Veluwemeer Su Kemeri hem tekne hem de karayolu trafiğinin kesintisiz akışını sağlıyor...
Hollanda’nın doğusundaki Harderwijk yakınlarında bulunan Veluwemeer Su Kemeri, teknelerin ve küçük gemilerin otoyolun üzerinden güvenli ve kolay şekilde geçmesine olanak sağlayan, 19 metre genişliğinde, 25 metre uzunluğunda ve 3 metre derinliğinde bir su bağlantısı.
Yukarıdan bakıldığında optik bir yanılsama gibi görünen, güzel tasarlanmış bir mimariye sahip. Mühendisler bu su yolunu, her gün yaklaşık 28 bin aracın geçtiği N302 otoyolu üzerine inşa etmeyi seçmişler. Hollanda anakarasını dünyanın en büyük yapay adası olan Flevoland’a bağlayan yolun kendisi de başlı başına ilginç.
Islah edilmiş sulak arazilerden kazanılan 970 kilometrekarelik Flevoland Adası’nın etrafı insan yapımı üç göl ile çevrili. 2002 yılında açılan Veluwemeer Su Kemeri, aynı adı taşıyan gölün bir parçasını oluşturuyor (Meer, Felemenkçe’de göl demek). Su seviyelerini ve yeraltı suyunu düzenlemeye yardımcı olmak için inşa edilen, gerçekte sadece uzun ve sürekli su kütleleri olan bu göller hem önemli doğa rezervleri (özellikle su kuşları için) hem de bölgenin sakinleri için rekreasyon alanları olma özelliğine sahip. N302 otoyolu, su kemerinin bulunduğu yerde göl seviyesinin altına inerken ilginç bir şekilde 400 metre kuzeybatıda geleneksel bir köprü ile bu kez gölün üzerinden geçiyor.
Veluwemeer Su Kemeri, hem suyun ağırlığını taşımak hem de tortunun yola sızmasını önlemek için 22 bin metreküp beton ve çelik sac kazık kullanılarak inşa edilmiş.
Kemer iki taraflı kesintisiz trafik akışına izin veriyor. Tekneler su kemerinin üzerinden geçerken, aşağıdaki otoyolda motorlu araçların haricinde bisiklet trafiği için de şeritler mevcut.
Su yolunun her iki yanında yayalar için yürüyüş yolları da unutulmamış.
Projenin planlama aşamasında asma köprüler, feribotlar ve tüneller, yolun gölü tamamen geçmesi için olası çözümler olarak değerlendirilmiş, ancak bunlar kabul görmemiş. N302 büyük bir otoyol olduğundan, bir asma köprü veya tünel inşaatı su kemeri çözümüyle karşılaştırıldığında çok fazla zaman ve masraf gerektirecekmiş. Köprü inşası soruna daha tipik bir çözüm olsa da, su kemeri çözümünün daha makul maliyeti olan yaklaşık 61 milyon dolar ile karşılaştırıldığında fazla maliyetliymiş. Yapılacağı noktanın geniş su trafiği taşımasına gerek olmadığı düşünüldüğünde, dar bir su kemeri tasarımı akıllıca seçim olarak görülmüş.
N302 otoyolundan bakıldığında Veluwemeer Su Kemeri’nin yakından görünümü (Kaynak: Googlemaps)
Çeviren: Altan Üren
Kaynaklar
https://interestingengineering.com/the-netherlands-unique-water-bridge
https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/hollandada-fizik-yasalarini-alt-ust-eden-yol-40301909
https://laughingsquid.com/veluwemeer-aqueduct-water-bridge-in-the-netherlands/
9 Temmuz 2021
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.