Foster+Partners tarafından tasarlanan Kuveyt Uluslararası Havaalanı projesinde, dünyadaki en sıcak yerleşim yerlerinden birinin iklimine duyarlı yerel form ve malzemelerden ilham alınmış. Yapımı, Türk inşaat firması Limak tarafından yürütülen projede oldukça yüksek bir Yeşil Bina sertifikası da hedefleniyor.
Alan: 708.000 m2
Tamamlanma Yılı: 2025
Kapasite: Yılda 25 milyon yolcu
Foster + Partners tarafından tasarlanan Kuveyt Uluslararası Havalimanı projesiyle havaalanının kapasitesinin önemli ölçüde artırılması ve böylece Körfez’de yeni bir bölgesel hava merkezi kurulması planlanıyor. Söz konusu bu stratejik hedefler, yolculara en yüksek düzeyde konfor sağlayacak son teknolojiye sahip bir terminal binasıyla eşleştiriliyor. Projede, dünyadaki en sıcak yerleşim yerlerinden birinin iklimine duyarlı yerel form ve malzemelerden ilham alınıyor.
Terminal, gidiş kapılarının üç simetrik kanadından oluşan yonca şeklinde bir plana sahip. Her cephe 1,2 kilometrelik bir alana yayılıyor ve tamamı 25 metre yüksekliğindeki bir merkezi alandan uzanıyor. Terminal, bu geniş alanın etrafını insan ölçeğinde son derece okunaklı bir tasarımla dengeliyor.
Bina, gün ışığını filtreleyen ve doğrudan güneş ışınımını yansıtan camlı açıklıklarla noktalanan tek bir çatı altında planlanmış. Gölgelik, giriş plazasını gölgeleyecek şekilde uzanıyor ve giderek incelen beton sütunlarla destekleniyor; akıcı, organik formları, taşın sağlamlığı ile Kuveyt’in geleneksel Arap yelkenlilerinin şekli ve hareketi arasındaki kontrasttan ilham alıyor. LEED Altın sertifikası hedefleyen terminal, dünyada bu seviyede çevresel akreditasyonu elde eden ilk yolcu terminali olmayı hedefliyor ve güneş enerjisini toplamak için beton yapının termal özelliklerini geniş çatıya monte fotovoltaik panel yelpazesiyle birleştiriyor.
Tasarım, serinletici su çağlayanlarıyla çevrili bir bagaj alım alanını da içeren, yolcular için zarif ve akılda kalıcı bir varış noktasına sahip. Binanın yakınındaki çevre düzenlemesi, daha kuru bitki örtüsü ve çöl iklimine özgü türlerin terminalden daha uzağa uzandığı yemyeşil bir vaha olarak planlanmış.
Havaalanı tasarımı üç kat ve bir bodrum kattan oluşuyor. Ana yapı, ardgermeli prefabrik kemerlerle birbirine bağlanan 90 adet prefabrik beton kolondan meydana geliyor. Bunlar, iç çatıyı oluşturan 39 bin 800 kompozit çelik ve beton kasetle destekleniyor. Bina hava şartlarına dayanıklı galvaniz çatı kaplama ve cam cephe ile inşa ediliyor. Projede 1 milyon metreküpün üzerinde beton ve 150 bin tonun üzerinde yapı çeliği kullanılıyor.
İnşaatı, Türk inşaat firması Limak tarafından yürütülen Terminal binası paketi ayrıca merkezi enerji binası, su deposu binası, güvenlik binası, altyapı tüneli ve elektrik trafo merkezlerinin inşaatını da içeriyor. İhale aynı zamanda Türk müteahhitlerin yurtdışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olma özelliğine de sahip.
Yeni yolcu terminali binası inşaatının incelenmesi, tasarlanması ve denetlenmesine ilişkin sözleşme, Foster+Partners (İngiltere) ile birlikte Gulf Consult’a verilmiş. ARUP (İngiltere), NACO ve Parsons Brinckerhoff (İngiltere/Kuveyt) projenin uzman alt danışmanları. Werner Sobek ise projenin ana yapısının yapısal mühendisliğini, BIM hizmetlerini ve cephe mühendisliğini sağlamak üzere görevlendirilmiş.
Kaynak: Foster+Partners, Limak, Gulf Consult, ARUP, Naco, Parsons Brinckerhoff ve Werner Sobek
23 Haziran 2024
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.