamız gerekir. Uygulamayı yaparken; sahada birçok kriteri tecrübeyle uygulatmak gerekir” dedi. Enerji konusuna da değinen Çalapkulu, “Enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde edebilmek ve enerjiyi verimli kullanabilmek gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Four Essentials Mühendislik Toplantısı’nın son bölümünde yer alan Sektör Değerlendirme Paneli’nde; kuruluşlarının faaliyetleri hakkında bilgi aktaran panelistler, sektörde yaşanan sorunları ve bu sorunların çözüm yollarına yönelik görüşlerini dile getirdiler.
Sektör Değerlendirme Paneli’ne şu isimler katıldı:
Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği (MÜKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Özkal
Uluslararası Tesis Yöneticileri Derneği (TESYÖN) Kurucu Genel Başkanı Dr. Aylin İlgen
Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Denetim Kurulu Üyesi Nuri Akmel
AEE AREN GRUP Kurucu Genel Müdürü Aziz Erdoğan
Uluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği (UTTMD) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Evcioğlu
Üçgem Mekanik A.Ş. Kurucu Ortağı M. Safa Orakçı.
Four Essentials Mühendislik Toplantısı Mini Konser ile sona erdi. Sanatçılar Ayçe Abana ve Yunuscan Kaya, birbirinden güzel şarkılarla etkinliğin finaline imza atarken katılımcılar da hep bir ağızdan şarkılara eşlik ettiler.
13 Mayıs 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.