Şantiyelerde yangınlar; sıcak işlem, kaynak, kesme işlemleri, elektrikli ekipmanların yanlış onarımı ve kullanımı, sigara içme veya kundaklama gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu yangınlar, yapım aşamasındaki binalarda ciddi hasara yol açabileceği gibi inşaat çalışanları ve çevredekilerin güvenliği için de risk teşkil edebilir.
Yazan: Göktuğ KIZILBOĞA, Yangın Güvenlik Mühendisi / Efectis ERA Avrasya
İnşaat çalışanlarının;
• Sıcak işlem, kaynak, kesme ve taşlama gibi işlemleri nerede yapması veya yapmaması gerektiği
• Yanıcı-parlayıcı malzemeleri nasıl uygun şekilde kullanacağı ve depolayacağı
• Elektrik kablolarına zarar gelmesi halinde kabloların bağlantısını nasıl yapacağı
• Sigara içme alanları
• Konaklama yerlerindeki ısıtma ekipmanlarını nasıl kullanacağı
• Yangın çıkması halinde portatif yangın söndürücüleri nasıl kullanacağı
• İnşaat sahasından nasıl tahliye olacağı net şekilde belirlenmiş olmalıdır.
Şantiye yangınlarından bazıları da inşaat çalışanlarının konakladığı yatakhanelerde, bu alanlarda kullanılan ısıtma/soğutma ekipmanlarında veya mutfak/pişirme alanlarında meydana gelmektedir.
Özellikle yatakhane bölümlerinde;
• Sağlıklı konaklama koşullarının oluşturulmaması
• Konaklayan işçi sayısına göre kaçış yollarının düzenlenmemesi / yetersiz kaçış imkanının olması
• İşçilerin konakladığı alanlarda kolay alevlenebilecek maddelerin kontrolsüz şekilde bekletilmesi
• Şantiye konteynırlarının veya diğer yapıların geçici olarak kurulduğu düşünülerek aktif ve pasif yangın güvenlik önlemlerinin alınmaması
• Yapıya özel acil durum tahliye planlarının hazırlanmaması, planların uygun yerlere asılmaması ve çalışanların bu acil durum prosedürleri hakkında eğitilmemiş olması tehlikenin artmasına sebep olmakta, yangına davetiye çıkarmakta ve nihayetinde ölümlü vakalar yaşanabilmektedir.
Türkiye’de geçmişte yaşanan şantiye yangınları incelendiğinde, başta tarihi yapı restorasyonları esnasında olmak üzere birçok yangın hadisesiyle karşılaşılmaktadır. Bunun dışında haberlerden hatırlayabileceğiniz üzere, Esenyurt’taki bir AVM yangınında 11 işçi vefat etmişti. İşçilerin kalmakta olduğu çadırda başlayan yangın çok kısa süre içerisinde tüm koğuşları sarmıştı. İşçilerin vefat etmesinin sebepleri arasında; koğuşlardan yeterli kaçış imkanının oluşturulmamış olması, koğuş içerisinde kolay alevlenici maddelerin bekletilmesi ve diğer iş güvenlik zafiyetleri olarak belirlenmişti. İnşaat sahipleri hem çalışanların can güvenliğini hem yapılarının güvenliğini hem de yangına müdahale edecek itfaiye personelinin güvenliğini düşünerek şantiye ortamında gerekli önlemleri almış olmalıdır.
Esenyurt örneğinde olduğu gibi, Paris’te yer alan Notre Dame Katedrali’nde, İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi’nde, Haydarpaşa Garı’nda, bu tarihi binaların yenilenmesi esnasında yangınlar çıkmıştır. Bu yangınların da yine birçoğu elektrik kontağından çıktığı ifade edilse de yangının nereden çıktığından ziyade neden büyüdüğü ve yayıldığıyla ilgilenecek olursak; sebeplerden bazıları şunlardır;
• Kaynak esnasında sıçrayan kıvılcımların yanıcı yalıtım malzemelerini tutuşturması
• Sıcak işlem yapılabilecek alanların iyi yönetilememesi, işçinin inisiyatifine bırakılması
• Kontrolsüz alanlarda sigara içilmesi
• Yağ, yakıt, boya, solvent vb. malzemelerin kontrolsüz şekilde bekletilmesi
• Kolay alevlenen dekorasyon ve yalıtım malzemelerinin kullanımı
• Kontrolsüz açık alevlerin oluşturulması (ısınma amaçlı oluşturulan açık alevler dahil)
• Atık-çöp depolamalarının uygunsuz oluşu
• Çalışanları tehlikelere karşı uyaracak tehlike ve uyarı tabelalarının sahaya asılmaması ve işçilerin bu konuda bilgilendirilmemesi vb.’dir.
Şantiyelerde uyulması gereken kurallar ve geçici süreyle alınacak yangın önlemleri NFPA 241 kodunda detaylandırılmıştır. Her ne kadar yerel yönetmeliğimizde bu konuyla ilgili hükümler olmasa da bu konuda NFPA kodlarından yardım alınabilir.
Aynı zamanda;
• İnşaat sahasının, ekipmanların ve çalışan koşullarının denetlenmesi
• Yangın güvenliği uzmanları tarafından inşaat sahasının düzenli olarak kontrol edilmesi
• Risk analizinin yapılması
• Uygunsuzluklar belirlenerek aksiyon alınması
• Acil durum ekiplerinin oluşturulması, potansiyel yangın tehlikelerinin önceden belirlenmesine ve tehlike anında hızlı aksiyon alınmasına katkı sağlamaktadır.
Yangın güvenliği çözümleri
70 yıldır yalnızca yangın konusunda uzmanlaşan Efectis’in yangın danışmanlığı ekibi, tıpkı kişiye özel çalışan bir terzi gibi, söz konusu binaya özel yangın konsepti oluşturmaktadır. Ulusal ve uluslararası standartlarda uzmanlığı ile özel teknik yangın güvenliği ihtiyaçlarınıza cevap vermektedir.
Yangınların en yaygın nedenlerinden biri elektrikli ekipmanların yanlış kullanımı ve onarımıdır. Bu nedenle, elektrikli ekipmanların uygun şekilde monte edilmesi ve bakımının yapılması son derece önemlidir. Elektrik tesisatının kurulması ve kullanımı ulusal elektrik kodlarına uygun olmalıdır. Elektrik panolarının aşırı yüklenmesi ve kabloların aşırı ısınması gibi durumlar önlenmelidir.
2 Ağustos 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.