Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Ekim 2023 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi Ağustos 2023’te geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 5,4 artış gösterdi. Ağustos ayında üretim geçen yılın aynı dönemine göre alt sektörlerin 13’ünde (yüzde 60) yükselirken, 9’unda (yüzde 40) geriledi. Raporda, inşaat sektöründeki istihdamın da Ağustos 2023’te 1 milyon 740 bin 387’ye ulaşarak 2020 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktığına dikkat çekildi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Ekim 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre 2023 yılının ilk çeyrek döneminde deprem afetinin etkisi ve ihracattaki düşüşe bağlı olarak üretim hızı yavaşlamış ve inşaat malzemesi sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 artış göstermişti. İkinci çeyrekte ise depremin artçı etkileri, seçim sürecinin belirsizliği, dış pazarlardaki yavaşlama ile nisan ve haziran aylarında çalışma gün sayısının azalması sonucu inşaat malzemesi üretimi geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 1,4 artmıştı. Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,8 yükselen inşaat malzemesi sanayi üretimi, 2023 Ağustos ayında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 arttı. Seçimlerin yarattığı belirsizliklerin ortadan kalkması ve yeni ekonomi politikalarının uygulanmaya başlanması, ağustos ayındaki büyümenin en önemli etkenleri olarak öne çıktı.
Ağustosta 22 alt sektörün 13’ünde üretim artışı yaşandı
Rapora göre, dış pazarlarda talep koşulları ağustos ayında zayıf kalmaya devam etti. Yurt içinde ise seçimler sonrası yeni fiyatlamalar ve yeni ekonomi politikaları beklentileri, üretimi ve satışları etkilemeye başladı. Bu çerçevede 2023 Ağustos ayında 13 alt sektörde üretim geçen yılın aynı ayına göre artarken, 9 alt sektörde üretim azaldı. 2023 yılının ilk 8 ayında ise üretim geçen yılın aynı dönemine göre 22 alt sektörün 16’sında artarken 6’sında düştü. 2023 yılının ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek üretim artışı yüzde 42,2 ile metalden kapı ve pencerelerde gerçekleşti. Metal yapı ve yapı parçaları üretimi ise yüzde 42 arttı. Ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 26,8, plastik inşaat malzemesi üretimi ise yüzde 19,3 yükseldi. Yılın ilk sekiz ayında en yüksek gerileme yaşanan alt sektör de yüzde 16,6 ile inşaat camları oldu. Onu yüzde 13,4 ile seramik kaplama malzemeleri izledi.
2020’den bu yana en yüksek istihdam oranı
Türkiye İMSAD raporunda, TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerinden yola çıkarak inşaat sektöründeki istihdama da vurgu yapıldı. Buna göre, 2023 Ağustos ayında inşaat sektöründe istihdam 1 milyon 740 bin 387 ile 2020 başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Seçimlerin etkisi ile haziran ayında 1,61 milyona inen toplam istihdam belirsizliklerin azalması ve yeni ekonomi politikaları ile artışa geçti. Bu kapsamda inşaat sektöründe istihdam temmuz ayında 1,7 milyona, ağustos ayında 1,74 milyona yükselerek, son 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Konut kredisi faiz oranları yüzde 45’e yaklaştı
Sektör paydaşları tarafından yakından takip edilen raporda, 2024-2028 dönemini kapsayan On İkinci 5 Yıllık Kalkınma Planı’na da değinildi. Bu kapsamda 2023 sonunda 45 ili kapsayan kentsel dönüşüm planlarının 2028 yılına kadar 81 il için tamamlanacağına vurgu yapıldı. Bu plan çerçevesinde 2028 yılına kadar 500 bin yeni sosyal konutun inşa edilmesi hedeflendi.
Raporda ayrıca, ekonomide yeni uygulamaya başlanan sıkı para politikası ile talebin yavaşlatılması ve enflasyonun kontrol altına alınmasının hedeflendiği belirtildi. Bu çerçevede T.C. Merkez Bankası’nın politika faizin artırdığına ve piyasa faiz oranlarının da buna bağlı olarak yükseldiğine dikkat çekildi. Konut kredi faiz oranlarının yüzde 45 seviyesine geldiği belirtildi ve bu oranın yıl sonu itibarıyla yüzde 50’ye yaklaşması öngörüldü.
İpotekli konut satışları yüzde 50’nin üzerinde geriledi
Konut satışlarında banka kredileri ile yapılan satışların yani ipotekli satışların Türkiye genelinde önemli bir rol oynadığına işaret edilen raporda, 2023 Eylül ayında 8 bin 446 adet konut satışının ipotekli olarak gerçekleştiği açıklandı. Buna göre eylül ayı ipotekli konut satışları, şu ana kadar 2023’ün en düşük aylık satışı oldu. 2023 Eylül ayında ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 50,2 azaldı. Yılın ilk dokuz ayında ipotekli konut satışları 160 bin 844 adet ile geçen yılın ilk dokuz ayının yüzde 29,6 altında kaldı.
3 Kasım 2023
Türkiye'nin en ESKİ ve en çok ZİYARET EDİLEN şantiyesi: ŞANTİYE®...
İnşaata dair "KAYDADEĞER" ne varsa... 1988'den bu yana...
Şantiye®nin ürettiği, derlediği ve yayınladığı içeriklerde öncelik “KAMUSAL YARAR”dır...
Ve yayınlanan içeriğin “ÖZEL” olmasına özen gösterilir...
BASILI DERGİ + E-DERGİ + SANTİYE.COM.TR + SOSYAL MEDYA + DİJİTAL PLATFORMLAR...
İnşaat sektörünün buluşma noktası Şantiye®, “Güven”i temsil eden “Basılı bir Yayın” olma özelliğinin yanı sıra yenilenen web sitesi, Turkcell Dergilik ve Türk Telekom E-Dergi gibi mobil uygulamalardaki varlığı, 42 bin E-Bülten abonesi ve 85 bin sosyal medya takipçisi-bağlantısıyla inşaat sektörünün en önemli iletişim platformlarından biri olmaya her ortamda devam ediyor... 1988'den bu yana...
Şantiye® ayrıca yapı sektörüne "Şantiye'nin Yıldızı Ödülü", "Yılın Yeşil Yapı Malzemesi / Teknolojisi Ödülü" ve "Şantiyeden Kareler Fotoğraf Yarışması" gibi farklı organizasyonlarla da katkı sunuyor.
Şantiye®nin son sayısı da dahil 1988 yılından bugüne kadar yayınlanan TÜM SAYILARINA E-Dergi olarak göz atmak için lütfen tıklayın...
Şantiye®, başta ABONELERİ olmak üzere 2020-2024 yıllarında ilan veren firmalar ABS Yapı, Akyapı, Alumil, Anadolu Motor (Honda), Alkur, Ak-İzo, Altensis, Arbiogaz, Aremas, Arfen, Assan Panel, Asteknik, Atos, Batıçim, Baumit, Betek, Betonblock, Borusan CAT, Bosch Termoteknik, Bostik, BTM, Buderus, Bureau Veritas, Çimsa, Çuhadaroğlu, Çukurova Isı, Duyar Vana, DYO, Efectis ERA, Ekomaxi, Elkon, Emülzer, Eryap, Filli Boya, Fixa, Fullboard, Form Endüstri Ürünleri, Form Endüstri Tesisleri, Form MHI (Mitsubishi Heavy Industries) Klima, Garanti Leasing, GF Hakan Plastik, Gökçe Brülör, Grundfos, Hilti, IQ Alüminyum (by Deceuninck), İNKA, İntek, İpragaz, İstanbul Teknik, İzocam, İzoser, Kalekim, Knauf, Knauf Insulation, Komatsu, Köster, Kuzu Grup, LG, Marubeni, Masdaf, Master Builders Solutions, MBI Braas, Meiller Kipper (Doğuş Otomotiv), Messe Frankfurt, Messe München/Agora Tur., Mekon, Mitsubishi Chemical, Nalburdayim.com, NETCAD, ODE, Ökotek, Özler Kalıp, Özpor, Panasonic, PERI, Pimakina, Polyfibers, Polyfin, Prometeon, Ravago, Rehau, Saint Gobain Türkiye, Saray Alüminyum, Schüco, Selena (Tytan), Sentez Mekanik, Serge Ferrari, Shell, Siemens, Sistem İnşaat, Soudal, Sika, Şişecam, Temsa, TMS, Tekno Yapı, Türk Ytong, Tremco illbruck, Vaillant, Vekon, Wermut, Wilo ve Xylem’in değerli katkılarıyla hazırlanmaktadır.
ABONE OLMAK İÇİN
Bir yıllık abonelik bedelimiz olan 1200 TL (6 Sayı, KDV Dahil)'yi TR70 0001 0008 5291 9602 1550 01 IBAN no’lu hesabımıza (Ekosistem Medya) yatırıp; ardından dekontu, açık adresinizi ve fatura bilgilerinizi (şahıs ise TC kimlik no; firma ise vergi dairesi-numarası) santiye@santiye.com.tr adresine e-posta veya 0532 516 03 29 no’lu telefona WhatsApp / SMS aracılığıyla ulaştırabilirsiniz.