Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi aralık ayı sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks, aralık ayında 1,45 puanlık düşüşle 76,93 puana inerek, mevsimselliğin de etkisiyle yılı gerileme ile kapattı.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD)tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Aralık 2021 sonuçları açıklandı. Aralık ayında dagerileme yaşandığı belirtilenBileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı:Yeni ekonomi politikalarının yarattığı belirsizlik faaliyetlerde düşüşe yol açarken, güven ve beklentilerde de düşüş yaşandı. Bileşik Endeks bu gelişmelere bağlı olarak aralık ayında da geriledi ve 1,45 puan düşüşle 76,93 puana indi. Bileşik Endeks 2020 yılı aralık ayına göre sadece 2,38 puan artış gösterdi. 2021 genelinde toparlanma gösteren Bileşik Endeks, mevsimselliğin de etkisiyle yılı gerileme ile kapadı.
Faaliyetler aralık ayında sert düşüş gösterdi
İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri aralık ayında önemli ölçüde geriledi. Geleneksel mevsimsellik etkileri görülmeye başlansa da esas olarak aralık ayında ekonomide yaşanan gelişmeler ve finansal dalgalanmalar faaliyetleri olumsuz etkiledi. Artan riskler ve belirsizlikler ile işler aralık ayı boyunca durakladı. Faaliyet Endeksi aralık ayında bir önceki aya göre 1,8 puan düştü. Tüm faaliyet gruplarında gerilemeler yaşandı. Böylece Faaliyet Endeksi hızlı bir toparlanma yaşadığı 2021 yılını sert bir gerileme ile kapadı.
Yurtiçi satışlar aralık ayında önemli ölçüde geriledi. İhracat aralık ayında uzun süre sonra ilk kez düştü. Üretimde aralık ayında gerileme gerçekleşti. Üretim Endeksi’nde uzun süre sonra ilk kez yüksek bir gerileme yaşandı. Cirolar aralık ayında kur ve fiyat artışları ile genişledi.
Kırılgan Güven Endeksi yeni belirsizlikler ile aralık ayında da geriledi
Güven Endeksi aralık ayında düşüş gösterdi. Aralık ayı boyunca yaşanan ekonomik ve finansal dalgalanmalar ile iç pazardaki duraklama güven kaybına yol açtı. Faaliyetlerdeki durağanlaşma ve artan belirsizlikler güveni olumsuz etkiledi. Güven seviyesi aralık ayında bir önceki aya göre 0,97 puan azaldı. Yıl genelinde kırılgan bir iyileşme gösteren Güven Endeksi 2021 yılını gerileme ile kapadı.
Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi geriledi. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven düşüş gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven aralık ayında da azaldı. İhracat pazarlarına olan güven aralık ayında uzun süre sonra ilk kez düştü.
Yurt içi siparişleri düşerken yurt dışı siparişleri sınırlı artış gösterdi
Beklenti Endeksi aralık ayında geriledi. Ekonomiye ve sektöre yönelik alt göstergeler gerilerken iç ve dış pazar beklentilerinde de düşüşler görüldü. Düşüşler büyük ölçüde piyasalarda yaşanmaya başlanan duraklama, belirsizlikler ve dalgalanmalardan kaynaklandı. Beklenti Endeksi aralık ayında bir önceki aya göre 1,4 puan düştü. Böylece Beklenti Endeksi yılı gerileme ile kapattı.
Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde düşüş oldu. Yeni ekonomi politikası belirsizliği düşüşte etkili oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişler geriledi. Yüksek maliyet ve fiyat artışları iç pazarda siparişlerde gerilemeye yol açtı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri aralık ayında sınırlı bir artış gösterdi. Aralık ayında fiyatlama zorlukları devam etti. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi aralık ayında geriledi. İç siparişlerdeki azalma üretim beklentisinde düşüşe yol açtı. Beklentilerde temel belirleyici yeni ekonomi politikasının yarattığı bilinmezler ve belirsizlikler oldu. Belirsizlikler kalkmadan beklentilerin zayıf kalmaya devam edeceği öngörülüyor.
17 Ocak 2022
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Chryso, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.