Güzel ve kaliteli bir yaşam konseptini uzun vadede sürdürmek için bir İç Mimar olarak takip etmemiz gereken güncel malzeme detayları vardır. Ne de olsa kavram, ilke ve tasarım arasında ince bir ergonomik çizgi bulunur.
"İç Tasarım" bir yapının, odanın veya binanın iç mekânını tasarlama sanatı veya sürecidir. Hayatımızın temel bir bileşeni olan iç tasarım düşünme, hissetme, yaşama, çalışma, oynama ve nasıl iyileştiğimizi etkiler. Yani, basit bir ifadeyle "İç Tasarım", bir alanı gerçekten işlevsel hale getirmek için insanların davranışlarını bilme yeteneği ile sanat estetiğinin bir karışımıdır.
Peki bu iç tasarım konsept ilkelerinin her biri ne anlama geliyor, gelin bir bakalım...
1. Uyum
Mekanlar, parça parça bir düzenleme değil, holler ve merdivenler de dahil olmak üzere çeşitli bölümlerle birbirine bağlanan birim ve alanlar zinciridir. Dolayısıyla mekân, izole bir yapı olarak değil de bir bütün olarak düşünüldüğünde tasarımda bir ahenk yaratılmış olur.
Uyumun kendisi bir birlik ve dinginlik hissi verdiğinden, tasarım boyunca tek tip renk, tema ve stil kullanılmalıdır. Formların şekli, dokusu ve boyutu önemli ölçüde farklılık gösterse de bir bütün oluşturmak için bir dizi farklı öğenin birlikte çalışması gerekir. Renk tonları değişebilse de yine de birbirlerini tamamlamalıdırlar.
2. Odak Noktası
Vurgu olarak adlandırılan odak noktası, iç tasarımda başka bir kavramdır.
Monotonluk ve can sıkıntısı, iç mimar için çılgın ve düşmancadır. Tasarımın hiçbir odak noktası olmadığında, dolaylı olarak bu düşmanlar davet edilir. Lafı fazla uzatmadan tasarımın en az bir odak noktası olması gerektiğini hatırlatmak isterim. Odak noktası kullanıldığında izleyicinin dikkatini tasarıma çeker ve kalıcı bir izlenim yaratır.
3. Oran ve Ölçek
Temel matematiğinde bildiğiniz gibi orantı, bir parçanın boyutunun diğerine oranını ifade eder. İç tasarımda ölçek, birinin boyutunun işgal ettiği alanla nasıl bağlantılı olduğudur. Mekânın algısından bahsedebilmek içinse, bireyin mekân ile olan zamana bağlı ilişkisinin değerlendirilmesi esastır. Kişinin beyninde oluşturduğu kısa ve uzun süreli depolama ile algının kalıcılığı arasındaki ilişki önemli yer tutmaktadır. Mekân tasarımının olumlu-olumsuz tarafları, kullanıcı açısından o mekânın ne kadar algılandığı ile doğru orantılıdır. Algılanamayan bir mekânın tasarımının değerlendirilmesi mümkün olmayabilir.
YAZAN: Hasan PEKDOĞAN, İç Mimar
26 Ocak 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.