"Havalandırma Sistemleri", havalandırma kanalları ve söz konusu kanalların fonksiyonları için gerekli tüm bileşen ve ekipmandan oluşur.
Havalandırma boruları, armatürler, şaftlar ve kanallar, susturucular, fanlar, iklimlendirme cihazları, yangın damperleri ve yangın ile dumanın iletilmesine karşı diğer shut off cihazlar gibi havanın içinden geçtiği tüm bileşenler buna dahildir.
Binalarda neden iklimlendirmeye ihtiyaç duyulur ve havalandırma sistemlerine ne amaçla yalıtım yapılır?
HVAC sistemleri iklime, binanın kullanımı ile yapısal koşullarına ve ayrıca kişisel tercihlere göre seçilmektedir. Ancak seçimler ne olursa olsun tüm HVAC sistemleri, havayı istenen sıcaklıkta tutmak ve gereksiz ısı kaybını ve emisyonu önlemek için yeterli yalıtım yapılmasını gerektirir.
Bir alanı ısıtmanın veya soğutmanın ötesinde Havalandırma ve İklimlendirme (HVAC) Sistemlerinin amacı, bir bina içindeki herkese termal konfor ve uygun iç ortam kalitesi sağlamaktır. Eğitim, sağlık, ticari veya konutlara kadar her tür binada kullanılan HVAC sistemleri, genellikle bir binanın akciğerleri ve damarları olarak adlandırılabilir; dış ortam koşullarına bağlı olarak taze dış hava, binaların içine kullanılan mahallere dağıtılmadan önce ya ısıtılır ya da soğutularak gönderilir, daha sonra da dışarıya atılır veya sistemde yeniden kullanılır.
Havalandırma sistemleri, özellikle dış hava girişi için yoğuşma riskine karşı mutlaka yalıtılmalıdır. Bu yalıtım, hava kanalının dışından veya içinden yapılabilir.
Taze hava verilirken yoğuşmayı önlemek için açık hücreli yalıtım malzemelerinin kullanılması genellikle önerilmez. Hesaba katılması gereken en önemli nokta, yoğuşma ile bağlantılı olarak kanal yüzeyi ile ortam arasındaki önemli sıcaklık farkıdır; hem buhar bariyerinin hasar görmesi durumunda hem de sistem teknolojisinin yoğuşma sonrasında korozyona uğraması ile birlikte nem penetrasyonuna ve yalıtım sisteminin zarar görmesine neden olabilir.
Uygun fiyatlı, konforlu ve sağlıklı konut ihtiyacı
Binaların insanların mutluluğu üzerinde büyük etkisi vardır. Fakat binaların birçoğu, sağlıklı ve güvenli yaşam alanları sağlamak için gereken minimum gereksinimleri bile karşılamaktan uzaktır. Bunun insanlar üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Ayrıca “Hasta bina sendromu” olarak adlandırılan duruma neden olabilir. Uluslararası sözleşmelere göre (WHO 1982, MULHAAVE 1989), bir binadaki çalışanların %10 ila 20'sinden fazlasının, binadan ayrıldıktan sonra hızla azalan spesifik olmayan şikayetler veya semptomlar yaşaması durumunda hasta bina sendromundan (SBS) söz edilir. Bunun nedeni, yetersiz akustik ve ısı yalıtımı veya küf ile rutubet oluşturan yetersiz yoğuşma kontrolü ve yalıtım dizaynı olabilir. İç mekan hava kalitesi, bina sakinlerinin sağlığını, konforunu, refahını ve üretkenliğini etkileyebilir. Doğru yalıtımla, HVAC sistemleri tarafından üretilen gürültü rahatsızlığı büyük ölçüde azaltılabilir ve konfor artırılabilir. Ses emici malzemeler, ses dalgalarını kırarak sesin yankılanmasını ortadan kaldırmaya ve özellikle dikdörtgen kanallarda yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
Havalandırma kanallarının içinden yapılan yalıtımda dikkat edilmesi gerekenler
Kanalın içini yalıtırken, bunun kanaldaki kesiti azalttığına dikkat edilmelidir. Kanal boyutuna bağlı olarak kanaldaki akış hızını önemli ölçüde artırabilir ve bu da zamanla kauçuk malzemenin aşınmasına neden olabilir. Bu nedenle, hava kanalının içini yalıtırken her zaman kaplamalı malzemesi Azurflex Al clad'i kullanmanızı öneririz. Ek yerleri Aurflex Clad Tape ile kaplanmalıdır. Bu, kanala iç kısımda pürüzsüz bir yüzey verir ve kauçuğun olası aşınmasını güvenilir bir şekilde önler. Bir havalandırma kanalındaki akış hızı 10 m/s'den düşükse, kendinden yapışkanlı levha malzeme Azurflex Self Adhesive düzgün bir şekilde uygulandığı takdirde hiçbir sorunla karşılaşılmaz ve uygulamada işçilik zamanını minimuma indirerek homojen bir yapışma sağlar.
YAZAN
Okan Murat Erenoğlu / Azur Yalıtım San.Tic. A.Ş. / Kurucu Ortak & Genel Müdür
11 Nisan 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.