Bir cemevi yapısının yarışmaya açılması ve kazanan projenin ilk öneriye çok yakın bir gerçeklikte tamamlanabilmesi, günümüz mimarlık tartışmaları adına önemli bir sonuç... Nitekim proje Türkiye’de "yarışma ile yapılmış" ilk cemevi yapısı olma özelliğine sahip.
İşveren: Beylikdüzü Belediyesi
Proje Türü: İbadethane, Kültür Merkezi
Tamamlanma Yılı: 2020
Tasarım Firması: 9016 Mimarlık / Bilge Altuğ, Mehmet Metin Polat
İşbirlikçiler: Bengi Altuğ, Gökhan Turan, Ata Kurt,Gizem Özer, Ecem Özden
Ödüller: Ulusal Mimari Proje Yarışması 1. Ödül, 18. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Yapı Ödülü, TSMD 14. Mimarlık Ödülleri Yapı Ödülü
Fotoğraf: Yerçekim Mimari Fotoğraf
The Circle organizasyonunda Jotun, Otiima, Vitra ve Zuhal Müzik eş sponsorluğunda bu yıl üçüncüsü düzenlenen Genç Mimarlar Seçkisi & Sergisi (GEMSS), mimarlık kültürüne katkı sağlayan 40 yaş altı genç mimarları ve yenilikçi üretimlerini kayıt altına alarak güncel bir arşiv oluşturmaya devam ediyor. Her döngüsünde olduğu gibi bu yıl da genç mimarları görünür kılmanın yanında dönemin imkanlarının ve mimarlığı icra etmenin farklı biçimlerinin tartışılmasına alan açıyor. Bu yıl söz konusu seçkide yer alan genç mimarlık ofislerinden biri de 9016 Mimarlık ve projesi Fatma Ana Cemevi ve Kültür Merkezi oldu.
Beylikdüzü Belediyesi’nin 2015 yılında açtığı yarışma ile projesi elde edilen ve 2020 yılında tamamlanan Fatma Ana Cemevi, 9016 Mimarlık tarafından tasarlandı.
Bir cemevi yapısının yarışmaya açılması ve kazanan projenin ilk öneriye çok yakın bir gerçeklikte tamamlanabilmesi, günümüz mimarlık tartışmaları adına önemli bir sonuç. Nitekim, proje Türkiye’de "yarışma ile yapılmış" ilk cemevi yapısı.
Alevi inancının "bir araya getirici" değerleri gözönüne alınarak hazırlanan proje, Beylikdüzü Yaşam Vadisi ile ilişkili olacak şekilde, 2230 metrekarelik bir alanda kurgulanmış. Konut alanı ve Yaşam Vadisi arasındaki bir geçiş mekânı olarak hem Alevi kültürünün saklı kalmışlığına bir yorum getiriyor hem de bu kültüre sakin bir görünürlük sunuyor.
Projede dinin "sembolik bir temsilden uzak" olan mütevazi yanı başarıyla vurgulanırken, programın kendisi sosyal kılınıyor.
Alevilerin kültürel birliktelik değerini metaforik olarak taklit eden proje, İstanbul Beylikdüzü ilçesinde Kavaklı Dere havzasında 7800 m2 arsa üzerinde yer alıyor. Mimarları, toplumsal rolü nedeniyle burayı "kamu koridoru" olarak tanımlıyor. İstanbul'da Alevilere farklı bir varlık sağlıyor, ancak mahalleye toplumsal birlik kazandırmak amacıyla tanıtımını gerçekleştiren dini programının görünür ama incelikli bir görünümünü yaratıyor. Binalar, insan akışını yönlendirirken, sosyal bir platform oluşturarak park ve konut alanı arasında dikey olarak kamusal bir alan oluşturuyor. İçe dönük (dini) işlevler, dışa dönük (kültür merkezi) işlevlerle hem kentsel hem de iç ölçekte uyumla birleştirilmiş.
Malzemeler işlevleri ayırt etmek için kullanılıyor. Doğal taş, proje alanını çevreleyen somut unsurların parkla bağlantısıyla sürekliliğini oluştururken, ahşap ise Cemevi alanını özel ve kutsal bir alan olarak kaplayarak samimiyet sağlıyor.
7 Ocak 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.